Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z ciśnieniem cwu

legokid

Recommended Posts

Witam.

Pojawił mi się mały problem z instalacja i mimo ze wszystko wydaje się jasne to jedna rzecz nie daje mi spokoju.

Instalacja wodociągowa, za licznikiem reduktor na 3 Ba. Dziś odpalona pierwszy raz bo padła pompa w studni.

Przy podgrzewaniu wody w bojlerze ciśnienie w instalacji wzrosło z 3 Ba do pow. 6ba, zadziałał zawór bezpieczeństwa i nadmiar powyzej 6 Ba wywalił przez kranik.

Mimo wszystko ciśnienie w instalacji wciąż zostało na poziomie 6Ba co widziałem na manometrze za reduktorem.

poradziłem sobie z tym włączając do obiegu zbiornik przeponowy wykorzystywany dotychczas przez pompę hydroforowa. Teraz cisnienie w instalacji jest cały czas na poziomie 3Ba, bo ww. zbiornik radzi sobie z nadmiarem ciśnienia wywołanym skurczliwoscia wody.

Nie rozumiem tylko czemu prawidłowo działający zawór bezpieczeństwa który posiada zawór zwrotny i jest nowy bo wymieniany w kwietniu puścił wodę do instalacji jednocześnie zwiększajac ciśnienie. Zawór zwrotny powinien temu zapobiec.

Możliwe ze jest już do wymiany?. Chociaz jego brak przy braku naczynia przeponowego na wejściu zw. trochę ratuje mi życie, bo woda może zrzucic nadmiar ciśnienia do naczynia przeponowego od pompy hydroforowej.

Po pierwsze cisnienie zwiekszylo ci sie bo podgrzewana woda zwiekszyla swoją objetosc,a nie skurczyla sie co wywołało wzrost ciśnienia w sieci

Prawidlowo zadzialał zawor bezpieczenstwa ( pewnie jest 5 bar i go wywalilo)

I bardzo dobrze, ze masz naczynie przeponowe ktore przejmuje cisnienie kiedy woda jest podgrzewana, bo tak prawidlowo wykonuje sie podłaczenie bojlera do zimnej wody z wodociagu - na zasilaniu zimnej wody montuje sie grupe bezpieczenstwa z naczyniem przeponowym , zaworem bezpieczenstwa i odpowietrznikiem automatycznym

Edytowane przez Św.Mikołaj

Po pierwsze cisnienie zwiekszylo ci sie bo podgrzewana woda zwiekszyla swoją objetosc,a nie skurczyla sie

Prawidlowo zadzialał zawor bezpieczenstwa ( pewnie jest 5 bar i go wywalilo)

I bardzo dobrze, ze masz naczynie przeponowe ktore przejmuje cisnienie kiedy woda jest podgrzewana, bo tak prawidlowo wykonuje sie podłaczenie bojlera do zimnej wody z wodociagu - na zasilaniu zimnej wody montuje sie grupe bezpieczenstwa z naczyniem przeponowym , zaworem bezpieczenstwa i odpowietrznikiem automatycznym

No właśnie naczynia przeponowego jako takiego nie miałem. Na wejściu zimnej wody jest tylko zawór bezpieczeństwa i odcinający. Za reduktorem ciśnienia jest trójnik, którego jedna odnoga idzie do pompy i zbiornika hydroforowego(przeponowego) którego użyłem jako naczynie przeponowe w instalacji wodociągowej po zepsuciu pompy. Ale przewidziany on był tylko do działania ze studni. Mnie interesuje czemu zawór bezpieczeństwa puścił na instalacje jakakolwiek nadwyżkę ciśnienia skoro wbudowany jest w nim nowy zawor zwrotny.

To nie zawor póścił tylko rozprezajaca woda wywolala wzrost cisnienia

Zawor pewnie jest 5 bar i przy tym cisnieniu wywala wode wiec dziala prawidlowo

Zalozysz mbiejszy to wywali np. Przy 4

Przypomne iz zawor bezpieczenstwa trzeba raz na miesiac przekrecic lub ruszyć i upuscić trochę wody, by działał poprawnie, bo czasem lubi sie przyciąć co moze objawiać sie zacieciem zz i wzrostem cisnienia w instalacji