Loczeski 12.09.2016 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2016 Witam.Naczytałem się sporo internetów i w sumie nie otrzymałem nigdzie jednoznacznej odpowiedzi. Otóż główne pytanie jak w końcu powinna wyglądać instalacja do boilera patrząc od dopływu wody - zawór odcinający - reduktor - zawór bezpieczeństwa(w tym zawór zwrotny) - boiler ? Naczytałem się dużo o naczyniach wyrównawczych które mają zapobiegać kapaniu z zaworu bezpieczeństwa - jest to konieczność? Czy zastosowanie zaworu bezpieczeństwa np. 8ba (woda w sieci 5ba) spowoduje że woda wróci do instalacji i nie trzeba martwić się o cieknącą wodę ? Np. mamy wodę w sieci 5ba i zawór 5ba - woda po nagrzaniu będzie ciekła z zaworu bezpieczeństwa - czy zastosowanie reduktora np. na 3,5b wyeliminuje problem lub wymiana zaworu na 8ba ? Jakie jest niebezpieczeństwo zastosowania zaworów bezpieczeństwa 8ba do boilera gdzie producent zaleca 6ba ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 12.09.2016 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2016 Niezastosowanie wszystkich składników instalacji skutkuje brakiem gwarancji. Jeśli na instalacji jest 5 atm. a woda z wodociągu to reduktor ma być zaraz za wodomierzem i zaworem antyskażeniowym. Na przyłączu zimnej wody do bojlera montujesz zawór odcinający, następnie zawór zwrotny, kurek spustowy,zawór bezpieczeństwa 6 atm. i naczynie przeponowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts