klimek83 11.09.2016 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2016 Witam, Przeprowadzam mały remont domu tzn, w trzech pomieszczeniach będą skuwane płytki na podłogach plus inne prace. Dom budowany był jakieś 20 lat temu i wiem, że w podłodze jest jedynie 5cm styropianu (izolacja z papy i lepiku i chudy beton na gruncie). Zważywszy, że będę skuwał płytki mam możliwość skuć całą wylewkę aż do styropianu i zainstalować ogrzewanie podłogowe wodne w tych pomieszczeniach. Pytanie do Was czy warto? Grubości styropianu ze względu na wysokość drzwi i reszty pomieszczeń niestety nie mogę zwiększyć. Mogę jedynie go wymienić na jak najlepszy i dać folię. Pan od remontu namawia mnie na taki zabieg, ja też chciałbym mieć ogrzewanie podłogowe zważywszy, że to kuchnia i przyjemniej byłoby w nogi. Tylko czy straty ciepła nie będą zbyt duże? Piec w planach kondensat. W przyszłości również odkopanie i docieplenie fundamentów).Gdybym się decydował to jaki styropian dać? - zważywszy ze to około 40m2 to cena nie robi aż tak ogromnej różnicy.Czytałem gdzieś o płytach Thermano, które przy grubości izolacji 5cm (0,0235W/mK) zastępują 8-9cm zwykłego styropianu. Do tego dołożyłbym folię aluminiową na wierzch. Z góry dziekuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ironsmith 11.09.2016 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2016 hej jeżeli już robisz tak duży zakres prac to może skuć jeszcze chudziaka i wybrać ziemni i obniżyć poziom, pewnie już taka szansa się nie powtórzy, jeżeli nie wchodzi to w grę to możesz jeszcze zaoszczędzić kilka cm stosując zamiast posadzki betonowej anhydrytową można ją zrobić cieńszą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klimek83 11.09.2016 10:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2016 Niestety skuwanie chudziaka nie wchodzi już w grę ze względów czasowych - dom jest zamieszkany i wyłączenie go na dodatkowe tygodnie/miesiąc odpada. Odnośnie wylewek anhydrytowych to jakoś się ich obawiam. Nie jestem znawcą tematu a w moim otoczeniu wszyscy robią tradycyjne bądź z mixokreta. Jak rozmawiałem z Panem od podłogówki to mówił o 6cm wylewki. Ile mógłbym zaoszczędzić na anhydrycie? Jak jeszcze z wilgocią - dom stoi w terenie ogólnie dość mokrym i nie do końca ręczę za izolację przeciwwilgociową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ironsmith 11.09.2016 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2016 mixokret to też czas bo posadzka musi się wysezonować, jak wszystko dograsz to skucie takiej powierzchni to nie problem na pewno nie tygodnie jeden dzień porządny młot udarowy np. z wypożyczalnia sprzętu budowlanego, co do ocieplenie to faktycznie płyty pir/pur lepszym rozwiązaniem niż zwykły styropian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klimek83 11.09.2016 11:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2016 Masz rację, że skucie chudziaka to nie problem. Tylko co potem? Nawozić piasek i zagęszczać? Następnie nowy chudziak i tutaj właśnie najgorszy czas na jego wyschnięcie - po jakim czasie mógłbym układać dalsze warstwy? Samą wylewkę i czas na jej wysezonowanie czyli według Fachmana max 28 dni jakoś przeżyję bo w tym czasie mogę wykonywać resztę prac jak szpachlowanie etc. Natomiast ile jeszcze czasu potrzebowałbym w związku z chudziakiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 11.09.2016 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2016 Chudziak nie musi wysychać - wystarczy żeby związał - 2, 3 dni na to gruba folia 0,5 mm, styropian najkorzystniej szary 15 cm itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klimek83 11.09.2016 16:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2016 Czyli według Was korzystniejszą opcją w tej sytuacji jest kucie również chudziaka i zaczynanie od "0"? Napiszcie proszę jak postępować. Sądzę, że pod chudziakiem jest warstwa żużlu z potłuczonych starych pustaków żużlowych. Czy wybierać wszystko i nawozić piasek? Ile tego wybrać? Tzn rozumiem, że 10cm więcej trzeba mi na styropian. Wybierać tylko 10cm i zagęszczać czy więcej? Trochę zakres prac zaczyna mnie przerażać, z drugiej strony jak nie teraz to pewnie nigdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Thermano 16.09.2016 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2016 Szanowny Panie Klimek83, w opisywanej przez Pana sytuacji doskonale sprawdzi się Thermano. W przypadku dobrej jakości styropianu (lambda 0,035) i płyt Thermano (lambda 0,023) różnica w grubości warstwy termoizolacji będzie wynosić ponad 30mm. Odpowiednikiem 50mm Thermano jest ponad 80mm styropianu. Więcej informacji o montażu termoizolacji znajdzie Pan tutaj: Pozdrawiamy, Zespół Thermano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 16.09.2016 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2016 (edytowane) Czyli według Was korzystniejszą opcją w tej sytuacji jest kucie również chudziaka i zaczynanie od "0"? Napiszcie proszę jak postępować. Sądzę, że pod chudziakiem jest warstwa żużlu z potłuczonych starych pustaków żużlowych. Czy wybierać wszystko i nawozić piasek? Ile tego wybrać? Tzn rozumiem, że 10cm więcej trzeba mi na styropian. Wybierać tylko 10cm i zagęszczać czy więcej? Trochę zakres prac zaczyna mnie przerażać, z drugiej strony jak nie teraz to pewnie nigdy. skuj chudziaka, wybierz tyle tego żużlu czy czego tam masz pod spodem o ile wiecej styropnianu chcesz położyć (czyli pewnie 10-15cm musisz wybrać). Nie ma potrzeby wymiany na piasek, leżało tyle lat to dalej będzie leżeć, zresztą jest uleżane. Można na koniec lekko zagęścić, ale niezbyt ciężką zagęszczarką, żeby przypadkiem nie popękały ściany fundamentów. Na to ponownie chudziak folia, styro, folia aluminiowa, rurki i posadzka:-) Do boju! Ja mam 20cm styropianu białego na podłodze, jest fajnie, ciepło, nigdy nie "ciągnie" w stopy od podłogi, nawet latem, jak ogrzewanie wyłączone. Edytowane 16 Września 2016 przez homecactus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts