Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam serdecznie mam dość duży problem , firma wymieniająca dach u sąsiada podczas rozbiórki komina powgniatała , porysowała mi blachę zarówno na dachu jaki na obróbce okna dachowego . Szef firmy stwierdził cytuje "jak sie robi to i wióry lecą " . Podczas rozbiórki komina cegły latały na prawo i lewo , nie twierdze ze specjalnie ale jednak . Uszkodzona obróbka okna mam wrażenie że ma dziurę od uderzenia cegła . Chwile pozniej panownie zbudowali sobie rusztowanie z łat dookoła komina i zaczeli murowanie . Nowe cegły leżały sobie na dlahodachowce zaparte o łatę ( tu riposta szefa firmy - jak się cegłe delikatnie położy to nie rysuje dachu , podobnie z drewaniany rusztowaniem - drewno nie rysuje ) Zażądałem wymiany obróbki i porysowanej blachy na to mi pan, że obróbki nie wymieni bo to za wysoki koszt a blachę pomaluje .

Wolne żarty , co w takim przypadku . Rzeczoznawca i do sadu ? Dodam jeszcze ze sporządziłem dokumentacje fotograficzna .

Dzis porysowane okno wyglada już troszke lepiej , po wczorajszej awanturze panowie umyli obróbki :)

https://forum.murator.pl/topic/214022-ekipa-dekarzy-s%C4%85siada-narobi%C5%82a-szk%C3%B3d-u-mnie/

Powiedz jasno i konnkretnie temu majstrowi, ze jezeli nie naprawi szkud na własny koszt to zglosisz sprawe na policje

Ale skoro masz dokumentacje, to zgloś sprawe do swojego ubezpieczyciela domu, a on zajmie sie już reszta

Wypłacą ci odszkodowanie, na podstawie opini rzeczoznawcy ktory do ciebie przyjedzie, a dalej to już twoj ubezpieczyciel zajmie sie odzyskaniem pieniedzy od twojego sasiada lub jego firmy ubezpieczeniowej

Jezeli sasiad nie ma ubezpieczonego domu twoja firma skieruje sprawe na drogę sądową o zapłate odszkodowania z kieszeni sąsiada, a jezeli ten nie zaplaci to dostanie nakaz komorniczy i komornika na karku predko sie nie pozbedzie

Wystarczy,ze sprawe zglosisz na policje, a ta juz skieruje odpowiedni wniosek do sadu o ukaranie

To jest niestety typowy polski przykład cwaniactwa i bylejakości wśród ekip z szeroko rozumianej branży budowlanej. Ja oczywiście nie chcę nikogo wrzucać do jedno wora i stygmatyzować, bo ekipy są różne i są bardzo różni ludzie w nich zatrudnieni. Sam niestety miałem styczność z totalnym brakiem rzetelności i czasami również zwykłej uczciwości. Najczęściej wynika to z angażowania do pracy w firmach osób przypadkowych i olewactwa ze strony majstrów. Trzymam kciuki i mam nadzieję, że uda się uzyskać jakąś sensowną rekompensatę.
Powiedz jasno i konnkretnie temu majstrowi, ze jezeli nie naprawi szkud na własny koszt to zglosisz sprawe na policje

Ale skoro masz dokumentacje, to zgloś sprawe do swojego ubezpieczyciela domu, a on zajmie sie już reszta

Wypłacą ci odszkodowanie, na podstawie opini rzeczoznawcy ktory do ciebie przyjedzie, a dalej to już twoj ubezpieczyciel zajmie sie odzyskaniem pieniedzy od twojego sasiada lub jego firmy ubezpieczeniowej

Jezeli sasiad nie ma ubezpieczonego domu twoja firma skieruje sprawe na drogę sądową o zapłate odszkodowania z kieszeni sąsiada, a jezeli ten nie zaplaci to dostanie nakaz komorniczy i komornika na karku predko sie nie pozbedzie

Wystarczy,ze sprawe zglosisz na policje, a ta juz skieruje odpowiedni wniosek do sadu o ukaranie

Jeszcze jedno pytanie sprawa troszke sie pokomplikowala podczas mojej 2 dniowej nieobecnosci panowie pomalowali sobie blache i sa szczesliwi jak to stwierdzili zrobii wszystko zgodnie ze sztuka dekarska .Ma ktoś namiary na jakiegoś dobrego adwokata w sprawach budowlanych ? Najlepiej z Jeleniej Góry

Ingerencja w Twój dach była bezprawna a jego naprawa tym bardziej. Dochodzenie roszczeń od sąsiada a pośrednio od firmy wykonawczej. Zarówno sąsiad jak i firma wykonawcza powinni być ubezpieczeni. Masz prawo żądać wymiany uszkodzonych obróbek i blachy a nie malowanie. Radzę porozmawiać z sąsiadem aby wstrzymał firmie wypłatę należności. Pozdrawiam.