Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Ew-ka

Recommended Posts

Brama cd...

Dzisiaj rano zadzwonił Piękny Krzyś ,że przyjadą FACHOWCY poprawiać bramę . Przyjechali .... ale Heniek postanowił przejąć całą inicjatywę ...i sam zabrał sie za robotę , a FACHOWCY posłużyli mu za pomocników .... efekt został osiągniety i po 2 godzinach Fachowcy pojechali....Po południu Heniek zadzwonił do Pięknego Krzysia - zdał relację z wizyty i nie omieszkał poinformować ,że jego stawka za godzinę pracy wynosi 150 zł i Piękny Krzyś ma uwzględnić te dwie godziny w ogólnym rachunku -oczywiście :wink:

No to zobaczymy co z tego wyniknie :roll:

W czwartek przychodzi stolarz do obmiarów kuchni ..... ale jaką ja mam wybrać kuchnię :cry: Help......

• Odpowiedzi 478
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

arcobaleno - miło ,że zahaczyłaś o moj dziennik :lol: co do zdjec kuchni - zobacz w tym wątku

http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=27951&highlight=zdj%EAcia+najpi%EAkniejszych+kuchni

albo tutaj

http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=36380

Ewa :lol:

Stolarz

Dzisiaj umówiony stolarz przybył na swoim srebrnym rumaku (vw) -obejrzał kuchnie , pomierzył ,wstępnie ustaliliśmy rozmieszczenie szafek stojących i wiszących i..... umowiłam sie z nim na połowę marca z konkretnym kolorem frontów i wzorem szafek ( no to mam jeszczę trochę czasu na podjęcie decyzji - na razie wiem ,ze fronty będą drewniane :lol: a na drzwiczkach powtórzony wzór z drzwi)W kwietniu będzie montaż kuchni :lol:

Synek męczy nas o wannę z hydromasażem ... :-? .....sama nie wiem ...jak to ustrojstwo sie sprawdza w domu ( słyszałam też o niezbyt ładnym zapachu wydobywającym się z dysz i o tym ,że jest dosć głośne

:-? ))))

Kabinę mam upatrzoną z Sanplastu , baterie Oras , jeszcze muszę wybrać umywalkę naszafkową i kafelki, a to najważniejsze :o

NOWY 2005 ROK

I stało sie .... znowu jestem o rok starsza :cry: Jakby to Linda ujął - stara dupa jesteś :wink:

Wieczór upynął w błogim lenistwie przy tv , komputerze a o północy wyjściem na Rynek :D

Padał deszcz i nie chciało nam sie iść do domku ( nowego) więc po toastach zawróciliśmy do domu ...I dzisiaj nie boli nas głowa.... :D

Z`ogromnymi marzeniami i obawami wchodzimy w ten Nowy Rok!!!!

Oby nam sie udało...zycze wszystkim aby nie przestawali wierzyć w Człowieka i Miłość

I niech Dobre Anioły nad nami czuwają

http://www.gify.biz/gify%20%20postacie/gify%20aniolki/aniolki__34_.gif

Płytki w garażu

Kupliśmy dzisiaj płytki do garażu ( jakis gres- v kl. ścieralności- jasny beż :o )oraz hiszpańską glazure do pom. gospodarczego ( końcówka serii fajna cena 18 zł /m 2)

Oglądałam też na zywo kabiny i wanny Aquaform - bardzo ładne :lol: możliwe ,że kupimy z drzwiami otwieranymi .co do hydromasażu -chyba sobie odpuszcze - będzie normalna wanna asymetryczna -jakoś obawiam sie "zapaszku " z dysz....

Cersanit -Travertino- to moj faworyt na dziś :wink: a jutro ? zobaczymy , może sie nic nie zmieni ....

Poświeciłam dzisiaj prawie 4 godziny na zwiedzanie salonów z płytkami -czysta rozpusta - błądziłam jak dziecko we mgle w natłoku glazury , mozaiki i gresów ...Jak trudno sie zdecydować :cry:

Jak juz płytki mniej wiecej wybrałam -to zobaczyłam cene dodatków :evil: Musze policzyć ile mi potrzeba tych wałków i ozdobnikow 8)

W tym tygodniu mają zjawić sie z kominkiem .... no to czekamy ..... :lol:

Wanna i kabina

Już stoja w łazience ... Neo - asymetryczna 160x100 ( kolo) a obok Aquaform Glass5 90x90 - piekna ....

co do płytek to decyzja na 90 % zapadła -Cersanit -Trawertino ....za tydzień zamawiamy .....

http://www.aquaform.com.pl/www2/cms/upload/produkty/plik2/73.JPG

zdjecia 123..jpg

http://www.kolo.com.pl/rysunki/wanny/asymetryczne/XWA1041/XWA1041.jpg

moja wanna

Edytowane przez Ew-ka

Kominek

Wczoraj skoro świt ( tak ok. 10,00) przyjechalo dwoch fachowcow od kominow ... ostro zabralo sie za wnoszenie potrzebnych materialów , zaczęli kuć strop i ściany , ale zapomnieli jednego elementu i wezwali pomoc - przyjechal sam Szef - ale po godzinie okazalo sie ,ża Tarnawa i postument ( orginalny stojak ) cosik ze soba nie graja i .... przerwali swoja ciężką prace i zapowiedzieli sie na rano ( skoro świt o 9,00) :roll:

Równiez wczoraj był pooglądać glazurę i terakotę p. Gienek , ktory od środy wchodzi na plac budowy połozyć swoimi sprawnymi ręcami podłogę w garazu i pom. gosp ...a potem w innych bardzo ważnych pomieszczeniach ( łazienki , hol, kuchnia ) ...... :lol:

Kominek finał

Stoi ....klasyka kominków ...piaskowiec , marmur ,drewno ( zdjecie niedługo ) .Rozprowadzenie do 3 pokoi i holu , kominkowa firma zapewniała ,że cieplutko będzie i przytulnie . Rozpalić możemy dopiero za kilka dni :cry:

W garażu stanęła malutka toaleta ( 1.3x1.2 ) wc, umywalka i kratka ściekowa w posadzce ( przyda sie do mycia psa ,narzedzi ,butow itp - zamontowaliśmy w niej bidette )

Płytkarz Gienio zaczął w garażu -myślę,że pare dni mu zejdzie , w poniedziałek musze definitywnie zamowić płytki do łazienki - chyba jednak będzie Trawertino -Cersanit ,a do holu ?

podoba mi sie Jupiter grys ( przecierana płytka popielato -lekkozielonkawa ,a do tego dekor liście ....)

http://www.paradyz.com.pl/katalog/elena_jupiter/jupiter_grys_naroznik_h330.jpg

http://www.paradyz.com.pl/katalog/elena_jupiter/jupiter_grys_h330.jpg

Myśle ,że do drewnianych schodow i do parkietu bedzie pasował ???

A może jednak gres polerowany ? podoba mi sie , ale cena 130 /m !!!

Te 20 m przezyję ,ale jak to w praktyce sie sprawdza ? Tyle różnych opini czytałam na jego temat ? Ale polerowany gres kojarzy mi sie z wielkim mieszkaniem , przestrzenią a moj domek przeciez nie za duży i może tak nie za bardzo ?

Dostaje kociego oczopląsu na widok płytek , podoba mi sie wiele kolekcji i co z tym fantem zrobić ??? Jak oglądam zdjecia widze wiele asekuranckich barw , czyli brązów ( gdzieś słyszałam ,że brąz to kolor osób niezdecydowanych ) i może jednak powinnam iśc w takim kierunku ???

Kominek cd - Pierwsze Starcie

Dzisiaj Henio napalil w kominku , co prawda bardzo delikatnie , ale ciepełko bylo wyczuwalne oraz wszechobecny smród wypalanej -farby, smarów i innego świństwa :evil: ponoc po kilku rozpaleniach będzie ok...

Usiadłam naprzeciwko i chwile popatrzyłam na ten ogień . Przypomnialy mi sie slowa mojej Mamci , że kazdy powinien mieć kominek w domu , bo przy ogniu ludzie sie nie kłóca . Ogień wycisza i uspokaja -i jest to najprawdziwsza prawda- mamy kominek na działce i tam nigdy sie nie pokłóciliśmy :lol: zdjecia 056..jpg

Dzisiaj tez skończył Henio z Dziadkiem wybijać deskami podłogę na stryszku z którego jest wyjście na dach .Zajrzałam tam ,( nie wchodziłam co prawda bo jak zwykle przyszłam w szpilach z czubami i pewnie bym sie zabiła wchodząc po drabinie ) powstało bardzo ładne pomieszczonko - jakieś 3,5 x3,5 m- wysokie w szczycie 1,60 albo wiecej - bedzie graciarnia :wink:

Na podłogę wykorzystali deski z szalunków ( wcześniej Henio wyczyścił je i obkorował ) - nic sie przy Dziadku naszym kochanym nie zmarnuje . Jestem ciekawa czy u innych tez jest taka oszczedność ?

