mwisnia 12.09.2016 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2016 (edytowane) Witam, Jestem nowym użytkownikiem na forum więc wszystkich witam serdecznie!! Przymierzam się do budowy domu. Głównym punktem na którym się skupiam jest duży salon z podniesionym sufitem na 4m. W salonie tym planuję mieć otwór okienny na głównej ścianie (południowej) o wielkości 4.5m szerokości i wysokości 3.6m. Niestety nigdzie nie widziałem w internecie oferty na takie okna więc podejrzewam ,że trzeba to będzie zrobić na zamówienie. Tylko kto takie coś wykona? Kolejnym pytaniem jest czy da się do tego dopasować roletę zewnętrzna, i to taką którą będzie można schować pod elewacją? Edytowane 12 Września 2016 przez mwisnia literówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 12.09.2016 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2016 Wykonać mozna wszystko....prawie wszystko....kwestia podstawowa - czy zdajesz sobie sprawe z kosztow jakie bedziesz musial ponieść?Takiego gabarytu i ciezaru bez pomocy ciezkiego sprzetu nikt o zdrowych zmyslach sie nie podejmie montowac recznie.Czyli wynajecie sprzetu to juz min 2 tys.Dodajmy do tego ponadnormatywne gabaryty co powoduje ze koszty rosna lawinowo. Nawet nie jestem w stanie podac Ci producenta szkla ktory podejmie sie toto wykonac gdyz u wiekszosci 3,5 metry to jest granica wykonaniaJak uda ci sie z tym fixem zmiescic w 10 tys powinienes byc szczęśliwy choc obawiam sie ze kwota bedzie o wiele wyższa Szerokosc i wysokosc i powierzchnia powoduje ze wykonanie rolety jest juz niemozliwe. Przemyśl swoją wizje To ci pieknie wyglada na amerykanskich filmach z Florydy nie da sie prosto przeniesc do naszej strefy klimatycznej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 12.09.2016 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2016 ty chcesz mieć 4,5m x 3,6 w jednym kawałku szkła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mwisnia 12.09.2016 12:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2016 Wykonać mozna wszystko....prawie wszystko....kwestia podstawowa - czy zdajesz sobie sprawe z kosztow jakie bedziesz musial ponieść? Takiego gabarytu i ciezaru bez pomocy ciezkiego sprzetu nikt o zdrowych zmyslach sie nie podejmie montowac recznie. Czyli wynajecie sprzetu to juz min 2 tys. Dodajmy do tego ponadnormatywne gabaryty co powoduje ze koszty rosna lawinowo. Nawet nie jestem w stanie podac Ci producenta szkla ktory podejmie sie toto wykonac gdyz u wiekszosci 3,5 metry to jest granica wykonania Jak uda ci sie z tym fixem zmiescic w 10 tys powinienes byc szczęśliwy choc obawiam sie ze kwota bedzie o wiele wyższa Szerokosc i wysokosc i powierzchnia powoduje ze wykonanie rolety jest juz niemozliwe. Przemyśl swoją wizje To ci pieknie wyglada na amerykanskich filmach z Florydy nie da sie prosto przeniesc do naszej strefy klimatycznej Wiem ,że nie będzie tanio i nawet nie liczę na to że zejdziemy poniżej 10tyś. Jakby trzeba było można też zejść o te 10cm aby wysokość była 3.5 jeśli takie jest maksimum, ale czy ktoś wie/zna jakąś firmę która takie coś już może robiła? Myślałem też że można by zrobić nieco niższe i nad nim wstawić jeszcze jedno tak aby dojść do tych zaplanowanych 3.6 metra wysokości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mwisnia 12.09.2016 12:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2016 ty chcesz mieć 4,5m x 3,6 w jednym kawałku szkła? Jeżeli się da to czemu nie jeśli się nie da to może ktoś mi podpowie jakie rozwiązanie będzie najlepsze na wypełnienie takiego otworu (4.5x3.6). Nie chciałbym aby to okno było otwierane bo wyjście na taras jest z boku więc dlatego myślałem o jakimś oknie na stałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrollo74 12.09.2016 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2016 nie da się zrobić tego w 1 kawałku szkła. Glassolution produkuje szyby do 13,5m2 (zarówno przy jedno jak i dwukomorówkach) dla szyb 10mm lub VSG 88.2.nie można tego zgrabnie podzielić na 4 części? chociaż i tak odradzałabym takie duże szkła, bo pękają samoistnie (robiliśmy ostatnio witryny sklepowe i szyby pękały jak wsciekłe jeszcze w trakcie transportu od producenta) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mwisnia 12.09.2016 13:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2016 nie da się zrobić tego w 1 kawałku szkła. Glassolution produkuje szyby do 13,5m2 (zarówno przy jedno jak i dwukomorówkach) dla szyb 10mm lub VSG 88.2. nie można tego zgrabnie podzielić na 4 części? chociaż i tak odradzałabym takie duże szkła, bo pękają samoistnie (robiliśmy ostatnio witryny sklepowe i szyby pękały jak wsciekłe jeszcze w trakcie transportu od producenta) Z tego co widzę po odpowiedziach to chyba faktycznie będę musiał zmienić koncepcję Znalazłem coś takiego na jednej ze stron z projektami i o ile ten (lub podobny) podziały bym jakoś przełknął, to co można wykombinować z roletą? Czy można ją też jakoś podzielić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 12.09.2016 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2016 Trzy pancerzeTrzy silnikiPrawie wykonalne gdyby nie wysokosc i maksymalne wielkosci skrzynekJako zaluzje fasadowe bez problemuMusisz sprawdzic czy wysokosc da sie zwinac w skrzynce u potencjalnegi dostawcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrollo74 13.09.2016 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2016 Nikt nie zrobi takiej wysokiej rolety z gwarancją. nawet bramy rolowanej nie zrobisz na tą wysokość. musiałbyś poszerzyć poprzeczki i na nich zamontować skrzynki (można to ładnie zamaskować i nie będzie rzucało się w oczy)Trzeba się zastanowić czy u góry potrzebna Ci jest roleta. koniecznie zaplanuj to na etapie przygotowania projektu (niech architekt spotka się z przedstawicielem producenta stolarki). warto zastanowić się, jaką funkcję ma pełnić roleta o czy może roleta fasadowa spełni te funkcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts