Tomo1980 13.09.2016 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2016 (edytowane) Witam. Mam pytanie odnośnie izolacji poziomej. Mianowicie. Budynek z piwnicami. Wód gruntowych brak Teren twardy gliniasty. Ściany piwnic są monolityczne – zbrojone . Z łąw fundamentowych wypuoszone są zbrojenia pretami 10fi z dwóch stron co 25cm Moje pytanie jest nastepujace. Czy jeśli ława oraz sciana pwinic są wylewane betonem B20 to należy wykonywać Izolację poziomą miedzy ławą a scianą piwnic? Tutaj prymitywny rysunek o co mi chodzi Tutaj jeszcze scan z projektu jak to jest opisane: Bardzo prosze o pomoc bo nie chcialbym popelnic tutaj bledu Edytowane 13 Września 2016 przez Tomo1980 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qba30 14.09.2016 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2016 Najlepiej taśmą gumową taśmą uszczelnijącą do przerw roboczych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ironsmith 14.09.2016 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2016 zastosowanie gumy jest błędne beton ze ścian fundamentowych powinien związać z betonem od ławy, moim zadaniem zapytaj o beton nie pamiętam W... taki wodoszczelny to chyba kilkanaście zł/m3, innym rozwiązaniem po wylaniu ław robisz hydroizolację ale w postaci zapraw betonowych, a tak naprawdę to podpytaj kierownika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qba30 14.09.2016 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2016 W 8 lub W 10. Tylko co po nim jak ławy pewnie nie są z W8? Co po nim jak i tak jest przerwa robocza niczym nie doszczelniona?Czy błędne ? Przy gumach uszczelniających połączenie beton/beton będzie w dalszym ciągu. Systemy te są stosowane powszechnie i to przy budowach zdecydowanie większego kalibru jak nasze domki. Jak masz obawy że połączenia beton / beton będzie za mało to również można zastosować taśmy bentonitowe lub inne masy pęczniejące pod wpływem wilgoci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 14.09.2016 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2016 U mnie zastosowano masę Botament bodajże MS-30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomo1980 15.09.2016 20:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2016 Do ław zamierzam dac B25 w8 i do ścian chyba tez takie wleje. Postanowilem ze dla swietego spokoju chyba warto doplacic do tego betonu Reasumując jesli zrobie tak jak powyzej to powinna byc wystarzcajaca izolacja pozioma ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.Paco. 16.09.2016 03:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2016 (edytowane) Do ław zamierzam dac B25 w8 i do ścian chyba tez takie wleje. Postanowilem ze dla swietego spokoju chyba warto doplacic do tego betonu Reasumując jesli zrobie tak jak powyzej to powinna byc wystarzcajaca izolacja pozioma ? Tomo ja mam podobna sytuacja wlasnie mi rozszalowali sciany -3m wysokosci - B25 W8. Do ścian będa dołaczone lawy w 4 miejscach. Jak chcesz zrobic dobrze (konstrukcyjnie) zapomnij o tej izolacji i odzieleniu/dylatacji. Same druty wbite w sciane i wypuszczone w lawy to malo - albo na etapie szalowania/zalewania scian zamontuj sobie styropian w miejscu laczenia law (w srodku szalunku, albo deski zbite) albo pozniej bedziesz musial podkuc sciany na np 1/3 grubosci (nie wiem jak grube je masz) ALE generalnie chodzi o to aby przy wylewaniu "wlac" lawy w sciany i je tak polaczyc. Lawy i tak sie robi ponizej punktu przymarzania, pewnie bedziesz je ocieplal z zewnatrz a prawda jest taka,ze grunt pomiedzy lawami tez po kilku latach sie ociepli. U mnie sciany w piwnicy uzytkowej wyszly super z szalunkow systemowych - takie zostana bez tynku.... I jeszcze jedno zatsanow sie czy naprawde chcesz robic izolacje pionowa z PAP czesto jest to spierniczone albo woda znajduje dojscie pod pape po paru latach. Nie wiem jakie masz warunki glebowe ale lepiej dac membrane samoprzylepna albo ostro pomalowac dobry mazidlem - np Botamet 92 albo Izohan WM...poczytaj. Ja u siebie mam same piaski (40m w glab) i woda "Znika" w oczach do tego mam W8 i wystarczy mi dobry dysperbit x2 i na to XPS. Edytowane 16 Września 2016 przez .:Paco:. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rojan-58 16.09.2016 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2016 normalnie,zapytaj kierownika budowy,lub konkretne firmy które na codzień siedzą w izolacjach.ja stosuję dobre środki do hydroizolacji i do izolacji przeciwwilgociowych,np max-plug,botazit,ultrament,izomur i nie mają ludzie problemu,jakoś tyle lat to wykonuję i myślę sobie nie raz,dlaczego nie robią wykonawcy dobrymi środkami do izolacji,jakieś podcinki z papą?to już było dawno,no ale jak to może taniej wychodzi to nie bronię,ale na ile jest to skuteczna metoda,zastanówmy się troszkę,papa wytrzymuje 60-70 lat niby,ale jak wystąpi po drodze błąd to woda,czy migracja wilgoci trafi i jest poważny problem wdomu.Ten temat to powżna sprawa,przy starych obiektach budowlanych i podstawą jest wykonanie dobrej izolacji ścian,aby wykonać dalsze prace, mi kilkakrotnie zdarzało się naprawiać może raczej odtworzyć izolację poziomą w nowo wybudowanych domach,bo firma nie położyła żadnej chyba izolacji,skoro po całej długości ścian wewnętrznych na wysokości ok.20 cm. powyżej posadzki na ścianie było mokro i co,nawiercałem otwory w dwóch rzędach i wprowadziłem izomur to było nie daleko poznania.pzdr.firmy z mojej branży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomo1980 13.10.2016 19:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2016 Ławy i śćiany fundamentowe zostały wylane betonem B25 W8. Teraz chcialem zapytać czym uszczelnić łączenie monolitu miedzy lawa a sciana. Czy jeśli zastosuje na łączeniu ławy ze ścianą środek ultrament to w jakikolwiek sposob zabezpiecze to przed dostawaniem sie wody ? Chodzi mi o zrobienie takiego 5-10paska na po calej szerokości ławy. Dokładnie tak jak na zdjęciu. http://s10.ifotos.pl/img/ultrjpg_arwhxew.jpg Proszę o opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts