Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

32 cm styropianu pod wylewkę. Za dużo? Jaki styropian?

Grzecholl

Recommended Posts

Witam Wszystkich,

Naczytawszy się opini w stylu "ocieplenia nigdy za mało" i po kalkulacji kosztów zasypaniem piaskiem fundamentów, zaniżyłem chudziaka i mam ok. 40 cm na wykonanie podłogi. Chciałem dać wylewkę anhydrytową co razem z wykończeniem podłogi daje około 7-8 cm. Zostaje mi ponad 30 cm na ocieplenie.

Hydraulik który będzie wykonywał ogrzewanie podłogowe doradził mi, że to za dużo biorąc pod uwagę uginanie się styropianu i ryzykuję pękaniem wylewki.

I teraz mam dylemat. Czy dawać jakiś twardszy stryropian? Jak tak to jakie powinien mieć parametry?

Czy może lepiej zmniejszyć grubość styropianu do 15 cm? Myślałem o ułożeniu bloczków 18cm z betonu komórkowego pod styropian, bo to powinno wyjść taniej niż wylanie drugiego chudziaka.

Czy ewentualna zmiana wylewki anhydrytowej na cementową ratuje sytuację (z racji większej wagi takiej wylewki)?

Proszę o porady.

Pozdrawiam,

Grzegorz

Mam 35cm w warstwach 5+10+15+5cm. Styropian biały EPS 100. Wylewka betonowa, zbrojona siatką (taką najtańszą), została zrobiona w maju zeszłego roku, więc nie wiem czy długo wytrzyma, ale na razie jest OK. W środku mam kable grzejne i niedawno je podłączałem i działają.

Zresztą. Na EPS 200 buduje się całe domy, to na EPS 100 nie może być wylewka?

Jak sobie ułożysz szczelnie sam, poupychasz ładnie wszystkie dziurki w koło rurek, w rogach, koło ścian, to powinno być ok. Jak dasz hydraulikowi czy posadzkarzowi to zrobić, to będziesz miał gotowe w dzień dwa, ale czy będzie dobrze? Wątpię... Ja sam układałem styropian, że miałem dużo rurek po podłodze (a niektórzy jeszcze mają kable z peszlami) to mi zeszło ponad tydzień... U szwagra w 1 dzień się wyrobili na większej powierzchni.. MOżna ? MOżna... ale czy dobrze?

A swoją drogą 30 to lekka przesada, nie wiem, jak ci to wyszło ekonomicznie , z jakiego wyliczzenia, ale chyba niekoniecznie 30 się opłaca...

Witam Wszystkich,

Naczytawszy się opini w stylu "ocieplenia nigdy za mało" i po kalkulacji kosztów zasypaniem piaskiem fundamentów, zaniżyłem chudziaka i mam ok. 40 cm na wykonanie podłogi. Chciałem dać wylewkę anhydrytową co razem z wykończeniem podłogi daje około 7-8 cm. Zostaje mi ponad 30 cm na ocieplenie.

Hydraulik który będzie wykonywał ogrzewanie podłogowe doradził mi, że to za dużo biorąc pod uwagę uginanie się styropianu i ryzykuję pękaniem wylewki.

I teraz mam dylemat. Czy dawać jakiś twardszy stryropian? Jak tak to jakie powinien mieć parametry?

Czy może lepiej zmniejszyć grubość styropianu do 15 cm? Myślałem o ułożeniu bloczków 18cm z betonu komórkowego pod styropian, bo to powinno wyjść taniej niż wylanie drugiego chudziaka.

Czy ewentualna zmiana wylewki anhydrytowej na cementową ratuje sytuację (z racji większej wagi takiej wylewki)?

Proszę o porady.

Pozdrawiam,

Grzegorz

max 10cm :)

Dziękuję za odpowiedzi. Dla jasności istotą mojego problemu jest jak poprawnie wykonać izolację gdy mam zostawione miejsce na ok. 30 cm izolacji.

Ponoć norma PN-EN 13163 (D.2) określa twardość styropianu w zależności od obciążenia użytkowego, tylko nie wiem jak to się przekłada na grubość izolacji.

Czy ktoś jest w stanie podesłać mi powyższą normę bo nie jestem w stanie jej wygooglować no chyba, że muszę ją zakupić (co jest dla mnie nie zrozumiałe)?

Edytowane przez Grzecholl

Mam 35cm w warstwach 5+10+15+5cm. Styropian biały EPS 100. Wylewka betonowa, zbrojona siatką (taką najtańszą), została zrobiona w maju zeszłego roku, więc nie wiem czy długo wytrzyma, ale na razie jest OK. W środku mam kable grzejne i niedawno je podłączałem i działają.

Zresztą. Na EPS 200 buduje się całe domy, to na EPS 100 nie może być wylewka?

Jedno z wzorcowych, poprawnych rozwiązań. Na pewno nie będzie problemów.

Mam 35cm w warstwach 5+10+15+5cm.

Z czego wynikają aż 4 warstwy?

Po lekturze innych wątków skłaniam się ku poniższemu rozwiązaniu:

- 30 cm styropianu EPS100 (10+20 lub 5+10+15)

- cięższa wylewka cementowa zamiast anhydrytowej

- nieco grubsza warstwa wylewki (8-10cm)

- zostało mi dość sporo prętów gładkich 6mm po stanie surowym i myślałem żeby z nich zrobić siatkę na zbrojenie wylewki zamiast standardowej siatki 3-4mm

Jeśli powyższe rozwiązanie jest niepoprawne to proszę o merytoryczny komentarz.

Najpierw dałem 5cm, na to folię żeby jej nie pokaleczyc chudziakiem. Potem poszło 10cm plus 15cm, bo zabudowalem kanaly 15x30cm do ogrzewania kanałowego z kominka. Na to doszło 5cm na izolację tych kanałów. W ogóle to miało być 30cm, ale się pierdzielneli okniarze, więc dokupilem. I tak okna wyszły tanio, bo firma pierwszy raz robiła montaż na konsolach i strasznie zanizyli wycenę.