be_rcik 11.09.2016 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2016 Witam,jestem na etapie dostosowania lokalu usługowego do moich potrze - podziału powierzchni otwartej na 3 gabinety lekarskie razem z łazienkami. chciałem do części projektowej podejść dosyć rzetelnie,żeby uniknąć w przyszłości problemów czy to z nadzorem czy z sanepidem. No i po kilku dniach rozeznania natrafiłem na kilka problemów których nie zdawałem sobie wcześniej sprawy:1. Przebudowa lokalu musi być przynajmniej na zgłoszenie. W sumie po zastanowieniu logiczne, ale ... dlaczego tak drogo. Czy rzeczywiście muszę robić zgłoszenie? 2. Zapoznałem się z jedną z ofert i koszt projektowania pod zgłoszenie budowlane bez projektów branżowych to 9,5 tys ..... !!! Zakładam ze projektów powinno być ok 3 (elektryka, wod-kan, wentylacja) razem ok 12-13 tys zł. Lokalizacja to Warszawa, ale czy rzeczywiście taki koszt to jest norma?!?!?!W sumie kosztorys to:1,5 kPLN na projekt układ funkcjonalny9,5 kPLN na projekt pod zgłoszenie budowlane bez projektów branżowych6 kPLN na projekt wnętrza.Poproszę o waszą opinię, czy to rozsądna oferta? Jeśli nie to jakie kwoty są rozsądne?Czy muszę robić zgłoszenie? Pozdrawiam Norbert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Św.Mikołaj 12.09.2016 04:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2016 Musisz na zgłoszenie W Warszawce takie sa chore ceny :-) Zalatw sobie projektanta z poza Warszawy - zrobi ci to duzo taniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ren_arch 15.09.2016 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2016 (edytowane) Witam, wszystko zależy od wprowadzanych zmian i skomplikowania projektów branżowych, nie ma informacji jakie to są gabinety. Jestem architektem z Poznania i faktycznie ceny w Warszawie są czasem znacznie wyższe. Z drugiej strony wszystko kosztuje np. uzgodnienia z rzeczoznawcami, charakterystyka energetyczna itd. Za mało informacji co do zakresu i skomplikowania projektu, żeby jednoznacznie stwierdzić, że "drogo" ale na pewno drożej niż poza Warszawą. No i tak, takie prace muszą być w jakiś sposób zgłoszone do urzędu, albo zgłoszenie albo pozwolenie ..i tu znowu za mało informacji żeby to stwierdzić. Z tego co piszesz powinno na zgłoszeniu się skończyć. Pozdrawiam Renata Edytowane 15 Września 2016 przez Ren_arch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts