Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Atrakcyjny 3 - samemu ile się da :d

Recommended Posts

Wszystko musisz załatwiać z hurtownią z której brałeś, oni Ci to sprzedali, więc oni powinni się tym zająć. Jeżeli wększośc jest taka to jak najbardziej powinni Ci oddać kase albo zrekompensować to - rób dużo zdjęć. Niestety to Ci spowolni budowę, w najlepszym wypadku będziesz czekał kolejny miesiąć na nowy materiał, który oby był bez wad !!

Niestety tak jak wszyscy piszą, popyt jest ogromny, kolejki, wysokie ceny i niestety ze względu na pośpiech jakość jest słaba.... dotyczy to wszystkich producentów. Ja w tamtym roku miałem dostawe silki od ytonga ok 50 palet i wymiarowo były bardzo słabe! Pare lat wcześniej były takie równe że można było by je układać bez zapraawy ;)

Moje rozwiązanie na Twój problem to rządanie rekompensaty (powiedz żeby 50% kasy Ci oddali w gotówce albo w innym materiale z hurtowni!! lepiej rządać więcej żeby mieli z czego zjeżdżać ;) ) i muruj to wszystko na zaprawę, albo grubo na klej na grzebień 12-14mm chyba że nierówności są dużo większe to tylko zaprawa cementowa. Sama silka kl15 gr 24cm ma lambde 0,55, zaprawa cementowo-wapienna nie pogorszy dużo tych parametrów bo sama silka jest już chłodna.

Podsumowując jak nie chcesz tracić czasu i pogody to jedz na zaprawe, jak nie masz betoniarki to kup zaprawę z wora no i upieraj się przy rekompensacie - wg mnie to najlepsze wyjście. Producenta też pewnie na to pójdzie bo nie bedzie musiał oddawać Tobie kolejnego materiału i co ważne przywozić na swój koszt!

Daj znać jak to się skończyło.

Dzięki za poradę i zainteresowanie moją sprawą. Twoje wskazówki uwzględnię w przygotowaniu reklamacji ;) Z pewnością będę na bieżąco informował o przebiegu postępowania reklamacyjnego. Pozdrawiam serdecznie :)

• Odpowiedzi 170
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jeśli miesiąc na rozpatrzenie to dolicz jeszcze czas na dostarczenie nowego towaru, jeśli zostanie uwzględniona.

Nie możesz zaczac murować dopóki przedstawiciel nie przyjedzie na budowę sprawdzić.

Może zasyp pierwszą warstwę perlitem jak zrobiłeś z ceramiki.

Edytowane przez Daniellos_

Jeśli miesiąc na rozpatrzenie to dolicz jeszcze czas na dostarczenie nowego towaru, jeśli zostanie uwzględniona.

Nie możesz zaczac murować dopóki przedstawiciel nie przyjedzie na budowę sprawdzić.

Może zasyp pierwszą warstwę perlitem jak zrobiłeś z ceramiki.

Tak też na początku myślałem, ale czytając "najjaśniejszy" Internet zdania są podzielone. Jedni mówią, że perlit polepsza izolacyjność cieplną, inni znów, że pogarsza. Więc stwierdziłem, że stosując ceramikę i tak już lepsza będzie izolacyjność niż silikatów i nie ma sensu ładować kasy. Poza tym krucho o perlit w mojej okolicy. Znalazłem w sklepie ogrodniczym, gdzie zapłaciłem za 25 litrów 22 zł. Wychodzi tego około 2 bloczki zasypane z jednego worka, aby napełnić wszystkie bloczki porothermu potrzebowałbym około 1500 l perlitu. Jest jeszcze producent w okolicach Krakowa tj. ok. 130 km od mojej budowy więc doliczyć trzeba transport. Nie wiem czy to jest gra warta świeczki :confused:

Co o tym sądzicie? Warto?

Nie spotkałem się z negatywnymi skutkami zasypania perlitem. Jak uzasadniali pogorszenie parametrów?

Jaki byłby koszt całości od producenta?

Perlit w okolicach 400 zł + transport ponad 300 km w obie strony

Nie wiem co do ceny transportu.

Orientujesz się jak bardzo perlit poprawi izolacyjność?

Biorąc pod uwagę obecną sytuację na mojej budowie to jeszcze nie jest za późno żeby to zasypać więc mogę jeszcze pomyśleć nad tym rozwiązaniem :)

Umówiłem się z Wami, że będę Was informował na bieżąco w kwestii reklamacji bloczków, więc aby być słownym informuję :D

Dziś zadzwonił do mnie Pan z fabryki w Leżajsku z informacją, że jest gotów na spotkanie i proponuje je ten piątek o godzinie 15. Ja będąc człowiekiem nad wyraz cierpliwym zgodziłem się :) Co do kolejnych etapów i rozstrzygnięć reklamacyjnych napiszę po spotkaniu jegomościem w piątek :)

Pozdrawiam wytrwałych "oglądaczy" mojego póki co krótkiego "Dziennika" ;)

W piątek udało mi się spotkać z przedstawicielem firmy Grupa Silikaty z fabryki w Leżajsku. Moja reklamacja na wadliwy materiał została rozpatrzona pozytywnie i protokół z jej przeprowadzenia podpisany i przekazany do zaakceptowania przez kolejną decyzyjną osobą. Czekam na potwierdzenie wszystkich ustaleń, wtedy dopiero przekażę Wam bliższe informacje :)

Powiem szczerze, że jestem mile zaskoczony podejściem pracowników ww. fabryki. Rzeczywiście firmie zależy na dobrej opinii i jeżeli wszystkie ustalenia zostaną przez nią spełnione to pomimo tych trudności będę mógł ją polecić innym. No ale na to zaczekam do zakończenia całego procesu reklamacyjnego.

Pozdrawiam ;)

Spytałem co mogło być przyczyną tego typu uszkodzenia. Przedstawiciel firmy powiedział, w jednej partii bloczki nie odkleiły się od stołu i materiał, który został powodował deformację kolejnych. Trochę to dziwne ponieważ w takich fabrykach nie powinno to mieć miejsca. Ktoś coś przeoczył i poszło. No ale dobrze, że póki co pozytywnie to wszystko zmierza ku końcowi. Mam nadzieję, że ustalenia na protokole nie ulegną zmianie :)

Pozdrawiam

• 2 weeks później...
Koniecznie daj znać jak to się zakończy. Ciekaw jestem ile partii takiego towaru wyszło z fabryki, no i gdzie jest kontrola jakości ?

Skończyło się tak:

Stwierdzono 45% uszkodzonego materiału w związku z czym równowartość kasy za "uszkodzone" bloczki zwrócono mi oraz proporcjonalnie za transport tzn. 45% opłaty za transport. Bloczki zostały na mojej budowie i można je wykorzystać do murowania na tradycyjną spoinę.

Więc podkasałem rękawy i się wziąłem za murowanie. :D

To co radziłeś żeby uwzględnić w ramach rekompensaty sami zaproponowali :)

W sumie jestem zadowolony z przebiegu całej sprawy. Dostałem materiał za 55% ceny na ściany (oprócz działówek) i zapłaciłem 55% transportu.

Rzeczywiście czasowo jestem w plecy ale i tak strop będę miał dopiero w październiku więc do tego czasu myślę że się uporam z przygotowaniem wszystkiego.

Strop Filigran cena 7600 netto z transportem bez ułożenia. Zdecydowałem się na zastosowanie tego systemu ponieważ dzięki temu rozwiązaniu zaoszczędzę na tynkowaniu. Chcę całkowicie zrezygnować z tynkowania ścian i sufitów.

Nie chciałem wcześniej informować o przebiegu reklamacji żeby nie "zapeszać".

Ściany są w trakcie murowania. Pracuję do godzin 14 więc nie mam zbyt dużo czasu na budowę. W ciągu 3 popołudni po 4-5 h, jednego całego dnia ok 10h i dziś 5h udało mi się wymurować to co na zdjęciach:

20180630_164433.jpg

20180630_164440.jpg

20180630_164446.jpg

20180630_164450.jpg

20180630_164453.jpg

Do wzmacniania połączeń ścian zewnętrznych i wewnętrznych oraz pod szóstą warstwą zastosuję siatkę zbrojeniową z włókna szklanego:

siatka-podkladowa-z-wlokna-szklanego-145gm2-50m2-warszawa-477340740.jpg

Ostrzegam!!

Przy użytkowaniu tej siatki koniecznie używać rękawic. Grozi podrażnieniem skóry!!! Małe włókienka wbijają się co powoduje bardzo duży dyskomfort.

Poza tym siatka wydaje się być trwałym i dużym wzmocnieniem muru.

Spostrzeżenia przy pracy z wyrobami silikatowymi:

Stosować dużo wody przy nawilżaniu bloczków na wierzchu i na spodzie bloczków przyklejanych. Bloczki szybko wciągają wodę z kleju.

Po położeniu bloczku należy go uderzyć parę razy gumowym młotkiem co spowoduje lepsze rozprowadzenie się kleju między bloczkami.

Do cięcia bloczków zakupiłem coś takiego:

Szlifierka kątowa K-AG 2300 230 mm 2300 W KAWASAKI

szlifierka-katowa-k-ag-2300-230-mm-2300-w-kawasaki,large.jpg

Daje radę.

Klej stosuję ten:

ZBK_Biała.jpg

Do mieszania używam:

Mieszadło elektryczne R6219B3S-DP 1400 W DEXTER POWER

mieszadlo-elektryczne-r6219b3s-dp-1400-w-dexter-power,large.jpg

Z mieszadła jestem mile zaskoczony. Może dlatego, że do tej pory używałem starej, wysłużonej wiertarki, która ważyła chyba tonę, a oprócz tego obroty sięgały miliona :)

Biorąc pod uwagę pierwszą warstwę wykonaną z ceramiki to mam już wymurowane 6 warstw. Zostało mi jeszcze drugie tyle i strop. Żałuję, że nie kupiłem palety bloczków połówkowych, które ułatwiłyby, i przyspieszyłyby prace murarskie. Odeszłoby cięcie bloczków (moim zdaniem, prócz ich roznoszenia jest to najgorsza czynność wykonywana przy murowaniu), Edytowane przez chichot_23