Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

strony świata, a rozkład pomieszczeń - POMÓŻCIE

Recommended Posts

http://ladnydom.pl/budowa/7,106603,19239473,wiata-a-nowe-prawo-budowlane-pozwolenie-na-budowe-czy-budowa.html

tam jest podana podstawa prawna.

Te 5 m (i wysokość 3 m dla dachu płaskiego i bodajże 5 m dla skośnego) pamiętam być może ze starej wersji ustawy. Wówczas były takie zapisy, bo na potrzeby urzędu musiałam je klientowi wypisać.

Rozumiem, dzięki

Nie wiem czy nadal tak jest, bo chyba ten artykuł został uchylony, a nie przeszukiwałem starszej ustawy.

Z tego co widzę, to lepiej nazwać to wiatą magazynową, bo garażowa będzie traktowana jak zadaszone miejsce postojowe i musimy się wtedy odsunąć od okien 7m i od granicy działki 3m.

Próżno szukać słońca na północy, dlatego po północnej stronie domu najlepiej zaplanować wejście oraz pomieszczenia, które ze względu na swoją funkcję mogą być nieco chłodniejsze i przebywa się w nich rzadziej, np. pomieszczenia gospodarcze, garaż, spiżarnia.

Idealnie byłoby, gdyby od północnej strony działki umiejscowiona była droga, ułatwi to dojazd do garażu, a ewentualny hałas samochodów z ulicy nie będzie aż tak dokuczliwy w ww. mniej uczęszczanych pomieszczeniach, co również jest bardzo ważne (większość gotowych projektów zakłada, że droga znajduje się po północnej lub wschodniej stronie działki – gdyż ta sytuacja sprzyja korzystnemu, pod względem oświetlenia, rozmieszczeniu pomieszczeń – wariant idealny).