Mowiłam Wam ,że hydraulik przeniósl mi grzejnik łazienkowy w inne miejsce ? Otóż tydzień temu dotarło do mnie ,że na jedynej ścianie gdzie mogłaby stanąć szafka-komoda w łazience , wisi grzejnik drabinkowy tzn jeszcze nie wisi ,ale są do niego podejścia . Heniek stwierdził ,ze pozamiatane - nie da sie , bo jest podłogówka i nie da sie rozkuć posadzki ( a chciałam żeby grzejnik zawisl po drugiej stronie łazienki) . Ale zadzwoniłam do Kamila -hydraulika , a ten spokojnie mowi ,że sie da bo pociągnie z gornej kondygnacji a te podejścia sie zaślepi :D I jak tu nie lubić hydraulików - wszystko juz zrobione ....

A posadzka w garażu - jak malowana -płytki już na całej powierzchni , teraz jeszcze fugi i cokół ......

Edytowane przez Ew-ka

Niedziela

Właśnie wróciliśmy z domciu - ale zaszalałam . Postawiłam na kominku nasz stary . rzeźbiony zegar i świece w stojaku, a stół ( bo Henio przywiózł stół piwny i dwie ławy ) przykryłam obrusem , ale sie zrobiło fajnie ... Dziadek przyszedł do nas i wszyscy usiedliśmy przy palącym sie kominku i Dziadek zaczął opowiadać swoje historie wojenne - super :D

Po poludniu znowu jedziemy ...zabiore kawę w termosie i ciasto -przyjda Rodzice - będzie gościnka - PIERWSZA PARAPETÓWA

• 2 weeks później...

Sprzedajemy mieszkanie

Decyzja zapadła - sprzedajemy mieszkanie !!!! Jest kupiec i w przyszłą sobote umowiliśmy sie już u notariusza na podpisanie umowy :lol:

Chyba mi troszkę żal , tyle wspomnień i fajnych chwil wiąże sie z tym mieszkaniem , ale cóz takie życie ......

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

http://www.gify.biz./gify%20okazyjne/gify%20sylwestrowe/silverster__13_.gif

Łazienka i inne

wczoraj zrobilismy wycieczke po umywalke i baterie ( koło i Oras) Zastanawiam sie czy w prysznicu dac tez wylewke czy tylko słuchawke ??

Umywalka bedzie wpuszczana w kamienny blat ( granit taki jak na parapecie - jasny trawertyn ) . Stolarz juz byl i wziął wymiary pod szafke umywalkową i komodę. Wymierzył równiez pomieszczenie gospodarcze ,w ktorym na jednej ścianie będzie blat a pod nim pralka i takie tam rozne szafki gospodorcze ...za pare dni bedą gotowe :lol:

Potem zrobimy spiżarnie .....Teraz jest lekki zastój i widze ,że chetnie podejmują sie prac zleconych ( stolarz i kamieniarz ) . U kamieniarza zamowiliśmy już parapety zewnętrzne ( czerwony granit ) , ale montować je bedziemy dopiero w trakcie ocieplania , czyli wiosna .

Zamowione są tez już deski na poddasze ( legary juz dojechały ). W kominku palimy codziennie .... nie ma juz tego drazniącego zapachu :lol:

jak paliliśmy suchym , leżakowanym drzewem szyba była czysta , teraz palimy bardziej mokrym i codziennie Henio czyści szybę . temperatura w domku w czasie mrozow osiagała 8 st. Nie mamy drzwi wewnetrznych i aby było cieplej - Heniek poznosil rozne plyty i pozamykał niepotrzebne do ogrzewania pomieszczenia i całe cieplo zostaje w centrum domu i co najwazniejsze w łazience ,coby panu Gienkowi cieplutko bylo :wink: Heniek testuje różne systemy palenia w kominku ( zamyka ,przymyka lub niedomyka dopływ powietrza ) i sprawdza długości palenia sie ognia ...

Wizyta Krzysia i Ewy

Dzisiaj niespodziewanie rano telefon ....po południu przyjezdza brat Henia z Niemiec ...nareszcie zobaczy domek na żywo , a nie tylko w internecie :lol: Ciekawe jak nas oceni ??? sam wybudował domek w 7 miesiecy ( oczywiscie z pomocą firm , ale trwalo to tylko pol roku !!! i nic mu nie peka i nie grzybieje - jak niektorzy na forum probują sugerować , a mieszka już ponad 4 lata ) :lol:

Szampan dla wszystkich

http://www.topgunsinc.com/Champagne%20POP.jpg

Umowa notarialnie spisana .... 30 czerwca ostateczna wyprowadzka i przekazanie mieszkania :D

No to teraz będzie 2x szybciej :wink:

Mam nadzieję ,że plytki skonczymy kłaść do połowy marca ( jeszcze robi łazienkę - długo ,ale bardzo dokładnie ) potem jeszcze dwie małe łazienki ( na poddaszu i w garażu ) oraz holl i kuchnia ( ale tu jeszcze nie mam koncepcji 100 %)

Dzisiaj odwiedził nas przedstawiciel wełny ( ocieplenia budynkow ) i wyliczył nam na czysto 50 zł / m2 ( oczywiscie tylko materiał ) .....

W marcu wchodzą regipsiarze .....

Nie moge przestać myslec , że jeszcze tylko 4 m-ce do wyprowadzki :o

Może juz zaczne sie pakować ? :wink:

Gres polerowany

Dzisiaj kupilismy do holu i kuchni jaśniuteńki gres polerowany Nowa Gala - razem ponad 30m.... a co mi tam , promocja była :lol: i do górnej łazienki płytki na podłogę polcorolit w kolorze i w fakturze starych desek ... śmieję sie ,że w kolorze wlosów mojej córci ( zawsze ich pełno na posadzce w łazience).

Dwa dni temu nabyliśmy też drogą zakupu najlepsze na naszym rynku baterie firmy ORAS ( tez ze zniżką i to 40%) .

Obliczyłam ,że zostalo nam ( licząc od 1 marca ) jeszcze 100 dni roboczych do przeprowadzki :roll: 8) :lol: :cry: :evil: :o

Prace płytkarskie nadal trwają ... Za tydzień wchodzą "regipsiarze " i gipsiarze ( chyba tak sie ich nazywa - mam nadzieje ,ze nikogo nie obraziłam ). Już mamy parapety zewnętrzne ( granit czerwony) a do wewnątrz zamowione 30cm-owe dojadą za jakiś tydzień .

Jeszcze nie mam planu kuchni ( co drugi dzień podoba mi sie inna - raz jasna , raz ciemna )dobrze ,że stolarz mnie nie pogania . Musze w końcu usiąść i sobie narysować projekt . Na razie oglądałam sprzet do zabudowy - jakas promocja w Media Markt - zakupy bez Vat-u ( David byl zobaczyć w Krakowie - do kasy kolejki , że hej ...) ale cosik mi sie zdaje ,że ten sprzet to raczej tanieje i dlatego takie akcje z obniżkami ...

( mam nadzieję ,że tanieje ) :wink:

• 2 weeks później...

Parapety , czyli parapetówa tuż ,tuż......

Od piątku mamy parapety wewnętrzne zdjecia 121..jpg

http://212.244.189.200/ewka/budowa/zdjecia133.jpg

Napoleon Perlato ( marmur z M&S) zbliżony do orginału

co prawda zamawialiśmy jaśniejszy ,ale taki był kamień i zdecydowaliśmy go zostawić ( chyba dobrze bęzie się komponował z gresem i parkietem )

Edytowane przez Ew-ka

łazienka w garażu

Wczoraj zdecycowałam sie na plytki z Opoczna do malutkiego wc w garazu

mniej więcej tak ( podobna aranżacja)

http://www.lazienki.pl/technik/img/kolekcje_small/596970690442_1.jpg

dzisiaj zaczniemy ....... :lol:

Jeszcze tylko 3 dni i jesteśmy w Warszawie na spotkaniu :lol: :lol: :lol:zdjecia 127..jpgzdjecia 128..jpg

Edytowane przez Ew-ka