Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fix szer. 4.5m x wys.3.6m - kto to wykona?

Recommended Posts

Witam,

Jestem nowym użytkownikiem na forum więc wszystkich witam serdecznie!!

Przymierzam się do budowy domu. Głównym punktem na którym się skupiam jest duży salon z podniesionym sufitem na 4m.

W salonie tym planuję mieć otwór okienny na głównej ścianie (południowej) o wielkości 4.5m szerokości i wysokości 3.6m.

Niestety nigdzie nie widziałem w internecie oferty na takie okna więc podejrzewam ,że trzeba to będzie zrobić na zamówienie. Tylko kto takie coś wykona?

Kolejnym pytaniem jest czy da się do tego dopasować roletę zewnętrzna, i to taką którą będzie można schować pod elewacją?

Edytowane przez mwisnia
literówki

Wykonać mozna wszystko....prawie wszystko....kwestia podstawowa - czy zdajesz sobie sprawe z kosztow jakie bedziesz musial ponieść?

Takiego gabarytu i ciezaru bez pomocy ciezkiego sprzetu nikt o zdrowych zmyslach sie nie podejmie montowac recznie.

Czyli wynajecie sprzetu to juz min 2 tys.

Dodajmy do tego ponadnormatywne gabaryty co powoduje ze koszty rosna lawinowo. Nawet nie jestem w stanie podac Ci producenta szkla ktory podejmie sie toto wykonac gdyz u wiekszosci 3,5 metry to jest granica wykonania

Jak uda ci sie z tym fixem zmiescic w 10 tys powinienes byc szczęśliwy choc obawiam sie ze kwota bedzie o wiele wyższa

Szerokosc i wysokosc i powierzchnia powoduje ze wykonanie rolety jest juz niemozliwe.

Przemyśl swoją wizje

To ci pieknie wyglada na amerykanskich filmach z Florydy nie da sie prosto przeniesc do naszej strefy klimatycznej

Wykonać mozna wszystko....prawie wszystko....kwestia podstawowa - czy zdajesz sobie sprawe z kosztow jakie bedziesz musial ponieść?

Takiego gabarytu i ciezaru bez pomocy ciezkiego sprzetu nikt o zdrowych zmyslach sie nie podejmie montowac recznie.

Czyli wynajecie sprzetu to juz min 2 tys.

Dodajmy do tego ponadnormatywne gabaryty co powoduje ze koszty rosna lawinowo. Nawet nie jestem w stanie podac Ci producenta szkla ktory podejmie sie toto wykonac gdyz u wiekszosci 3,5 metry to jest granica wykonania

Jak uda ci sie z tym fixem zmiescic w 10 tys powinienes byc szczęśliwy choc obawiam sie ze kwota bedzie o wiele wyższa

Szerokosc i wysokosc i powierzchnia powoduje ze wykonanie rolety jest juz niemozliwe.

Przemyśl swoją wizje

To ci pieknie wyglada na amerykanskich filmach z Florydy nie da sie prosto przeniesc do naszej strefy klimatycznej

Wiem ,że nie będzie tanio i nawet nie liczę na to że zejdziemy poniżej 10tyś.

Jakby trzeba było można też zejść o te 10cm aby wysokość była 3.5 jeśli takie jest maksimum, ale czy ktoś wie/zna jakąś firmę która takie coś już może robiła?

Myślałem też że można by zrobić nieco niższe i nad nim wstawić jeszcze jedno tak aby dojść do tych zaplanowanych 3.6 metra wysokości.

ty chcesz mieć 4,5m x 3,6 w jednym kawałku szkła?

Jeżeli się da to czemu nie :) jeśli się nie da to może ktoś mi podpowie jakie rozwiązanie będzie najlepsze na wypełnienie takiego otworu (4.5x3.6).

Nie chciałbym aby to okno było otwierane bo wyjście na taras jest z boku więc dlatego myślałem o jakimś oknie na stałe.

nie da się zrobić tego w 1 kawałku szkła. Glassolution produkuje szyby do 13,5m2 (zarówno przy jedno jak i dwukomorówkach) dla szyb 10mm lub VSG 88.2.

nie można tego zgrabnie podzielić na 4 części?

chociaż i tak odradzałabym takie duże szkła, bo pękają samoistnie (robiliśmy ostatnio witryny sklepowe i szyby pękały jak wsciekłe jeszcze w trakcie transportu od producenta)

nie da się zrobić tego w 1 kawałku szkła. Glassolution produkuje szyby do 13,5m2 (zarówno przy jedno jak i dwukomorówkach) dla szyb 10mm lub VSG 88.2.

nie można tego zgrabnie podzielić na 4 części?

chociaż i tak odradzałabym takie duże szkła, bo pękają samoistnie (robiliśmy ostatnio witryny sklepowe i szyby pękały jak wsciekłe jeszcze w trakcie transportu od producenta)

Z tego co widzę po odpowiedziach to chyba faktycznie będę musiał zmienić koncepcję :(

Znalazłem coś takiego na jednej ze stron z projektami i o ile ten (lub podobny) podziały bym jakoś przełknął, to co można wykombinować z roletą?

Czy można ją też jakoś podzielić.

1.jpg

Nikt nie zrobi takiej wysokiej rolety z gwarancją. nawet bramy rolowanej nie zrobisz na tą wysokość.

musiałbyś poszerzyć poprzeczki i na nich zamontować skrzynki (można to ładnie zamaskować i nie będzie rzucało się w oczy)

Trzeba się zastanowić czy u góry potrzebna Ci jest roleta.

koniecznie zaplanuj to na etapie przygotowania projektu (niech architekt spotka się z przedstawicielem producenta stolarki).

warto zastanowić się, jaką funkcję ma pełnić roleta o czy może roleta fasadowa spełni te funkcję.