Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Mam problem z wyborem drogi wykonania podłogi w sypialnie na pietrze.

Chciał bym ocieplić podłogę ( dół nie ogrzewany ) ale nie mogę podąć decyzji jakich materiałów użyć.

Na razie stanęło na 3cm styropianu i 2 x płyta OSB 12mm.

Może warto zainteresować się wełną, np. ISEOVER płyta TDPT 30mm ?

Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc

https://forum.murator.pl/topic/214050-ocieplenie-pod%C5%82ogi-na-pi%C4%99rze-6cm-do-wykorzystania/

Dół nieogrzewany.. Nie masz możliwości ocieplenia pod sufitem tamże? Więcej miejsca można użyć z tamtej strony.

Jak chcesz mieć możliwie dobrą izolację dodatkowo akustyczną, to perlitem wysyp-na to jedna warstwa płyt wystarczy.

Jak dasz wełnę, to musisz dać legary i masz dużo gorsze efektywne ocieplenie niż współczynnik wełny.

Styropian się trochę ugnie pod obciążeniem i też straci odrobinę. Jak dasz styrodur, to się praktycznie nie ugnie, ale te koszta...

Po za tym styropian to płyty, a na 3cm nie ułożysz 2 warsw mijankowo.

Dzięki za odpowiedź.

Mam możliwość ocieplenia od dołu jednak tam też wolał bym nie dawać zbyt grubo bo zabiorę przestrzeń suszarnio-spiżarni choć wydaje mi się, że lepsze efekty dała by warstwa styropianu np. 5cm. od dołu.

O co chodzi z mijanką, kładąc styropian muszę kłaść dwie warstwy na mijankę ?

Mijanka to przesunięcie łaczenia płyt przy więcej niz jednej warstwie.

Jak masz możliwość izolacji od dołu, to się nie zastanawiaj tylko klej styropian na sufit tej suszarnio- spiżarni.

• 3 weeks później...
Na sufice wystarczy, że pianką łączenia uszczelnisz. Styropian nie musi mieć jakiś wyśrubowanych parametrów wytrzymałościowych, bo trzyma tylko sam siebie, nic go nie gniecie