czeresiowy 08.09.2016 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2016 Witam! Planuję rozbudowę domu. Dokładnie mówiąc chcę wybudować drugi dom przy istniejącej połówce bliźniaka. Nie jest to "planowany" projekt czyli druga połówka bliźniaka tylko zupełnie inny projekt (stworzony od podstaw przez architekta na nasze potrzeby). Połówka bliźniaka która stoi jest podpiwniczona a nasz planowany dom nie. Problem powstaje przy fundamentach. Architekt zaplanował brak ławy przy istniejącym budynku. Piszę na forum ponieważ jeden z potencjalnych wykonawców z wieloletnim doświadczeniem powiedział, że pierwszy raz widzi "takie cuda" i nie jest do tego przekonany. Jestem laikiem i chciałbym zapytać czy ktoś spotkał się z taką konstrukcją i czy ma jakieś doświadczenie w tym temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 08.09.2016 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2016 Chodzi o brak lawy wzdłuż istniejącej ściany? A ściana jest projektowana, czy oddzieleniem będzie tylko ta nieistniejąca ściana ? Jeżeli nie masz ściany wzdłuż starej to brak ławy nie jest błędem. Ale Nowa ława powinna być w poziomie starej przy budynku, skoro nie masz piwnic to ława powinna być schodkowa. Dlaczego?- bo budynek ma stać na rodzimym gruncie lub gruncie odpowiednio zagęszczonym a zasypując ścianę nit nie dogęszcza gruntu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czeresiowy 08.09.2016 21:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2016 Chcemy zbudować oddzielny budynek czyli będzie ściana przy ścianie jeśli chodzi o łączenie. Z tego co rozumiem będziemy kłaść cegły na chudziaku. Architekt tak wyliczył więc powinno być dobrze ale jako laik nie jestem do tego przekonany. Ten z lewej to istniejący. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 09.09.2016 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2016 Chcemy zbudować oddzielny budynek czyli będzie ściana przy ścianie jeśli chodzi o łączenie. Z tego co rozumiem będziemy kłaść cegły na chudziaku. Architekt tak wyliczył więc powinno być dobrze ale jako laik nie jestem do tego przekonany. Ściana zewnętrza powinna być min gr.18 a takiej nie stawia się na chudziaku. Architket tak wyliczył, architekt nie jest od liczenia, a jak policzył to pokaż te obliczenia tak z ciekawości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czeresiowy 09.09.2016 19:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2016 Architket tak wyliczył, architekt nie jest od liczenia, A to ciekawostka... Jakieś konkrety co do mojego pytania? Czy ma ktoś jakieś doświadczenie co robić przy takich fundamentach jeśli chodzi o wykonanie tak żeby nie było problemów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atelega 10.09.2016 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2016 pokarz rzut parteru i wyjaśni się, jaka ma być tam ściana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 11.09.2016 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2016 A to ciekawostka... Żeby było jasne architekt nie liczy konstrukcji to miałem na myśli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czeresiowy 11.09.2016 20:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2016 Dzisiaj jeden z wykonawców powiedział, że ściany można postawić na chudziaku tylko trzeba go wzmocnić zbrojeniem. Inny mówi żeby zrobić wieniec. A jeszcze inny o którym wspominałem wcześniej, że pierwszy raz widzi takie coś... Co robić? I dodatkowe pytanie jaki może być koszt budowy samych fundamentów ( z wylaniem chudziaka)? Dostaję oferty od 10 do 15 za robotę (Sulejówek pod Warszawą). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atelega 12.09.2016 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2016 z rysunku wynika że ściana przy starym budynku jest ścianą nienośną także można ją postawić na chudziaku.Inna sprawa to posadowienie fundamentów przy starym budynku na poziomie starych fundamentów (później schodkowanie do wyższego poziomu posadowienia).PS. wykonawcy (zwłaszcza murarze) nie muszą nic potwierdzać, mają robić wg projektu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czeresiowy 12.09.2016 21:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2016 Inna sprawa to posadowienie fundamentów przy starym budynku na poziomie starych fundamentów (później schodkowanie do wyższego poziomu posadowienia). PS. wykonawcy (zwłaszcza murarze) nie muszą nic potwierdzać, mają robić wg projektu Tak się podobno robi ale nasz dom nie jest podpiwniczony a istniejący jest. Architekt mówił, że dzięki braku ławy fundamentowej wzdłuż starego budynku nie trzeba się wkopywać na grunt starych ław i robić fundamentów schodkowych. Z resztą sam się pytałem czy można jakoś uniknąć podkopywania starego domu i takie coś wymyślił. Czy nie będzie tak, że ściany na chudziaku zaczną szybko pękać? Radzicie coś zmienić czy lecieć zgodnie z projektem (trochę przestałem w niego wierzyć po zewnętrznych ławach 40na40...)? Nie chcę potem żałować bo to ważna decyzja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts