Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Atrakcyjny 3 - samemu ile się da :d

Recommended Posts

Jak duże masz te różnice poziomów? I czy to na ławach czy na ścianie fundamentowej?

Max. 6cm. Przez źle wypoziomowane ławy szalunek też został ułożony bez zachowania poziomu :(

Rozmawiałem ze swoim kierbudem i powiedział, że można docinać pierwszą warstwę bloczków w ten sposób aby wyjść z poziomem.

Myślę, że tak będzie najlepiej.

• Odpowiedzi 170
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
W tym tygodniu udało mi się pociągnąć izolację przeciw wodną. Dysperbit nakładałem metodą natryskową używając do tego kompresora i pistoletu do nakładania tynku cienkowarstwowego :) Powiem szczerze, że efekt rewelacyjny, poza tym szybko. pierwsza warstwa zajęła mi około 1,5-2 godzin. Dziś wraz z moją szanowną małżonką przykleiliśmy styropian i w 95% :) obłożyliśmy folią kubełkową. Do klejenia użyłem pianki do styropianu na pistolet (szybko i wygodnie). W przyszłym tygodniu jak pogoda pozwoli chcielibyśmy fundamenty wypełnić piachem i rozłożyć bednarkę. Póki co to martwi mnie wjazd na drogę gruntową prowadzącą do naszej działki. Stoi tam woda i coraz ciężej przejeżdżać przez to bagno :( We wtorek idę do gminy rozmawiać o utwardzeniu tej drogi.

DSC_0971.jpg

DSC_0973.jpg

DSC_0974.jpg

DSC_0975.jpg

Rozmawiałem ze swoim kier-budem i doszedłem do wniosku, że wylewkę po wypełnieniu fundamentów piachem oprę właśnie na ścianach fundamentowych. Taki zabieg wyrówna ich poziom. Użyję w tym celu mocniejszego betonu. Myślę, że B20 w zupełności wystarczy - cenowo nie ma dużej różnicy.

Czy ktoś z Was spotkał się już z czymś tego typu:

http://www.muratorplus.pl/technika/izolacje/cieply-dom-bloczki-termoizolacyjne-schock-novomur_80734.html

Zastanawiam się czy użyć ich u siebie. Pozwoli to na ograniczenie strat ciepła przez fundamenty do minimum.

Cześć

no nie wiem, chudziaki lubią sobie osiadać może jakieś rozwiązanie z wylewką zazbrojoną siatką pod ścianami ale bez środka?

jeżeli zdecydujesz się na robienie razem to poczekaj na dodatnie temperatury i lej wodę na ten piach przez kilka dni i jakaś zagęszczarka. Nie wiem czy nie taniej/szybciej nie blokować sobie roboty i zrobić chudziak w dogodnym terminie

ps. nie znam się, tylko przeczucie :)

Cześć

no nie wiem, chudziaki lubią sobie osiadać może jakieś rozwiązanie z wylewką zazbrojoną siatką pod ścianami ale bez środka?

jeżeli zdecydujesz się na robienie razem to poczekaj na dodatnie temperatury i lej wodę na ten piach przez kilka dni i jakaś zagęszczarka. Nie wiem czy nie taniej/szybciej nie blokować sobie roboty i zrobić chudziak w dogodnym terminie.

ps. nie znam się, tylko przeczucie :)

Dzięki za porady :)

To na razie pomysły. Póki co zamierzam zasypać fundamenty piachem, używając przy tym zagęszczarki oczywiście. Co do wylewki i reszty to z pewnością poczekam do wiosny. Muszę wszystko na spokojnie przemyśleć, żeby nie popełnić jakiegoś błędu. Na razie zbieram informacje i sugestie :)

Pozdrawiam

• 2 weeks później...

Witam.

Na jaką wysokość Waszym zdaniem mam zakopać fundamenty optymalnie, żeby zabezpieczyć na zimę? Chodzi mi o to ile piachu muszę nawieźć żeby wystarczyło na mrozy? Wysokość ścian fundamentowych to 120 cm + 40 cm ławy fundamentowe. Ławy są w 100% zakryte ziemią.

Pozdrawiam

Cześć :)

Witam się w Twoim dzienniku po raz pierwszy ale będę częściej zaglądać :)

Gratuluję fundamentów. Jak to mówią: "oby tylko wyjść z ziemi" :lol2: Hasło często powtarzane przez kolejne osoby zaczyna denerwować, ale z perspektywy czasu widać, że jest to prawda.

Nie wierzę, że kierownik doradza Ci wylanie chudziaka na ściany fundamentowe :o Nie mogę w tym momencie znaleźć, ale było o tym pisane w którymś wątku. Zmień kierownika albo przestań go słuchać, jeżeli zatrudniłeś go wyłącznie dla pieczątki. Zalanie chudego betonu na ścianach spowoduje pęknięcia przy nich na skutek osiadania gruntu. Zresztą kieruj się projektem, tam powinieneś mieć opisane co i jak wykonywać :)

Dzięki za porady :)

To na razie pomysły. Póki co zamierzam zasypać fundamenty piachem, używając przy tym zagęszczarki oczywiście. Co do wylewki i reszty to z pewnością poczekam do wiosny. Muszę wszystko na spokojnie przemyśleć, żeby nie popełnić jakiegoś błędu. Na razie zbieram informacje i sugestie :)

Pozdrawiam

Zagęszczarki oraz wody, po tym jak zagęścisz to następnego dnia polej sowicie wodą i zobacz czy gdzieś nie ma szczelin pęknieć, jeżeli tak to nie jest jeszcze zagęszczone tak jak by mogło być.

Sporo na ten temat czytałem bo na wiosnę czeka mnie zagęszczanie 1 narożnika pod płytę fundamentową o wysokości ~1m. Prace rozłożę na 3 miesiące tak by potem dom nie zjechał

• 3 months później...

Witam wszystkich po małej przerwie "zimowej" :)

Fundamenty zasypane piachem jeszcze zostało mi zagęścić wierzchnią warstwę zagęszczarką następnie kanaliza i chudziak.

W tym roku póki co nie planuję jakiegoś wielkiego zrywu budowlanego :)

planuję zmianę stropu na filigran. Przy moim projekcie firma produkująca te stropy z okolic Kielc wyceniła mi płyty z transportem i ułożeniem na ok. 7700 zł + beton na zalanie. Wydaje mi się, że jest to lepsza opcja dla samoroba niż monolityczny ze względu oczywiście na czas jego przygotowania i pracę jaką należy w to włożyć.

Już nie mogę się doczekać cieplejszych dni, które pozwolą na spędzanie każdej wolnej chwili na działce :)

Zdjęcia zimowe. W wolnym czasie dodam bez śnieżnej przykrywy :)

20170129_151822.jpg

20170129_151941.jpg

20170129_151943.jpg

• 1 month później...
Fundamenty zasypane piachem jeszcze zostało mi zagęścić wierzchnią warstwę zagęszczarką następnie kanaliza i chudziak.

Tak dla pewności zapytam czy zagęszczałeś warstwami i jeśli tak to o jakiej grubości i jaką zagęszczarką? Stała ta pospółka przez zimę? Czy też teraz niedawno zasypałeś?

• 2 months później...
  • 3 weeks później...
Witam!

Fajny dziennik....

Jako laik kilka pytań:

1. Co jest lepsze budowanie z bloczków betonowych czy wylewać tak jak tutaj?

2. Jaki dokładnie zastosowałeś styropian na ocieplenie fundamentów?

3. Jedni ocieplają fundamenty wewnątrz, inni nie - jak to w końcu jest?

Witam

Długo nie zaglądałem i nie dodawałem nowych postów. Czas nadrobić zaległości :)

Odp 1

Moim zdaniem lepiej jest budować z betonu lanego pod warunkiem że tak jak w moim przypadku szalunki wypożyczy betoniarnia w cenie betonu. Ściany są solidniejsze, jednolite, gładkie, a beton można zamówić wodoszczelny. Szalunki montuje się dość szybko i sprawnie. W zależności od wielkości projektu praca z ich ułożeniem zajmuje ok 2 dni i można je zalewać. następnie już po 24 do 48 h można fundamenty rozszalowywać. Cenę za m3 bloczka i betonu można sobie porównać. Osobiście polecam tą formę wykonania ścian fundamentowych.

Odp 2

Zastorowałem styropian EPS 100 0,036. Myślę że wystarczjący. Konsultowałem to z paroma osobami i tak mi właśnie polecono.

Odp 3

Ja osobiście nie ocieplałem od środka. Moim zdaniem jest to zbędne, ale to kwestia punktu widzenia. Spotkałem się również z opiniami, że z zewnątrz wystarczy ocieplić tylko do 80 cm w głąb. Moim zdaniem i tak pogłoga będzie izolowana dość grubą warstwą styropianu.

Tak dla pewności zapytam czy zagęszczałeś warstwami i jeśli tak to o jakiej grubości i jaką zagęszczarką? Stała ta pospółka przez zimę? Czy też teraz niedawno zasypałeś?

Witam.

Piach stał przez zimę i zagęszczałem na wiosnę, dokładnie 2 tyg temu. Do zagęszczenia użyłem zagęszczarki o masie 170 kg i lałem obficie wodą. Pospółka satała przez zimę i powiem szczerze że sama się dobrze zagęściła. Przed wylaniem chudziaka wyślę jeszcze zagęścić dodatkowo skoczkiem lub cięższą zagęszczarką. Nie zagęszczałem warstwami. Na koniec wbijałem pręt i dość ciążko to szło więc myślę że będzie ok.

Witam serdecznie,

super dziennik. Jak idzie budowa? my z mężem zdecydowaliśmy się na atrakcyjny 1 ciekawi nas czy kosztorys z Pana projektu przekłada się na rzeczywistość czy można poprzycinać koszty tu i ówdzie.

Pozdrawiam!

Również witam na placu budowy :)

Prace przy budowie nie ida jeszcze pełną parą. Robię wszystko sam lub z pomocą najbliższych osób w miarę dostępnego czasu. W związku z powyższym zdołałem zasypać fundamenty i póki co przestój w budowie. Po powrocie do kraju kanalizacja, chudziak i izolacja pozioma z papy. Dopiero od tego momentu będę mógł coś więcej powiedzieć na temat moich spostrzeżeń co do kosztorysu w projekcie i rzeczywistości :)

Pozdrawiam

Edytowane przez chichot_23
Błąd w pisowni ;)