Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

jestem na etapie dostosowania lokalu usługowego do moich potrze - podziału powierzchni otwartej na 3 gabinety lekarskie razem z łazienkami. chciałem do części projektowej podejść dosyć rzetelnie,żeby uniknąć w przyszłości problemów czy to z nadzorem czy z sanepidem. No i po kilku dniach rozeznania natrafiłem na kilka problemów których nie zdawałem sobie wcześniej sprawy:

1. Przebudowa lokalu musi być przynajmniej na zgłoszenie. W sumie po zastanowieniu logiczne, ale ... dlaczego tak drogo. Czy rzeczywiście muszę robić zgłoszenie?

2. Zapoznałem się z jedną z ofert i koszt projektowania pod zgłoszenie budowlane bez projektów branżowych to 9,5 tys ..... !!! Zakładam ze projektów powinno być ok 3 (elektryka, wod-kan, wentylacja) razem ok 12-13 tys zł. Lokalizacja to Warszawa, ale czy rzeczywiście taki koszt to jest norma?!?!?!

W sumie kosztorys to:

1,5 kPLN na projekt układ funkcjonalny

9,5 kPLN na projekt pod zgłoszenie budowlane bez projektów branżowych

6 kPLN na projekt wnętrza.

Poproszę o waszą opinię, czy to rozsądna oferta? Jeśli nie to jakie kwoty są rozsądne?

Czy muszę robić zgłoszenie?

Pozdrawiam

Norbert

https://forum.murator.pl/topic/214076-lokal-us%C5%82ugowy-130m2/

Witam,

wszystko zależy od wprowadzanych zmian i skomplikowania projektów branżowych, nie ma informacji jakie to są gabinety. Jestem architektem z Poznania i faktycznie ceny w Warszawie są czasem znacznie wyższe. Z drugiej strony wszystko kosztuje np. uzgodnienia z rzeczoznawcami, charakterystyka energetyczna itd. Za mało informacji co do zakresu i skomplikowania projektu, żeby jednoznacznie stwierdzić, że "drogo" :) ale na pewno drożej niż poza Warszawą. No i tak, takie prace muszą być w jakiś sposób zgłoszone do urzędu, albo zgłoszenie albo pozwolenie ..i tu znowu za mało informacji żeby to stwierdzić. Z tego co piszesz powinno na zgłoszeniu się skończyć.

Pozdrawiam

Renata

Edytowane przez Ren_arch
https://forum.murator.pl/topic/214076-lokal-us%C5%82ugowy-130m2/#findComment-7173985