Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Ew-ka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 478
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Łazienka i hydraulicy

Wczoraj w domu zaczęli grasować hydraulicy ( o... napisałam w domu , a nie na budowie :o ) . Rozbebeszyli ściany ,że żal patrzeć :cry: Dzisiaj wcale nie poszłam- nawet na moment , coby sie nie denerwowac widokiem gruzu .....

A co do łazienki .....hmmm.... moja koncepcja sprzed 3 miesiecy ( odkąd powstaly ściany już wiedziałam jak będzie ) z hukiem sięgnęły gleby ,dna i kanału ... :evil:

Mój ......mi wyperswadował ściankę , za którą miał być - z jednej strony kibelek a z drugiej strony prysznic .....na dostawionej ściance miała wisieć umywalka ( dla ułatwienia ...miała stanąć ścianka w kształcie litery T .....na wprost wejścia ścianka z lustrem , za nią z prawej strony prysznic , z lewej wc ...)

Stwierdził ,że dodatkowe ściany zmniejszą łazienkę ( 3x3 z oknem) a on chce wielką łazienkę a nie klitkę - nawet jeśliby to miało być tylko optycznie ).Ręce i nogi opadają ....A ja co zrobiłam ?.....uległam , pozwoliłam zaprowadzić moją koncepcję na samo dno pomysłów i planów ....Będzie tak jak Pan Bóg przykazał - prysznic i wanna na jednej stronie , kibel i umywalka - na drugiej ....a pośrodku plac do gry w klasy :cry:

A elektrycy znowu zarobią pare groszy - teraz trza gniazdka w łazience na inną stronę :cry: Jestem rozbita i zniechęcona .....lato , ja chce lato i duuuuuzoooo slońca .....plissssssss

Zamieć śnieżna

Zasypało , zawiało i wymiotło wszystkich z ulic !!!!!!!

Przez dwe godziny byliśmy bez prądu i zasięgu ...... :cry:

Zima....nastała KRÓLOWA BIALEGO SZALEŃSTWA

Wracam z pracy o 17 do domu ....a tu calutkie osiedle tonie w egipskich ciemnościach :cry:

a w domu ....calutkie mieszkanie w świecach , świeczuszkach i lampionach - to córcia tak wita swoich zapracowanych Rodziców - na stole w kuchni ( oczywiście przy świecach) pachnący obiadek ...

Ale to przyjęcie nie bez powodu .....moja córcia zdała dziś egzamin na prowo jazdy :lol: :lol: :lol:

Po obiedzie próbowała sztuczek a'la Tatusiowa Córeczka .....może jakies autko, takie malutkie ? albo pożyczenie tatusiowego autka ? oczywiście nie zaraz, ale za miesiąc - dwa ?

Tatuś oczywiście wszystko obieca ..... a potem powie ....żartowałem :wink:

Dym z komina

Wczoraj z mojego komina poleciał najprawdziwszy dym :lol: To hydraulicy przytachali tzw " kozę " i napalili w niej drzewem ..... jak cieplutko zrobiło sie w domku .... tynki schną w oczach .... Jakie to szczęście ,że zdążyliśmy z oknami , bramą i tynkami przed tymi opadami i mrozem .....Tynkarze jeszcze pracują , dopieszczają niektóre fragmenty i dzisiaj lub jutro pożegnaja nas ( fajne chłopaki byli) . Za m2 liczą 8 zl - chyba cena przyzwoita ?

Z oknami jest ok , tylko rolety w trzech oknach są popsute . Napisaliśmy protokół odbioru z zaznaczeniem ,że nie wszystko działa i czekamy co dalej ( szef okienny chciał od nas zapłaty za okna , ale powiedziałam ,że my zamawialiśmy towar pełnowartościowy i za taki zapłacimy - przecież nikt nie zapłaci za zepsuty towar ...prawda?)

