Bio 07.08.2004 08:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2004 To w parterowym domku może być w kotłowni Jeżeli kotłownia jest powyżej grzejników (np. na poddaszu) to czemu nie. Kotły pracujące w obiegu zamkniętym, w naszym przypadku na olej opałowy i gaz, posiadają świadectwo UDT. I tylko takie kotłownie nie podlegają potem dozorowi technicznemu. Przepisy te obowiązują od kilkudziesięciu lat. Chodzi oczywiście o te nasze małe kotłownie, nie typu przemysłowego, jeżeli można użyć takiego określenia. Olej, gaz, elektryczność-może pracować na układzie zamkniętym. Opał stały - tylko układ otwarty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 20.03.2005 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2005 Tutaj z tą kotłownią na poddaszu przesadziłem. Jeżeli mamy kotłownie na tym samym poziomie co grzejniki (reszta domu), to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby naczynie otwarte zamontować pod stropem w kotłowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 20.03.2005 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2005 tak zbiornik wyrównawczy może być w kotłowni jeżeli zostaną zachowane warunki dotyczące wyskości jego umieszczenia tj. ma być na takiej wysokości żeby podczas pracy instalacji nie nastąpiła przerwa w przepływie wody i była możliwość odpowietrzenia instalacji. za normą podaję bo moze się to przydać że,wysokość położenia naczynia wzbiorczego, określana jest:przy rozdziale górnym - od najwyższego punktu obiegu wody do dna naczynia wzbiorczego w rozdziale dolnym - od wierzchu najwyżej położonego grzejnika do dna naczyniapowinna ona wynosić w układach grawitacyjnych i pompowych z pompą na zasilaniu minimum 0,3 mw instalacjach pompowych z pompami na powrocie minimum 0,7 m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 21.03.2005 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2005 Niektórzy twierdzą, że rolę naczynia otwartego przejmuje zawór bezpieczeństwa. Ma on wypuscić parę z kotła. Dzisiaj gotowałem wodę w czajniku. Gwizdek poiformował, że woda zagotowana. Zanim doszedłem by wyłączyć gaz, gwizdka na czjniku już nie było. Czajnik produkował więcej pary niż mogła jej odebrać dziurka w gwizdku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thalex 21.03.2005 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2005 Niektórzy twierdzą, że rolę naczynia otwartego przejmuje zawór bezpieczeństwa. Ma on wypuscić parę z kotła. Dzisiaj gotowałem wodę w czajniku. Gwizdek poiformował, że woda zagotowana. Zanim doszedłem by wyłączyć gaz, gwizdka na czjniku już nie było. Czajnik produkował więcej pary niż mogła jej odebrać dziurka w gwizdku. Kotłowni się nie czepiam. A czajnik stawiaj na mniejszym palniku. (Czyli moc kotła była źle dobrana). Należy sprawdzać gwizdek co dwa tygodnie. bo pewnie ma luzy na dzióbku. Nie oponuję bo podobne mam zdanie ale ten przykład jest nagięty bo gwizdek ma tylko zagwizdać a nie.... parzyć herbatę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałd 13.12.2005 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2005 tak zbiornik wyrównawczy może być w kotłowni jeżeli zostaną zachowane warunki dotyczące wyskości jego umieszczenia tj. ma być na takiej wysokości żeby podczas pracy instalacji nie nastąpiła przerwa w przepływie wody i była możliwość odpowietrzenia instalacji. za normą podaję bo moze się to przydać że,wysokość położenia naczynia wzbiorczego, określana jest: przy rozdziale górnym - od najwyższego punktu obiegu wody do dna naczynia wzbiorczego w rozdziale dolnym - od wierzchu najwyżej położonego grzejnika do dna naczynia powinna ona wynosić w układach grawitacyjnych i pompowych z pompą na zasilaniu minimum 0,3 m w instalacjach pompowych z pompami na powrocie minimum 0,7 m A co się stanie jeżeli zamiast 0,7m będzie 0,1m. Więcej miejsca nie mam. Naczynie otwarte chcę wpiąć w grzejnik łazienkowy. Rafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 13.12.2005 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2005 Pewnie nic. To zależy od oporów przed i za pompą. Jak są podobne, to tylko przy włączaniu pompy może chlupnąć ze dwie szklanki wody przez przelew. Jest ryzyko zapowietrzania grzejników, a to z tego powodu, że woda z naczynia może być podsysana i napowietrzana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kosciel 15.12.2005 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2005 Pytanie nieco banalne, ale mnie nurtuje - czy uklad otwary z naczyniem otwartym oznacza takie otwarcie, że można np. zajrzec do tego naczynia? Ja mam ten uklad otwarty, ale np. nie widzę, czy w naczyniu jest woda, bo jest on o bezpośrednio podączone do kanalizacji. No to mam dobrze czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts