legokid 11.09.2016 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2016 Witam.Pojawił mi się mały problem z instalacja i mimo ze wszystko wydaje się jasne to jedna rzecz nie daje mi spokoju.Instalacja wodociągowa, za licznikiem reduktor na 3 Ba. Dziś odpalona pierwszy raz bo padła pompa w studni.Przy podgrzewaniu wody w bojlerze ciśnienie w instalacji wzrosło z 3 Ba do pow. 6ba, zadziałał zawór bezpieczeństwa i nadmiar powyzej 6 Ba wywalił przez kranik.Mimo wszystko ciśnienie w instalacji wciąż zostało na poziomie 6Ba co widziałem na manometrze za reduktorem. poradziłem sobie z tym włączając do obiegu zbiornik przeponowy wykorzystywany dotychczas przez pompę hydroforowa. Teraz cisnienie w instalacji jest cały czas na poziomie 3Ba, bo ww. zbiornik radzi sobie z nadmiarem ciśnienia wywołanym skurczliwoscia wody. Nie rozumiem tylko czemu prawidłowo działający zawór bezpieczeństwa który posiada zawór zwrotny i jest nowy bo wymieniany w kwietniu puścił wodę do instalacji jednocześnie zwiększajac ciśnienie. Zawór zwrotny powinien temu zapobiec.Możliwe ze jest już do wymiany?. Chociaz jego brak przy braku naczynia przeponowego na wejściu zw. trochę ratuje mi życie, bo woda może zrzucic nadmiar ciśnienia do naczynia przeponowego od pompy hydroforowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Św.Mikołaj 11.09.2016 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2016 (edytowane) Po pierwsze cisnienie zwiekszylo ci sie bo podgrzewana woda zwiekszyla swoją objetosc,a nie skurczyla sie co wywołało wzrost ciśnienia w sieciPrawidlowo zadzialał zawor bezpieczenstwa ( pewnie jest 5 bar i go wywalilo)I bardzo dobrze, ze masz naczynie przeponowe ktore przejmuje cisnienie kiedy woda jest podgrzewana, bo tak prawidlowo wykonuje sie podłaczenie bojlera do zimnej wody z wodociagu - na zasilaniu zimnej wody montuje sie grupe bezpieczenstwa z naczyniem przeponowym , zaworem bezpieczenstwa i odpowietrznikiem automatycznym Edytowane 11 Września 2016 przez Św.Mikołaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Św.Mikołaj 11.09.2016 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2016 W przypadku braku naczynia przeponowego na zasilaniu bojlera z sieci wymagane jest zamontowanie zaworu bezpieczenstwaInaczej podczas grzania bojlera kiedy woda zwieksza ciśnienie i sie rozpreza może ci rozpierdzielić ruryWiec ciesz sie ze masz owe nadzynie przeponowe od hydroforu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
legokid 11.09.2016 21:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2016 Po pierwsze cisnienie zwiekszylo ci sie bo podgrzewana woda zwiekszyla swoją objetosc,a nie skurczyla sie Prawidlowo zadzialał zawor bezpieczenstwa ( pewnie jest 5 bar i go wywalilo) I bardzo dobrze, ze masz naczynie przeponowe ktore przejmuje cisnienie kiedy woda jest podgrzewana, bo tak prawidlowo wykonuje sie podłaczenie bojlera do zimnej wody z wodociagu - na zasilaniu zimnej wody montuje sie grupe bezpieczenstwa z naczyniem przeponowym , zaworem bezpieczenstwa i odpowietrznikiem automatycznym No właśnie naczynia przeponowego jako takiego nie miałem. Na wejściu zimnej wody jest tylko zawór bezpieczeństwa i odcinający. Za reduktorem ciśnienia jest trójnik, którego jedna odnoga idzie do pompy i zbiornika hydroforowego(przeponowego) którego użyłem jako naczynie przeponowe w instalacji wodociągowej po zepsuciu pompy. Ale przewidziany on był tylko do działania ze studni. Mnie interesuje czemu zawór bezpieczeństwa puścił na instalacje jakakolwiek nadwyżkę ciśnienia skoro wbudowany jest w nim nowy zawor zwrotny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Św.Mikołaj 11.09.2016 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2016 To nie zawor póścił tylko rozprezajaca woda wywolala wzrost cisnieniaZawor pewnie jest 5 bar i przy tym cisnieniu wywala wode wiec dziala prawidlowoZalozysz mbiejszy to wywali np. Przy 4Przypomne iz zawor bezpieczenstwa trzeba raz na miesiac przekrecic lub ruszyć i upuscić trochę wody, by działał poprawnie, bo czasem lubi sie przyciąć co moze objawiać sie zacieciem zz i wzrostem cisnienia w instalacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
legokid 11.09.2016 22:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2016 A co z wbudowanym w zaworze bezp. zaworem zwrotnym. Nie powinien on nie dopuścic do wzrostu ciśnienia w instalacji za zaworem bezp.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Św.Mikołaj 11.09.2016 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2016 Nie powinien,ale tak jak napisalem lubia się przycinaćJaki to producent zaworuTylko nie mów , ze z marketu - chinski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
legokid 11.09.2016 22:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2016 Obi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Św.Mikołaj 11.09.2016 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2016 Zalóz sobie jakis motylkowy afriso lub przekrecany flamco6 barówvto nie jest jakies tam wysokie cisnienie dla instalacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts