Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Połączenie dwóch balkonów

harker

Recommended Posts

Cześć, mam pewien problem. Remontuję właśnie duży pokój (a właściwie robię od podstaw) i mam w nim dwa balkony. Niby fajna sprawa, ale bardzo mi przeszkadzają drzwi do jednego z nich. Pomyślałem o tym żeby zamurować te drzwi a te dwa balkony jakoś ze sobą połączyć. Tutaj właśnie kieruję pytanie do Was. Macie może jakieś ciekawe pomysły jak je połączyć, żeby nie wyglądało to tragicznie? Myślałem żeby trochę to skuć, dodać zbrojenie i połączyć je po skosie (dodatkowa podpórka/kolumna itp odpada). Ale może jest ktoś tutaj, kto znajdzie lepsze rozwiązanie. Załączam zdjęcie poglądowe, jeśli będzie zainteresowanie i będzie trzeba zrobić więcej zdjęć, to nie ma problemu. Balkon.jpg

Pozdrawiam!

Ciężko jest zrobić inne tak żeby było widać drzwi i balkon, bo na dole jest sporo roślinność, która zasłania. Zaznaczyłem na zdjęciu o które drzwi chodzi Balkon.jpg . No i właśnie wczesniej też mnie ktoś uświadomił, że tam będzie za nisko... Nie wiem już co z tym zrobić, bo te drzwi nijak mi nie pasują. Jeśli zostaną, to praktycznie cała ściana będzie "zmarnowana", bo nic nie będę mógł przy niej postawić, bo na końcu tej ściany, prostopadle do niej są drzwi wyjściowe z pokoju. Zamurowanie tych drzwi i zrobienie wejścia z innego pomieszczenia też odpada, ponieważ drugie pomieszczenie, które jest przy tym balkonie, to łazienka. http://i.imgur.com/noiO40T.jpg Tutaj jeszcze foto jak to wygląda od środka. Edytowane przez harker

Nie wiem jak dla Ciebie ale dla mnie ważniejsza jest użyteczność wnętrza niż balkon. I z braku innego rozwiązania po prostu zrób zamiast drzwi okno, a balkon niech sobie zostanie. Z tak niskim okapem to raczej mało użyteczny kawałek powierzchni. Okno w pokoju się przyda, a jeśli będzie z czymś kolidowało to po prostu zamuruj całość.

Nie wiem jak dla Ciebie ale dla mnie ważniejsza jest użyteczność wnętrza niż balkon. I z braku innego rozwiązania po prostu zrób zamiast drzwi okno, a balkon niech sobie zostanie. Z tak niskim okapem to raczej mało użyteczny kawałek powierzchni. Okno w pokoju się przyda, a jeśli będzie z czymś kolidowało to po prostu zamuruj całość.

O zamurowaniu całości i porzuceniu w niepamięć tego balkonu też myślałem, ale trochę szkoda takiego kącika, bo chciałem tam sobie zostawić miejsce żeby poczytać w spokoju książkę pod daszkiem itp. To przejście z jednego balkonu na drugi też po dłuższym zastanowieniu bez sensu właśnie ze względu na wysokość okapu. Chyba nic fajnego nie da się tu wykminić ;/

Na balkonie zalóz duze okna i zrób sobie ogrod zimowy

Drzwi zdemontuj i zrob wolne przejscie do ogrodu zimowego

Przy okazji bedziesz mial jasniej w pokoju

Ciekawy pomysł, ale nie na mój obecny budżet. A właśnie to przejście wolałbym mieć mimo wszystko zamurowane.

Edytowane przez harker