Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika Ew-ki

AgnesK

Recommended Posts

ja co prawda patrzę od niedawna :lol: (taras z kostki , blisko trawy albo drewniany ale raczej kostka)ale też mam pytanie w sprawie tarasu: te kamienie naokoło tak sobie leżą i w środku "rowku" :oops: - dobrze że mąż nie widzi mojego fachowego słownictwa jest jakiś beton? coś a la fundamenty :oops: - a pod piaskiem też są jakieś warstwy?

pozdrawiam Ewa

na zdjeciu powyżej ( jeszcze taras nie zrobiony) widać jego fundamenty zrobione z bloczków ...na nich zostały później ułożone kostki granitowe ( zabetonowane)

:D

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

aaaa, to teraz bede intensywnie myslec :lol: w gruncie rzeczy to najbardziej ciekawa bylam jak z zamiataniem hihi bo u mnie bedzie otwarty taras tylko z markiza, a nie jak u Ciebie zadaszony a wiem ze przy takim ciagle cos z wiatrem przylatuje.

Co do rysowania, to moje plytki tez sie rysuja, ale jakos tak po czasie nie widac rys :lol: Tylko u mnie jest znowu problem, bo jakies takie badziewne polozyli, ciagle mi zielenina zachodza z tej strony co mam posadzone iglaki i slonce tam nie dochodzi i trzeba to pod cisnieniem myc :roll:

Ew-ka - cudne to zdjęcie z "Cieniem wiatru" - też go tak czytałam w ogródku, tylko że w lipcu :) (żegnaj lato na rok).

Zdjęcia Twojego ogródka obecnie i sprzed 2 lat - super - ale to szybko rośnie! :)

poznałaś okładkę ? :wink: książka super ( jeszcze czytam -mogę czytać tylko przy dziennym świetle :-? przy lampie zaraz bolą mnie oczy )

polecam ...bardzo polecam "DOM NAD ROZLEWISKIEM " .....moje koleżanki się zaczytują :D wciąż ją pożyczam ...czyta sie ją jednym tchem chociaż tomisko grubaśne :D

Dobrze że chociaż na pocieszenie są zdjęcia z przed dwóch lat 8)

Ewciu jak zawsze cudnie :)

Aga ....zajrzałam dzisiaj do Ciebie 8) serce mi się ścisnęło na widok błota przed domem ....jak Wy będziecie jesienią funkcjonować :(

Ewciu tak jak i wiosną :)

jeszcze przed zimą podsypiemy trochę pospułką, zresztą i tak będzie lepiej bo samochód w garażu będzie :)

Damy radę :) tylko sprzątania w domu trochę więcej :wink: :)

przepis veruni na gruszki w occie

Ewa, przepis dla ciebie w proporcjach na 2 kg gruszek:

zalewa: 0,4 l wody, 0,5 kg cukru, 0,1l octu 10%

przyprawy do słoika: goździki, cynamon, skorka cytryny, pieprz ziarnisty, ziele angielskie

Obrane gruski podzielic na ćwiartki i wydrążyć gniazda. Obkotować krotko w wodzie z dodatkiem niewielkij ilosci kwasku cytrynowego (blanszowanie). przełoyć do słoika zdodatkiem przypraw- po parę ziaren i zalać zalewą. pasteryzować 30 minut.

Najlepiej smakuja z pieczonym indykiem- to nasz hicior na święta

Ew-ka, piekne te Twoje wrzośce :D bardzo je lubię :D

u mnie na działeczce rosną z natury wrzosy w kilku odcieniach fioletu i - o dziwo - białe :o

http://sting.sqlab.com.pl/~ewa/wrzos_bialy2.jpg

ostatnio "dowcipny" kierowca HDSu jak rozładowywał samochód to chciał paletę z bloczkami na nich postawić :evil: , baran jeden, dostał taki "opr" że aż zgłupiał....Bo te miastowe baby jakies dziwne - taki był skomentarz :lol:

Wrzośce też ogromnie lubię. Chyba nikt nie może oprzeć się ich urokowi :lol:

Mam ich pełno - oprócz wrzosowej alejki wzdłuż rabatki przy tarasie posadziłam kilka kęp wrzoścowych w donicach, nawet na parapetach je poustawiałam :lol:

A one się tak ślicznie potrafią rozrosnąć prawie niepostrzeżenie :lol:

Ew-ka

Ja mam na 100% wrzośce. I one bez problemów zimują (okrywam je końskim obornikiem) i pięknie się rozrastają. A mam je już 3 sezon.

Takie coś co kwitnie wiosna też mam i też bez żadnych kłopotów przetrwało zimy w gruncie bez specjalnej pielęgnacji.

Ew-ka

tez założyłam sobie ostatnio małe wrzosowisko pod świerkiem i jarzębinami :-)

a tak w ogóle wydawało mi się , że to te jesienne to są wrzosy a wrzośćce kwitną wiosną - dobrze mi się wydawało?

Ivonka

Chyba odwrotnie. Choć z tymi wrzosami to ja nie do końca wiem jak jest :wink:

Na 100% wrzośce kwitną jesienią :lol:

Ew-ka

tez założyłam sobie ostatnio małe wrzosowisko pod świerkiem i jarzębinami :-)

a tak w ogóle wydawało mi się , że to te jesienne to są wrzosy a wrzośćce kwitną wiosną - dobrze mi się wydawało?

Ivonka

Chyba odwrotnie. Choć z tymi wrzosami to ja nie do końca wiem jak jest :wink:

Na 100% wrzośce kwitną jesienią :lol:

OKi, w takim razie gonię się gdzieś doedukować wrzosowato :wink: