nikt ważny 01.10.2016 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2016 Dokładnie. Nic dodać nic ująć - ja testowałem ten sposób i używam go do dziś dzięki Koledze. Teraz testuję chemię do zdejmowania folii ochronnych z drzwi jak już się zwulkanizują na powierzchni skrzydła czy ościeżnicy. Póki co testy trwają i sprawdzam czy jest to skuteczne zawsze i wszędzie i czy jest też bezpieczne dla oklein i farb. Jak będę miał gotowca to założę temat i się pochwalę. Jak wypadły testy ? Jakiz to cudowny środek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 01.10.2016 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2016 a jeszcze mam pytanie czy ościeże z porothermu zaciągnięte klejem mam jeszcze gruntować pod te taśmy czy to już ekipa ogarnie w standardzie? nie było o tym rozmowy, a teraz czytam że lepiej wtedy taśmy się trzymają. czym w końcu zabezpieczyć te taśmy we własnym zakresie jeśli nie będę robić elewacji teraz i styropianu nie chcę kleić No przeciez napisalismy Ci czym. Czytales posty wczesniej ? Tak naprawde nie trzeba wogole gruntowac Tasma z bytylem badz z klejem dobrze sie trzyma Tak na marginesie jesli tynki planujesz w dalekiej przyszlosci to wogole nie klej tasm. Zrob to tuz przed tynkami bo nawet przyklejona na zagruntowane podloze moze sie z czasm sama odkleic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mahogany6 04.10.2016 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 no tak by było najwygodniej bo przy elewacji (na wiosnę) będę mieć lepszy dostęp do nich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 04.10.2016 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 Najczesciej popelniany blad przez Iwestorow to klejenie tasm i czekanie z ich obrobka czy przez tynki wewnetrzne czy ocieplenie.Im dluzej czekamy tym wieksze prawdopodobienstwo powstania nieszczelnosci gdyz w wyniku warunkow na budowie tasmy z czasem moga i czesto tak sie dzieje ze sie odklejaja i cala robite i kant ..... potluc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Filip80 04.10.2016 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 (edytowane) taśmy soudal - i mam ten sam problem ... okna są ale docieplenie dopiero na wiosnę zwykły klej do styropianu starczy ? jaką warstwą je przykryć ? czy potem trzeba będzie go ściągać ? a jeśli farba emulsyjna ? to to samo pytanie ? czy trzeba będzie coś skrobać na wiosnę ? czy całe taśmy dokładnie malujemy ? ile razy ? Edytowane 4 Października 2016 przez Filip80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 04.10.2016 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 Tasm farba nie ochroni. Tylko zaciagniecie klejemFarbe podalem w kontekscie samej nie oslonietej piany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monach 04.10.2016 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 ceresit zu polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Filip80 04.10.2016 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 Dziękuję czy taki klej może być ? http://www.castorama.pl/produkty/budowa/silikony-piany-i-akryle/kleje-uszczelniajace/klej-do-styropianu-tytan-eos-750-ml.html czy będę musiał na wiosnę go skrobać ? czy już zostaje docelowo ? jak gruba wartswa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Filip80 05.10.2016 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2016 Dział techniczny Soudal odpisał: Taśmy zewnętrzne powinny zostać zakryte do 3-ch miesięcy od wyklejenia ich. Sposób zabezpieczenia klejem do styropianu lub inną zaprawą murarską jest wystarczający Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mahogany6 06.10.2016 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2016 a jaka jest różnica w cenie zakupu taśm soudal a jakichś no name? (nastawiłam się na soudal a zamontowane mam coś innego - bez nazwy) czy mogę zejść ceny za montaż w związku z tym czy przy taśmach marka nie ma znaczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 06.10.2016 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2016 Taśmy pewnie niewiele się rożnia bo skład i budowe z tego co wiem mają taką samą. Dopłacasz głównie za markę i znak firmowy wymalowany na taśmie. Ale jeśli umówiłeś się przed montażem na Soudal a nakleili coś innego to powinni ci zwrócić różnice w cenie. Przy np 100mb może to być okolo 500zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 06.10.2016 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2016 Taśmy pewnie niewiele się rożnia bo skład i budowe z tego co wiem mają taką samą. Dopłacasz głównie za markę i znak firmowy wymalowany na taśmie. Ale jeśli umówiłeś się przed montażem na Soudal a nakleili coś innego to powinni ci zwrócić różnice w cenie. Przy np 100mb może to być okolo 500zł. Hmm...dopłacisz wtedy gdy zastosowali materiał droższy ? Bo tak też się zdarza Skład niby ten sam tyle tylko że w jednych grubość butylu jest śladowa w innych jest sporo, jedne możesz ze sobą połączyć i klej się trzyma w innych odchodzi itd itd Mercedes i PF125 to też samochód Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 06.10.2016 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2016 (edytowane) Aha czyli wykonawca może użyć tańszego materiału mimo że w umowie był droższy i mam na to przymknać oko ?Te domniemania o grubości butylu to raczej tak strzelasz? Skąd masz informację o ilości zastosowanego materiału w danej taśmie? Podaj linka.Mam fragmenty taśmy noname na oknach od polskiego producenta a reszte Illbrucka i oprócz nadruku na taśmie to ja nie widzę różnic. Klei trzyma się tak samo, grubość taka sama. Gdyby nie napis to cieżko by było poznać. Może są jakieś dziadostwa na rynku ale nie mozna uogólniac nie podając konkretnego producenta. Edytowane 6 Października 2016 przez cactus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 06.10.2016 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2016 cóż.... może odpowiem Ci tylko tak - lata praktyki i obserwacji zachowania różnych produktów Przyklej próbki w warunkach budowy - zwłaszcza teraz zobaczysz różnice po kilku dniach Pomijam już fakt że różnica w cenie jest już tak niewielka i podane tu 500 zeta też wziąłeś chyba z Inwestycji a nie domku jednorodzinnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 06.10.2016 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2016 Te 500zł wziałem z cennika mojego wykonawcy. Za Illbrucka w stosunku do polskiego noname chciał dopłaty 340zł a miałem tylko niecale 80mb. Zresztą pokazywał mi w excelu tabelke kosztów więc nie wymyslił se tej kwoty na poczekaniu. Jak pisałem mam kawałki taśmy noname na dwóch oknach i od środka sa jeszcze niepokryte niczym i naprawdę nie widzę różnicy po miesiącu od montażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darkat 06.10.2016 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2016 Już się udzielałem w tym wątku. Stanęło na tym że będzie sama pianka. Zabezpieczenie pianki od zewnątrz ich taśmami z EPDM. Babka w obsłudze klienta gdy usłyszała, że chcę pomalować piankę farbą, kategorycznie odmówiła Stanęło na tym że będzie ta taśma za 2 tysiaki. Do dwóch lat można mieć te okna w ten sposób zabezpieczone. Ale mnie zaciekawiło co innego. Tych taśm się już nie zrywa. Oni jeszcze dają jakąś taśmę rozprężną , którą trzeba założyć tuż przed ociepleniem pomiędzy tą taśmę a ocieplenie. No właśnie. O EPDM wiem tyle że jest to membrana hydroizolacyjna (bardzo dobra zresztą ) i przy okazji będę ją miał na dachu płaskim. No ale co z paro przepuszczalnością. Gdzieś tam kiedyś przeczytałem że EPDM też ma jakieś własności paro przepuszczalna ale czy faktycznie tak jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mahogany6 06.10.2016 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2016 ja sie trochę zirytowalam faktem, że te taśmy trzeba zabezpieczyć czego montaż z ich zastosowaniem nie obejmuje a żeby to zrobić we własnym zakresie potrzebuje rusztowania :/ mogę to zlecić oczywiście za dodatkową opłatą wcale niemałą. elewacje mam zamiar robić na wiosnę. czy nie naklejone taśmy mogą tyle czekać czy zniszczą się tak samo jakby były naklejone? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 06.10.2016 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2016 Nieosłonięte zaprawą (klejącą, tynkową) taśmy zewnętrzne zniszczy promieniowanie UV ze Słońca.Ja również po montażu okien dostałem zalecenie zabezpieczenia taśm na zewnątrz materiałem nieprzezroczystym, najpóźniej w ciągu trzech miesięcy. PozdrawiamCezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 07.10.2016 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2016 ja sie trochę zirytowalam faktem, że te taśmy trzeba zabezpieczyć czego montaż z ich zastosowaniem nie obejmuje a żeby to zrobić we własnym zakresie potrzebuje rusztowania :/ mogę to zlecić oczywiście za dodatkową opłatą wcale niemałą. elewacje mam zamiar robić na wiosnę. czy nie naklejone taśmy mogą tyle czekać czy zniszczą się tak samo jakby były naklejone? Po co ci rusztowanie. Ja na piętrze zacieralem zaprawą na zewnątrz wyglądając przez okno po prostu. W jeden dzień oblecisz wszystkie okna, no chyba że masz ich ponad 20. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 07.10.2016 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2016 Niektorzy maja fixy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts