Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Urząd Miasta i Gminy Nałęczów - tlyko oni takie rzeczy chyba robią.

Sytuacja przedstawia się tak. Nasza działka stoi na rogu 2 krzyzujacych się ulic x i y (ul. X przechodzi w ul. Y a ta kończy się ślepo). Obie te drogi gminne w tej chwili mają ok. 3m szerokości (nieutwardzone, prawie polne, dziurawe itp.). W koło nas pełno domków, przy ul. X są 4 domy po obu stronach drogi prawie przy samej ulicy (wąskie działki, od płotu do płotu ok. 6m - w tym droga), przy ul. Y jeszcze więcej domów i tylko z jednej strony bo z drugiej są pola. Działki wszytkich są wąskie średnio po 19m. I teraz co wymyślili.... (centrum Nałęczowa)

Otóż w Planie zagospodarowania wpisali że dróżki te mają zostac poszeżona do 6m oczywiście linie rozgraniczajace znaczaco wsrastaja, a powodem tego jest chęc wybudowania na końcy ślepej drogi przy ul. Y parkingu dla autokarów itp. (oczywiscie na przeciwko domków jednorodzinncyh) I jak tu żyć z takimi Urzędasami w zgodzie...

Czy coś takiego można zrobić bez zgody mieszkańców. Zwracam uwagę, żę to by się równało z zajęciem działek i domów niektorych mieszkańców (niektóre wybudowane w granicy działki) i ich wyburzeniem. Z działek o szerokości 19m robi się nagle z 13m, a wliczajac w to linie rozgraniczające jeszcze mniej. No przecież paranoja... i my płacimy takim debilom.

Jeśli to nowy, dopiero ustalany plan to macie prawne możliwości protestu, piszcie skargę, zażalenie na projekt planu, a jak odrzucą to odwołanie, a jak nie poskutkuje to do sądu. Im więcej mieszkańców tym lepiej. Mi udało się zmienić bardzo niekorzystny plan. Też chcieli mi zrobić drogę.

Niech zrobią pomiary wytrzymałości konstrukcyjnej każdego domu na wibracje wywołane przejazdem ciężkich samochodów dla KAŻDEGO DOMU oraz sprawdzenie wzrostu stężenia spalin, hałasu.

Zarządaj ekranów dźwiękochłonnych nieszpecących budynku.

Nie ma takich, więc masz z głowy

No ja tma jeszcze nic nie postawiłem, jako jedyny mam pusta dzialke w oklicy - po rodzinie. Reszta to stare domy z lat 70-80 niektore jeszcze starsze. Wiem ze przyslali ludziom pisma o zgode na to cos 2 lata temu ostatnio, mieskzncy oczwysice sie nie zgodzili (nie wiem ilu na ilu) i umilkla sprawa jak narazie - to bylo 2 lata temu. Ostatnio odebralem wypis z planu i tam nadal jest te 6m i parking. Zobaczymy co napisza w Warunkach Zabudowy. Chyba im sie rozesmieje w twarz jak z tych 19m zrobi mi sie 10m.