Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabezpieczenie kot?ów na paliwa sta?e. Mity i rzeczywisto??.

Bio

Recommended Posts

To w parterowym domku może być w kotłowni :lol:

Jeżeli kotłownia jest powyżej grzejników (np. na poddaszu) to czemu nie.

Kotły pracujące w obiegu zamkniętym, w naszym przypadku na olej opałowy i gaz, posiadają świadectwo UDT. I tylko takie kotłownie nie podlegają potem dozorowi technicznemu. Przepisy te obowiązują od kilkudziesięciu lat. Chodzi oczywiście o te nasze małe kotłownie, nie typu przemysłowego, jeżeli można użyć takiego określenia.

Olej, gaz, elektryczność-może pracować na układzie zamkniętym. Opał stały - tylko układ otwarty

• 7 months później...
  • Odpowiedzi 47
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość 1950

tak zbiornik wyrównawczy może być w kotłowni jeżeli zostaną zachowane warunki dotyczące wyskości jego umieszczenia tj. ma być na takiej wysokości żeby podczas pracy instalacji nie nastąpiła przerwa w przepływie wody i była możliwość odpowietrzenia instalacji. za normą podaję bo moze się to przydać że,wysokość położenia naczynia wzbiorczego, określana jest:

przy rozdziale górnym - od najwyższego punktu obiegu wody do dna naczynia wzbiorczego

w rozdziale dolnym - od wierzchu najwyżej położonego grzejnika do dna naczynia

powinna ona wynosić w układach grawitacyjnych i pompowych z pompą na zasilaniu minimum 0,3 m

w instalacjach pompowych z pompami na powrocie minimum 0,7 m

Niektórzy twierdzą, że rolę naczynia otwartego przejmuje zawór bezpieczeństwa. Ma on wypuscić parę z kotła.

Dzisiaj gotowałem wodę w czajniku. Gwizdek poiformował, że woda zagotowana. Zanim doszedłem by wyłączyć gaz, gwizdka na czjniku już nie było. Czajnik produkował więcej pary niż mogła jej odebrać dziurka w gwizdku.

Niektórzy twierdzą, że rolę naczynia otwartego przejmuje zawór bezpieczeństwa. Ma on wypuscić parę z kotła.

Dzisiaj gotowałem wodę w czajniku. Gwizdek poiformował, że woda zagotowana. Zanim doszedłem by wyłączyć gaz, gwizdka na czjniku już nie było. Czajnik produkował więcej pary niż mogła jej odebrać dziurka w gwizdku.

Kotłowni się nie czepiam.

A czajnik stawiaj na mniejszym palniku. (Czyli moc kotła była źle dobrana). Należy sprawdzać gwizdek co dwa tygodnie. :D :D bo pewnie ma luzy na dzióbku.

Nie oponuję bo podobne mam zdanie ale ten przykład jest nagięty bo gwizdek ma tylko zagwizdać a nie.... parzyć herbatę.

• 8 months później...
tak zbiornik wyrównawczy może być w kotłowni jeżeli zostaną zachowane warunki dotyczące wyskości jego umieszczenia tj. ma być na takiej wysokości żeby podczas pracy instalacji nie nastąpiła przerwa w przepływie wody i była możliwość odpowietrzenia instalacji. za normą podaję bo moze się to przydać że,wysokość położenia naczynia wzbiorczego, określana jest:

przy rozdziale górnym - od najwyższego punktu obiegu wody do dna naczynia wzbiorczego

w rozdziale dolnym - od wierzchu najwyżej położonego grzejnika do dna naczynia

powinna ona wynosić w układach grawitacyjnych i pompowych z pompą na zasilaniu minimum 0,3 m

w instalacjach pompowych z pompami na powrocie minimum 0,7 m

A co się stanie jeżeli zamiast 0,7m będzie 0,1m. Więcej miejsca nie mam. Naczynie otwarte chcę wpiąć w grzejnik łazienkowy.

Rafał

Pewnie nic. To zależy od oporów przed i za pompą. Jak są podobne, to tylko przy włączaniu pompy może chlupnąć ze dwie szklanki wody przez przelew. Jest ryzyko zapowietrzania grzejników, a to z tego powodu, że woda z naczynia może być podsysana i napowietrzana.