Hydraulika

Hydraulicy prawie kończa , już zaczęli układać styropian pod ogrzewanie podłogowe . Są już wszystkie rury do co i wod-kan .. oczywiście nic nie zainstalowaliśmy , na razie są stelaże podwieszanych wc i z podłogi wychodza tajemnicze rurki.... Na armature jeszcze przyjdzie czas ... Dziadek naciska ,żeby w przyszlym tygodniu ocieplać poddasze wełną ... A Heniek miał nadzieję ,że sobie chociaż tydzień - dwa odpocznie :cry: Dziadek jest niesamowity - 71 lat a wprost rozpiera go energia :lol:

Tynki ślicznie schną ( przez to palenie kozą :wink: wszystkie niepotrzebne palety spłonęły na stosie ) , z oknami na razie cicho ....

Zaraz po nowym roku będziemy robić wylewki 30 zł /m2 z materiałem .... Henio oglądał robotę wylewkowego majstra - tafla :lol: , zebrał kilka pochlebnych opinii i wstępnie już sie umówiliśmy.

Ale mam namieszane z łazienką .... calkiem mi sie orientacja zmieniła ... nie moge oglądać pewnych wątków , np wnętrza .... podziwiam niektóre dziewczyny ,że jeszcze domu nie maja a już wiedza jakie płytki i jakie firanki w nim będą .... mnie sie tez tak wydawało ,że wiem jak sobie domek urządze -ale teraz mam coraz więcej wątpliwości .... :cry:

Beton w garażu

Hydraulicy i elektrycy skończyli swoja pracę ( oczywiście jeszcze sie pojawia na tzw . montaz ).....

Dzisiaj , jako że pogoda sprzyjała . Heniek z Dziadkiem - wylali betonową posadzkę w garażu ( zazbrojoną siatką ) . Od poniedziałku wchodzi kominkarz , więc w niedzielę ( Boże - widzisz to i nie grzmisz - w niedziele na zakupy :evil: ) jedziemy do Castoramy po wkład kominkowy .....a ja nadal nie wiem jak ma wyglądać kominek - pomóżcie mi błagam - dostaję już głupawki oglądając kominki w internecie i na forum :(

Ze zdjęciami w dzienniku gorzej jak źle , mam aparat a nie mam kiedy robić zdjęć ... w ogóle krucho u mnie teraz z czasem .... reorganizacja w pracy , ale i tak bywa czasem.....

cisza Na budowie chwilowy spokój ...... Rolety naprawione ( wczoraj był serwis aż ze Słupska - i poprawił w skrzynkach ocieplenie ,które blokowało pasek ) ...obsługa -pierwsza klasa!! :lol:

Od kilku dni jest zwieziona wełna mineralna i czeka na chętnego , coby ocieplił poddasze :wink: ( jutro fachowcy zaczną dzialać ) ...

Z kominkiem jeszcze nic się nie wyjaśniło :cry: Byliśmy w Castoramie ale raczej na rozeznaniu , jedziemy jeszcze w sobotę do Firmy w Łubnianach ( mają Jotul, Tarnawę , Supra i Sparherm...) i może tam rozjaśni mi się w głowie jaki wybrać wkład :o

Ze względu na wysoką wilgotność powietrza regipsy będą zakładane dopiero wiosną ... cdn

http://members.tripod.com/TheFrontier/images/snowguy.gif

Ocieplanie wełną

Słowo się rzeklo i od 3 dni Henio z pomocnikiem ocieplają pod dachem. Kto to robil wie co to za praca - kurz pomieszany z milionem igieł wbijających sie w skórę :cry: Mimo masek ochronnych i stosownych ubrań igły wciskaja sie wszedzie . Znając dokładność i solidność Małża wiem ,że każdy kąt jest należycie opatulony i w najciaśniejszy różek dociśnięta jest wełna ( Henio twierdzi ,że zadna firma nie zrobiłaby tak dokładnie - caly ON - nikomu nie wierzy )...Dzisij jedziemy do firmy kominkarskiej ....zobaczymy jak wygląda rzeczywistość , bo strona w internecie elegancka :wink:

cdn

Kominek???

wróciłam z firm kominkarskich i ....? Chyba niektórym sie w głowach poprzewracało .... oni za robociznę kominka wołają więcej niz zapłaciłam za robociznę domu :evil: :evil: :evil:

To jest chore ....ok 3-4 tyś za wkład a obudowa od 4 tyś w górę ( i nie ma w tej cenie kosztów materiału ) a dokładnie nikt nie potrafil mi wyliczyć za ile mi wybuduje kominek ( jakieś takie kręcenie -to zależy ,co Pani będzie chciała , ile przewodów itd ....ale jak mąż dokładnie podał wymiary to obliczenie polegało na podrapaniu sie w głowę i wystękanie -ok 4 tyś :cry: )

Poszukam gdzie indziej ,a na pewno nie zapłace takiej forsy za postawienie paru ścianek gipsowych i przyklejenu do nich paru ozdobnych rzeczy - taka rozrzutna to ja nie jestem :wink: :roll: :p 8)

Dziś Damazego ..... mój Tato ma imieniny ( fajne imię , prawda ?)

Jutro wylewki

Od jutra wchodzi ekipa wylewająca posadzki . Bardzo sie Henio ucieszył , bo pierwej zapisali nas dopiero po Nowym Roku - a tu taka niespodzianka ( ktoś przesunął termin) . Dziasiaj Małż z pomagierem skończyli ocieplenie poddasza ( biedny Henio okropnie źle wygląda jego twarz od tej wełny ) i jutro zacznie się wielkie sprzątanie i wynoszenie pozostałości z góry ....Nareszcie zrobi sie czysto i schludnie w domku , bo od miesięcy było albo kucie przez elektryków , albo chlapanie tynkarzy ,albo jeszcze raz kucie przez hydraulików .....

Synek przyjechał juz do domciu - to mi w pracy i ojcu na budowie pomoże ( myślę ,że sie jakoś dogadamy komu bardziej potrzebny )

Dzwonił pan z firmy kominikarskiej - w sobotę zapowiedział sie na oględziny - ciekawa jestem ile mi zaśpiewa????

Opowieść o bramie garażowej

Pisałam ,że moja brama nie ma jeszcze napędu ?? Chyba nie ... to Wam opowiem ... jak zamontowali nam bramę - to powiedzieli ,żeby jej nie ruszac przez 1 dzień - coby sie dobrze osadziła :roll: ok .... minął dzień i Henio zadowolony próbuje bramę zamknąć i ....... nie można :evil: Brama jeszce bez napędu więc tylko ręcznie z użyciem siły ale nie idzie tej chorernej bramy zamknąć, zjeżdża na sam dół ale nie wchodzi bolec do dziury :o Dziura nie jest centrycznie wywiercona - wtedy Henio mocniej szarpnął ...i ..... odpadło nadproże !!!!!! Te durne master -ciule zamocowały stelaż w nadprożu na 0,5 cm głębokości !!!!! To wołało o pomstę do nieba ...Henio za telefon do pana Krzysia - co to nam tę bramę zachwalał - a ten ,że za 2 dni przyjada poprawić . Przyjechali po 10 dniach i nic nie poprawili , bo stwierdzili ,że - UWAGA- nie ma w garażu wylewki i nie można poziomu wyregulować ( co ma podloga do nadproża? ) Ok ... Henio zrobił podłogę - dzwonimy do majster- c. - ze mogą przyjeżdżać i ..... czekamy następne 2 tygodnie- cisza . Henio znowu dzwoni do P. Krzysia ( tak sie przedstawia ) - ale ten nie podejmuje rozmowy , wysyłamy mu sms- prosząc o pilny kontakt - cisza - wczoraj wzięłam sie na sposób i .... zadzwoniłam z mojej komórki ( nie znał jej nr) i nagrałam sie panu Krzysiowi , że interesuje mnie brama i prosze aby do mnie zadzwonił ( oczywiście sie nie przedstawiłam ) Nie minęło 5 minut - zgadnijcie kto dzwoni ??? Mój ulubiony p.Krzysio- jakież było jego zdziwienie ,kiedy zorientowal sie do kogo zadzwonił - żałuję ,że tego nie widziałam , ale jego plątanina w zeznaniach nadawała sie na komisje śledczą - Powiedziałam mu stanowczo ,że daje mu dwa dni ,żeby mnie przekonał do tej cholernej bramy albo niech ją zabiera z mojego domu - natychmiast !!!!! Kaśka ,która była świadkiem mojej rozmowy - otwierała usta z wrażenia , bo byłam tak stanowcza i władcza ,że sama się mnie przestraszyła ...... a co - nareszcie sobie upuściłam .... nie będę przed nikim sie płaszczyć - moja kasa i moje wymagania - a propos kasy .... daliśmy tylko 200 zł zaliczki - nasza strata - jak sie piękny Krzysio zjawi na budowie to dopiero sie dowie co o nim i jego majster -c. myślę ......

No ... ale sie nagadałam

cdn

http://www.irga.wroc.pl/pic/dab.jpg

tak mniej wiecej wygląda nasza brama

OPOWIEŚCI O BRAMIE GARAZOWEJ CD

Przyjechali wczoraj ok 16.00 - ci sami ....... ostro i bez słów zabrali się do roboty .... Mężuś zostawił ich i stwierdził ,że jak skończą to mają go zawołać. Przyjechałam o 18.00 - już sie pakowali - wzięłam ich w krzyżowy ogień pytań - niewiele mieli na swoją obronę...powiedzieli ,że pół dnia sie męczyli z tą bramą ,ale zrobili

ja na to - jakie pół dnia? - ledwo 2 godziny!

oni- no tak ,ale zalożenie takiej bramy to zazwyczaj 1 godzina

ja - miałam przykład ostatnio jak wygląda montowana brama w ciągu godziny - w rękach mi sie rozlecialo nadproże !!!!!

oni- cisza -łby pospuszczali....

ja- a ta blokada niecentrycznie rozwiercona , a te śruby co drugie zalożone , a te krzywe zawiasy !!!!!

oni- cosik niemrawo zaczynaja bąkać pod nosem ,że to nie ich wina -to z fabryki...a śruby nie muszą być wszystkie!!!

Wtedy ja nie wytrzymałam

- to zlodziejowi ma być łatwiej ????

Jak są otwory to mają być i śruby !!!!

I majstry zabrały sie do poprawek ......a ja do domciu

Dzisiaj Henio sprawdzi ich robotę - ale jak Go znam - nie z nim takie numery - nie przepuści żadnej fuszerki

Dziś wylewki cd. .....

c.d.n.

Wylewki

Mamy cudownie piękne wylewki :lol: :lol: :lol: Jak tafla lodu , idealnie równiótkie i gładkie ... nareszcie w domciu zrobiło sie czysto i schludnie. A i wysokość podłogi jest już zauważalna i prawidłowa ..... SUPER !!!

Dzisiaj przyjechał pan z firmy kominkarskiej , porozglądal sie , pomierzył , porozmawialiśmy nad kształtem i na wtorek jesteśmy umówieni w firmie na prezentacje szkicu i propozycji .... i ceny ( tego obawiam sie najwięcej)

Dzisiaj znalazłam jeszcze jeden kominek ,który mnie zaciekawił

http://www.jotul.pl/foto/produkt/18Harmony.jpg

Myślę ,że na ten rok zakończyliśmy prace , chociaż Dziadek zbija jeszcze obramowania z desek do okien dachowych ( ???) .....

Zaraz po Nowym Roku umówieni jesteśmy z kafelkarzem ..... i znów będzie dylemat ....jakie płytki ???? :wink:

Kominek

Dzisiaj podpisaliśmy umowe na budowę kominka ..... :lol: ..... do 7 stycznia kominek zagości w naszym domku. Będzie narożny, obłożony piaskowcem i jasnym marmurem , a u góry zwieńczony belką dębową. Zdecydowaliśmy sie na Tarnawę Clasic 14 kw - oczywiście z rozprowadzeniem ciepłego powietrza do 4 pomieszczeń.Henio ostro sie potargował i .... nie przekroczyliśmy założonej kwoty :wink:

Bardzo jestem ciekawa jak sie zaprezentuje we wnęrzu....

Posadzka schnie równo - Heniek codziennie kontroluje temperaturę wewnątrz domu - narazie jest dodatnia .

Jadąc z firmy kominkarskiej wstąpiliśmy do kilku stolarzy oferujących drzwi wewnętrzne i zewnętrzne . Zebraliśmy oferty i zaraz po Nowym Roku zaczniemy rozgladać sie za drzwiami ( czas oczekiwania ok 4 do 6 tyg).

Opowieści o bramie garazowej cd

Przyjechał dziś Piekny Krzyś ( ten szef bramienny :wink: ),nie mogłam być przy rozmowie , ale małżonek dzielnie pokazał Szefowi niedoróbki w bramie - na co Piękny Krzys przyznał rację ( o dziwo !!!!) i potwierdził ,ze tak nie może być i przyśle FACHOWCÓW do poprawki 8) - fajnie - Fachowcy poprawiaja samych siebie - RĘCE I NOGI OPADAJĄ - ale cóż -pozyjemy -zobaczymy - póki nie zapłaciliśmy -niech se robia co chcą-a jak Heniek straci cierpliwość - to sobie zabiorą tę śliczną bramę ...

Wczoraj Kaśka dostała od Redakcji-Mikołaja - prezent - naklejki / magnesy - bardzo dziekuje :lol: :lol: :lol:

Dziadek zrobił śliczne skrzynki wokół okien polaciowych - Taki Dziadek to skarb prawdziwy :lol:

WESEOŁYCH ŚWIĄT

http://www.hellasmultimedia.com/webimages/christ-htm/images/misc/twinkstar.gif

WSZYSTKIM , KTORZY CZYTAJĄ MÓJ DZIENNIK ŻYCZĘ

POGODY DUCHA

DUCHOWEJ BEZTROSKI

BEZTROSKIEGO NASTROJU

NASTROJOWYCH ŚWIĄT

ŚWIATECZNEGO NOWEGO 2005 ROKU

http://www.hellasmultimedia.com/webimages/christ-htm/images/misc/twinkstar.gif

http://www.gif.marktrad.pl/swieta/x18.gif

włącz głośnik

http://members.tripod.com/TheFrontier/whitechristmas.htm

Przegapiony 1000

Jak to sie stało????

Przegapiłam tysieczny wpis na forum i nie wiem kiedy??? a tak chciałam go zaznaczyć :cry: otworzyć szampana ,zaprosić przyjaciół na ciacho albo na kolacje..... i co ??? i musze teraz czekac na 2-tysieczny !!! kroyena ma fajnie , jemu smigają wpisy aż miło.... a ja chyba bede czekać na ten okrągly wpis ze dwa lata...a może oglosze konkurs - tak jak Redakcja na 500 000 ? Jakis kubek znajdę a może DVD ? Co ja plotę !! przecież to ja se musze te wpisy robić nikt za mnie tego nie zrobi .... znikąd pomocy :cry:

Chyba te swieta mi zaszkodziły w logicznym myśleniu :wink:

:roll:

Jutro do pracy .....

Drzwi

Dzisiaj niespodziewanie zadzwonił stolarz i przyjechał na obmiary drzwi zewnętrznych i wewnętrznych ( razem nazbieralo sie 12 szt).Wstępnie umówiliśmy sie na marzec :lol: Chyba ładny wzór wybrałam....

taki wzor wybrałam

http://www.drewpol-drzwi.pl/drzwi/d206-big.jpg

i takie

http://www.drewpol-drzwi.pl/drzwi/D207-big.jpg

:roll: