Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika Ew-ki

AgnesK

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam, z zainteresowaniem przeczytałam dziennik; ciekawy, inspirujący; opisujący parę lat z życia kobiety szczęśliwej, spełnionej. Tylko na koniec ta historia ogrodowa z preparatem bezradny.gif. Stąd wniosek ze trzeba mieć parę spryskiwaczy do różnych oprysków.

Twój przebudowany taras jest rewelacyjny .

Życzę zdrowia i sprawnego nowego kolana. Proszę o dalsze relacje z prac ogrodowych a moze zmieniasz projekt nasadzeń przy okazji?

VTS - witam w moich skromnych progach i podziwiam za lekturę dziennika ;) za ogród już się powolutku zabieram i mam nadzieję ,ze wiosną znowu bedzie cieszć moje oko .Kolanko już naprawione ,rehabilitacja na ukończeniu ...namawiają mnie na narty w styczniu ,ale się wahom ;)

W moim tarasie jestem nieustannie zakochana i żałuje tylko ,że tak późno sie na niego zdecydowałam ..... np taki dzień jak dzisiaj ,kiedy wieje i pada na tarasie miałam 21 st i mogłam czytać w (powiedzmy;) ) pięknych okolicznościach przyrody

Zaraz sobie poszukam Twojego Dziennika ;)

To teraz będziesz miała już doświadczenie co i jak i gdzie sadzić;)

:)

dobre ,dobre :bash::p

preparat sprawdzony w ubiegłym roku BROS ....ale pozostał w opryskiwaczu i być może tam zaszła jakaś reakcja ,albo woda z niego wyparowała i zrobiło sie za duże stężenie ???

za Gratulacje dziękuję ......najbardziej sie cieszę ,że sie usamodzielnili i z kieszeni wyskoczyli:p

• 4 weeks później...
  • 3 weeks później...

puk, puk, dobry wieczór :) ja z zapytaniem kulinarnym - czyli akurat wpisałam się w klimat :)

Ew-ko, czy nalewkę bożonarodzeniową już nastawiłaś ? Bo ja tak :)

Czy tę nalewkę zlewasz po przerobieniu czy zostawiasz i serwujesz z owocami ?

Dziękuję :)

ps. piękny dom i ogród :) No i Rodzinka :)

puk, puk, dobry wieczór :) ja z zapytaniem kulinarnym - czyli akurat wpisałam się w klimat :)

Ew-ko, czy nalewkę bożonarodzeniową już nastawiłaś ? Bo ja tak :)

Czy tę nalewkę zlewasz po przerobieniu czy zostawiasz i serwujesz z owocami ?

Zochna -puk puk ....dziękuje za czujność nalewkową :) jeszcze nie nastawiłam -zawsze staram się to zrobić w pierwszej połowie listopada ale im dłużej się gryzie to chyba jest lepsza więc dobrze zrobiłaś ;) Nalewkę zlewam i pierwsze serwowanie zawsze jest po Wigilii :rolleyes: ale owoce zalewam ponownie alkoholem ,wyrzucam stare a wkrawam świeże pomarańcze i zostawiam na kilkanaście dni ...... pewnie ,że drugi odciąg nie jest tak aromatyczny jako pierwszy ale zapewniam ,że jest równie pyszny ......ale to nie koniec, bo mąż zalewa trzeci raz alkoholem i ma smakowitą wódeczkę o posmaku korzennym dla kolegów (oj ,bardzo ją lubią );)Potem owoce wyrzucam .....pozdrawiam :)

Przepis Martynki1
ale ja lekko moją modyfikuję

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?27200-PRZEPISY-NA-SWI-TECZNE-PYSZNO-CI/page6

Składniki

10 dkg fig suszonych
(ja nie nie kroję owoców suszonych bo nalewka będzie mętna)

10 dkg daktyli

10 dkg suszonych śliwek

10 dkg suszonych moreli

10 dkg rodzynek

10 dkg obranych orzechów włoskich

1 pomarańcza

cynamon, goździki

25 dkg cukru

1/4 l alkoholu 50%
(ja
alkoholu daję tyle ,aby przykryło wszystkie składniki )

Bakalie pokroić. Pomarańczę wyszorować i pokroić w plastry. Ułożyć wszystko warstwami w słoiku przesypując cukrem. Zalać alkoholem. Odstawić w ciepłe miejsce na 4-6 tygodni.

Po tym czasie przecedzić, przelać do butelki i odstawić jeszcze.

I najważniejsze-
zapomnieć
o niej aż do Świąt
:lol:

Bardzo dziękuję Ew-ko - jutro nastawię i spróbuję wytrwać :)

mam nadzieję ,że będzie smakowało :yes:

ps ..... ja z ns nie dałam rady -przywalał mi w innym wątku kulinarnym mimo ,że od roku go ignorowałam .... powiedzenie ,że z idiotą się nie dyskutuje ....jest tu na miejscu i trzymam się tego w miarę możliwości ,ale czasem mam zamiar skrobnąć kilka słów aby sobie ulżyć :p

• 1 month później...

Ewik, a co to w dzienniku od października żadnej fotorelacji nie ma??

Proszę nadrobić, aktualności uaktualnić i mądrości popisać.

Bom stęskniona mocniście :bye: