Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zaczynam murować kominy ( Schidla) żeby obniżyć koszty planuję

dołem podmurować , ale ile? :(

Na jakiej wysokości umieścić trójnik do czopucha ?

1 piec jakiś na drewno w piwnicy

2 kominek w salonie na parterze

Czy trójnik 90st, czy 45st ?

https://forum.murator.pl/topic/21413-na-jakiej-wysoko%C5%9Bci-od-pod%C5%82ogi-tr%C3%B3jnik-od-komina-pilne/

A czy przez taką niewielką w końcu oszczędność nie tracisz wyczystki i nie narażasz się na kłopoty z odbiorem? No i sadza która opada prosto do kominka, nie mówiąz już o ewentualnych deszczach - niby sprawa marginalna, a może namęczyć.

rafałek

A dlaczego sądzisz że sadza będzie leciała do kominka ? My przecież mówimy o trójnikach, a zważ jeszcze, że w piwnicy ma być piec.

Pozdro

J

Zaczynam murować kominy ( Schidla) żeby obniżyć koszty planuję dołem podmurować , ale ile? :(

Moja odpowiedź dotyczyła pierwszego zdania. Skoro dołem chce podmurować to dla mnie jest jednoznaczne z rezygnacją z wyczystki. Sadza opadając gdzieś się będzie gromadzić. Skodo na dole zamiast wyczystki będzie podmurówka to sadza będzie się gromadzić w czopuchu lub w piecu...

90 stopni do kotła

45 stopni do kominka

45 stopni - jakoś dziwnie;

wydawało mi się, że podłączenie rury do komina ma byc pod kątem 90 st.

a rura do komina pod jakim kątem -chyba 90

Zaczynam murować kominy ( Schidla) żeby obniżyć koszty planuję dołem podmurować , ale ile? :(

Moja odpowiedź dotyczyła pierwszego zdania. Skoro dołem chce podmurować to dla mnie jest jednoznaczne z rezygnacją z wyczystki. Sadza opadając gdzieś się będzie gromadzić. Skodo na dole zamiast wyczystki będzie podmurówka to sadza będzie się gromadzić w czopuchu lub w piecu...

Dam oczywiście wyczystke pod trujnikiem!

Witam

Trojnik powinien byc na wysokości, to jest uzależnione od wkładu jaki sobie wybrałeś, kazdy wkład ma inna wysokość podłączeniową, i tak np. dla wkładów Jotula 0przyłączęs ie do opini Poldka:) powinna ona wynosic ok 150 najlepiej jest 155 mozna jeszcze przeprowadzic regulację na nóżkach. i trojnik pod katem 90 st. Inne wkłady mają zupełnie inne wyskoosci trzeba to skonsultowąć z przedstawicielem od którego się bierze wkład danej firmy. Njawazniejsze jest przed zakupem wkładu i postawieniem komina skonsultowac ta wysokosc bo pużniej to moz ebyć zapozno jak na zrobia trojnik na wys/ 180-200cm wycięcie tego trojnika i prełożenie go jest kosztowne:) Uważajcie i dokładnie konsultujcie te spr. Pozdrawiam