Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

szukam szczęśliwców którzy zbudowali D30 lub D33 z Muratora

Recommended Posts

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zbudowaliśmy D33L trzy lata temu.Jesteśmy zadowoleni.Na działkę o tych wymiarach zmieści się domek ale bez przylegającego garażu.Można obejrzeć nasz domek w albumie.

W przypadku pytań chętnie udzielimy odpowiedzi.

Pozdrawiamy!!!

• 1 month później...
Ja zbudowałam i mieszkam w D30. Działka ma 18,5mx40m. Dom zajął wprawdzie dużą część działki, ale to co zostało na ogród w zupełności mi wystarczy przy moich skromnych zapędach ogrodniczych. W sezonie koszenie trawnika zajmuję mi 3 godziny tygodniowo + 1,5 godziny podlewania w ciągu dnia.Gdy pomyślę o większym trawniku to mnie ciarki przechodzą. Sam dom jest bardzo sympatyczny i wygodnie się w nim mieszka. Na szczęście nie dałam się namówić na piwnicę i poddasze w tym partorowym z założenia domu i dzięki temu mogę w nim już mieszkać a nie czekać kolejne lata aby zgromadzić dodatkowe pieniądze. Garaż jest na tyle duży że mieszczą się tam dwa samochody, kosiarka i sprzęt ogrodniczy oraz rowery na ścianie. Na nieuzytkowym poddaszu są tak zwane "graty", narty i inne niezbyt ciężkie rzeczy. Pierwsze wrażenie gości nas odwiedzających to "ooooooo, ile tu przestrzeni, samolot by się tu zmieścił". Jeśli lubisz przestrzeń to dom dla ciebie. Dom jest przystosowany dla niepełnosprawnych, ale dla tych sprawnych tym bardziej wygodny. Zrezygnowałam jedynie z podjazdów dla wózków. Na szczęście nie są na razie potrzebne.

• 4 weeks później...

tak ja mówi verunia mam też i ja (z tym oooooo) i tak jak przestrzega przed piwnicą mam też i ja :) Tzn. mam piwnicę i gromadzę dodatkowe pieniądze :)

Teraz tynkuje parter (piwnica już gotowa) za 2 tygodnie wchodzą instalatorzy potem kafle i ja z żoną (pomalujemy i się wprowadzimy).

Kot przybłęda już mieszka :) (tzn. nie planowałem kota, ale świeżo po wykluciu znalazłem takiego pod paletą na budowie, dałem mu mleka i został)

tak ja mówi verunia mam też i ja (z tym oooooo) i tak jak przestrzega przed piwnicą mam też i ja :) Tzn. mam piwnicę i gromadzę dodatkowe pieniądze :)

Teraz tynkuje parter (piwnica już gotowa) za 2 tygodnie wchodzą instalatorzy potem kafle i ja z żoną (pomalujemy i się wprowadzimy).

Kot przybłęda już mieszka :) (tzn. nie planowałem kota, ale świeżo po wykluciu znalazłem takiego pod paletą na budowie, dałem mu mleka i został)

Chociaż cię nie znam to już cię lubię bo budujesz taki sam dom. Na forum tylko chyba nas dwoje wybrało taki. Trzymam kciuki za pomyślność dalszej budowy. Kot się przyda, bo wiesz te myszy w piwnicy :p .

PS jaki kolor tynku i rynien? U mnie ściany kremowożółte i szare rynny przy ciemnozielonymzielonym dachu. Efekt końcowy znakomity.

Chociaż cię nie znam to już cię lubię bo budujesz taki sam dom. Na forum tylko chyba nas dwoje wybrało taki. Trzymam kciuki za pomyślność dalszej budowy. Kot się przyda, bo wiesz te myszy w piwnicy :p .

PS jaki kolor tynku i rynien? U mnie ściany kremowożółte i szare rynny przy ciemnozielonymzielonym dachu. Efekt końcowy znakomity.

No też Cię lubie :)

Verunia powiem Ci że piwnica jest na 2,65 wysoka i myszy do takich przestrzennych pomieszczeń nie wchodzą - boją się.

Co do rynien to na razie mam tylko 8 metrów nad tarasem i jest brązowa (ta rynna). Kolor zewn. planuję biały. A zamiast klinkieru na cokół (1,2 m wys.) na razie damy inny kolor farby.

A co z tymi zielonymi dachami. Jakoś tak wyszło że zmieniliśmy razem na ten sam kolor, a w projekcie chyba był siwy...

Wybrałam zielony bo nie mogłam znaleźć ładnego grafitowego odcienia. Wszystkie szare gonty które widziałam wyglądały jak zwykła papa, a ten zielony był ładny. Resztę kolorów dobierałam już do dachu. Szkoda że masz już białe tynki, bo bym cię namówiła na jasnożółte albo piaskowe. Dom wygląda wtedy przytulniej.

Szkoda że masz już białe tynki, bo bym cię namówiła na jasnożółte albo piaskowe. Dom wygląda wtedy przytulniej.

Nie, z zewnątrz nie mam jeszcze tynku. Chodzi o $ na razie po prostu tynkuję (wapno+cement) :) plan jest taki że najtaniej będzie na biało, ale wcześniej myśleliśmy właśnie nad jakimś delikatnym seledynkiem. Zobaczy się. W każdym razie będzie to farba jakaś.

W takim razie nic straconego. Seledynek odradzam. Niedaleko mnie ktoś zrobił taką elewację przy zielonym dachu i nie wygląda to najlepiej. Po prostu za dużo zielonego. Już lepiej pozostać przy białym. Jak masz zrobioną wentylację poddasza?. U mnie był z tym pewien problem, bo zorientowałam się dopiero po zrobieniu dachu że jej nie mam. Pokombinowaliśmy z przewodami wentylacyjnymi i posufitką i jakoś się udało dorobić tę wentylację.

Seledynek odradzam.

Tak tak - też widziałem taki dom i mi (nam) przeszło.

Deska okapowa (dość szeroka) w kolore neutralnym i brązowa rynna ma ocieplić widok :) zobaczę jak będzie. Tynki zrobię białe, a jak będzie mi "za zimno" to poczaskam świnke i pomaluję na lekki bladożótły. Tak to wygląda mniej więcej. http://zion.hcm.com.pl/~piotr/zdjecia/budowa/040722.jpg

Jak masz zrobioną wentylację poddasza?. U mnie był z tym pewien problem, bo zorientowałam się dopiero po zrobieniu dachu że jej nie mam.

Ja mam zrobioną ondulinę i nie zrobiłem uszczelniania. Tak że na brak wentylacji nie mogę narzekać (raczej na jej nadmiar) :) Druga sprawa - nie mam jeszcze podbitki.

Twój domek wygląda dziwnie znajomo. Tylko zamiast bramy w garażu widzę okna. Rozumiem że garaż ma masz w piwnicy, której ja nie mam. Moja połowa "niechcący" przeczytała te posty i pozazdrościła Ci garażu. Dobrze że wcześniej nie widziała tego zdjęcia. :wink:

no od samego początku tak sobie wymyśliłem (pomysł wujka) - na górze nad garażem będzie prawdopodobnie cześć usługowa kiedyś. Dlatego robię tam osobne wejście i chcę dać osobne metalowe schody.

Verunia a Ty masz gdzieś foty jakieś? Wogóle to gdzie masz ten piękny domek? Ja chyba miałem kiedyś info o nim. Nie wiem czy dobrze pamiętam - okolice Lublina???

Byłoby miło. Muszę sprzedać temat wycieczki żonie.

Ja również serdecznie zapraszam - choć na razie nie ma czego oglądać (świerze tynki i instalacje). Ale spotkać się i pogadać można nawet w takich warunkach. :)

Zresztą zaplecze imprezowe mam

http://zion.hcm.com.pl/~piotr/zdjecia/budowa/stol.jpg