btheb 12.09.2016 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2016 Cześć,Po dłuższych przemyśleniach i z racji tego, że sąsiad pali byle czym, chcę zamontować na dachu wyrzutnię powietrza, a czerpać powietrze ze ściany szczytowej, zdala od komina sąsiada.Szukam estetycznej wyrzutni dachowej, do dachu z dachówki ceramicznej płaskiej (Creaton Domino, czarna glazura). Jedyne co w internecie widzę to brzydkie, kwadratowe stalowe kominki "przemysłowe" lub odpowietrzenie kanalizacji. Może ktoś może polecić jakieś rozwiązanie, które z drugiej strony nie zabije cenowo? Wyrzutnia blisko reku, który będzie na ocieplonym strychu. Średnica 200mm. Najlepiej kompletne rozwiązanie, aby ładnie i szczelnie przejść przed dach oraz ocieplenie. pozdrawiam,Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 12.09.2016 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2016 nie żebym reklamował bo nie mam nic z tym wspólnego, ale polecam to http://semifinland.pl/kominek-wentylacyjny-vilpe-xl-200-is-500.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
btheb 12.09.2016 18:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2016 Dzięki za info. Vilpe już widziałem - cena spora. Wydaje mi się że do creatona domino potrzebne by było uniwersalne przejście dachowe, ale patrząc na wymiary nie jestem pewien, czy przejdzie kominek 200 czy tylko 160? Cóż będę pytał u dostawcy. A może jeszcze jakieś konkurencyjne rozwiązanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 12.09.2016 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2016 ja swojego czasu tez szukałem różnych kominków(mam creaton premion miedź angoba) i w końcu kupiłem tego vilpe z przejściem uniwersalnym, ale fi 160.Koszt spory, ale nie żałuje. Na razie tylko zamontowany w dachu i kropla wody nie wpadła do środka jeszcze, a ciąg ma taki, ze rękę urywa. Musze jeszcze kupić ze dwa, ale juz tylko fi 125.Ten fi 160 będzie mi służył jako wyrzutnia do reku. ja kupowałem TUTAJ w zestawie, ale widzę, ze podrożało. W każdym razie pomimo tego, ze sporo kosztuje jak na kominek to zdecydowanie polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
btheb 22.09.2016 12:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2016 (edytowane) Sprawdziłem. Wychodzi, że Vilpe tylko do fi160. 200 tylko jako przejście przez kalenicę.... Właśnie doczytałem , że Pan z Vilpe zaoferował mi Vilpe scoop. Też ma tylko fi160, ale cena sporo niższa niż kominka z uniwersalnym przejściem, więc może zamontować dwa i połączyć przez trójnik 200/160 od spodu? Edytowane 22 Września 2016 przez btheb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 22.09.2016 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2016 Sprawdziłem. Wychodzi, że Vilpe tylko do fi160. 200 tylko jako przejście przez kalenicę.... Właśnie doczytałem , że Pan z Vilpe zaoferował mi Vilpe scoop. Też ma tylko fi160, ale cena sporo niższa niż kominka z uniwersalnym przejściem, więc może zamontować dwa i połączyć przez trójnik 200/160 od spodu? Zdecydowanie 2 kominki 160 mm to najlepsze rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 22.09.2016 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2016 byłbym ostrożny z tym Vilpe scope.Weź pod uwagę, ze jest nisko przy dachu i na dodatek skierowane w jedna stronę. każdy wiatr wiejący w stronę tego wywietrznika będzie wtłaczał powietrze do środka i tworzył nadciśnienie w kanale wyrzutowym, wtedy centrala będzie miała trudniej wywalić je na zewnątrz. Przy tym co ja zaproponowałem, w kominku zawsze jest podciśnienie, niezależnie skąd wieje wiatr.Oczywiście absolutnie nie nalegam na to rozwiązanie bo jest drogie, przy dwóch kominkach fi160 to koszt ponad 1200zł razem z przejściami. Tutaj wstawiałem zdjęcie jak to wygląda na gotowo http://forum.muratordom.pl/showthread.php?244022-Jak-zrobi%C4%87-komin-wentylacyjny&highlight=vilpeA i jeszcze jedno, wydajność takiego kominka fi160 to 750m3/h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts