Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabezpieczenie taśm od ciepłego montażu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 73
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

echhhh ludziska ;) . Było to wałkowane nie raz i teoretycznie wystarczyło poszukać :)

Na follie paroprzepuszczalne zły wpływ ma promieniowanie UV i po 6 miesiącach w pełnym słońcu to czasem śladu po foliach nie ma,. Pozostają skrawki i odkryta piana. Zimą też słońce świeci więc....masz problem który możesz rozwiązać tak jak opisał to przedmówca

możesz też folie pomalować zwykłą elewacyjną biała farbą - wystarczy - szybko, najtaniej

możesz też od razy wokół okna zrobić opaskę ze styropianu i mieć już łatwiej przy ociepleniu całości

Ja po przejściach z moimi monterami i u znajomego (inna ekipa) mogę tylko doradzić żeby taśme na mur po zamontowaniu okien nakleić sobie samemu bo to co wyprawiają te ekipy to jest koszmar. Taśma nie dociśnięta, nie naciągnięta, brud pod spodem, ostające fragmenty itp To jest w sumie pare godzin na wszystkie okna i można to zrobić naprawde dobrze i dokładnie ale im się wydaje że robia to na wyścigi. Ja moge taśmy też zabezpieczyłem klejem do styropianu ale miejscami musiałem własnie poprawiać po nich i odklejać fragmenty, naciągać albo nawet wyciąć żle odciętą pianę pod spodem.

a jeszcze takie pytanie.. czy moge wymagać od fimy montującej okna żeby taśmy zabezpieczyli? w sumie w instrukcji do okien o tym nic nie ma i nie wiedziałabym nic na ten temat gdybby nie forum.. czy to nie są rzeczy które montażyści powinni doprowadzić do jakiegoś sensownego końca?

W instrukcji nie ma mowy o wielu rzeczach i pewne się zwyczajowo robi a innych nie. Domyślny (np. w moim rozumieniu i na podstawie znanych mi przypadków - a na forum trochę się ich przewinęło) - temat zatynkowania taśm nie leży w zakresie standardowego montażu.

Możesz wymagać, o ile się na to umawialiście. Ale jak w tym temacie nie było żadnej rozmowy to owe wymaganie będzie nadużyciem z Twojej strony.. tak sobie myślę: czy ogrodnika też będziesz prosić o podlewanie przynajmniej przez pierwszy okres? Bo roślina może się nie przyjąć..

Ta specjalna taśma zapewne też będzie wymagała przykrycia (zwykłe są do 3 miesięcy, te extra - do roku - jeśli dobrze pamiętam). Z resztą- zapewne firma proponując taśmy miała na myśli polepszenie szczelności a nie ochronę pianki przed słońcem.

A jeśli montaż będzie tylko na piankę to jak ją zabezpieczyć. Jedna firma proponuje jakąś specjalną taśmę ochronną. Koszt 2 tyś zł.

Czy może lepiej we własnym zakresie nakleić styropian (ale nie docelowy ) bądź otynkować. Malować to rozumiem już na taśmy.

malowanie białą farbą zabezpiecza także samą, niczym nie osłonietą pianę

Sprawdzone przez dwa lata zanim ocieplono budynek

Tylko piany przed tą czynnością nie obcinaj, pozostaw taką jaka jest a samo malowanie zrób zanim zdjęte zostaną folie ochronne - nie upaćkasz okien

Dokładnie. Nic dodać nic ująć - ja testowałem ten sposób i używam go do dziś dzięki Koledze.

Teraz testuję chemię do zdejmowania folii ochronnych z drzwi jak już się zwulkanizują na powierzchni skrzydła czy ościeżnicy. Póki co testy trwają i sprawdzam czy jest to skuteczne zawsze i wszędzie i czy jest też bezpieczne dla oklein i farb. Jak będę miał gotowca to założę temat i się pochwalę.

• 2 weeks później...

a jeszcze mam pytanie czy ościeże z porothermu zaciągnięte klejem mam jeszcze gruntować pod te taśmy czy to już ekipa ogarnie w standardzie? nie było o tym rozmowy, a teraz czytam że lepiej wtedy taśmy się trzymają.

czym w końcu zabezpieczyć te taśmy we własnym zakresie jeśli nie będę robić elewacji teraz i styropianu nie chcę kleić