asolt 15.07.2017 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2017 ok tak myślałam ale co to znaczy że drzewo ma swoje wymagania? Drewno nie drzewo, wiekszosc producentow parkietów z litego drewna i desek trójwarstwowych podaje graniczną temp. posadzki 27 oC. Tak trzeba dobrac ocieplenie budynku, okna i przeliczyc rozstaw, przepływy, dT aby tej temperatury nie przekroczyc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vendea 16.07.2017 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2017 ja polecam, ale ważne aby nie były grube. skandynawscy producenci kahrs i tarkett robią świetnej jakości deski warstwowe o grubości już od 7 i 8,5 mm. przy takich parametrach podłogówka działa bez różnicy w temperaturze powierzchniowej w porównaniu do gresu - kładłam 6 lat temu, na początku mierzyłam, porównywałam, mam tylko sterowanie pogodowe dla całego domu, dziś zrobiłabym tak samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
D0ti_01 23.07.2017 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2017 No a ja słyszałam że deski podłogowe to min calówki bo będą się uginać? Co Wy na to ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milsa666 24.07.2017 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2017 Podłączę się pod ten temat.Dom, ściany porotherm 24, styropian 22 cm szary. Podłoga na gruncie 30 cm styropian. Okna 3 szybowe i rekuperacja. Poddasze ocieplone 40cm wełny.Według nazwy dom NF40.W takim domu wszędzie podlogowka.Pisze w temacie paneli na ogrzewaniu, a właściwie o odstępach rurek. Dom raczej niskoenergetyczny i pytanie czy założony (bez projektu - proszę nie wyzywać) odstęp 15 cm w przypadku paneli quickstepa 8mm wystarczy? Proszę o opinię użytkowników takiej mniej\wiecej konfiguracji, tj. paneli (chodzi o grubość) i z takim rozstawem rurek ogrzewania podłogowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 24.07.2017 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2017 No a ja słyszałam że deski podłogowe to min calówki bo będą się uginać? Co Wy na to ? Uginac? przeciez nikt tam czołgiem jezdził po nich nie bedzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Instaltechnic 25.07.2017 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2017 Uginac? przeciez nikt tam czołgiem jezdził po nich nie bedzie Jak by leżały na legarach (podparte co kilkadziesiąt centymetrów), to moglibyśmy mówić o uginaniu. Jak ma drewno leżeć na podłogówce, to całą powierzchnią i nie ma co brać pod uwagę uginania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts