Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja pozioma- Ogromna prośba o radę. - Zdjęcia

Tomo1980

Recommended Posts

Witam.

Mam pytanie odnośnie izolacji poziomej.

Mianowicie. Budynek z piwnicami. Wód gruntowych brak

Teren twardy gliniasty.

Ściany piwnic są monolityczne – zbrojone .

Z łąw fundamentowych wypuoszone są zbrojenia pretami 10fi z dwóch stron co 25cm

Moje pytanie jest nastepujace.

Czy jeśli ława oraz sciana pwinic są wylewane betonem B20 to należy wykonywać

Izolację poziomą miedzy ławą a scianą piwnic?

Tutaj prymitywny rysunek o co mi chodzi

sc.jpg

Tutaj jeszcze scan z projektu jak to jest opisane:

WP_20160913_004.jpg

WP_20160913_003.jpg

WP_20160913_005.jpg

Bardzo prosze o pomoc bo nie chcialbym popelnic tutaj bledu

Edytowane przez Tomo1980

zastosowanie gumy jest błędne beton ze ścian fundamentowych powinien związać z betonem od ławy, moim zadaniem zapytaj o beton nie pamiętam W... taki wodoszczelny to chyba kilkanaście zł/m3, innym rozwiązaniem po wylaniu ław robisz hydroizolację ale w postaci zapraw betonowych, a tak naprawdę to podpytaj kierownika

W 8 lub W 10. Tylko co po nim jak ławy pewnie nie są z W8? Co po nim jak i tak jest przerwa robocza niczym nie doszczelniona?

Czy błędne ? Przy gumach uszczelniających połączenie beton/beton będzie w dalszym ciągu. Systemy te są stosowane powszechnie i to przy budowach zdecydowanie większego kalibru jak nasze domki. Jak masz obawy że połączenia beton / beton będzie za mało to również można zastosować taśmy bentonitowe lub inne masy pęczniejące pod wpływem wilgoci

Do ław zamierzam dac B25 w8 i do ścian chyba tez takie wleje. Postanowilem ze dla swietego spokoju chyba warto doplacic do tego betonu

Reasumując jesli zrobie tak jak powyzej to powinna byc wystarzcajaca izolacja pozioma ?

Tomo ja mam podobna sytuacja wlasnie mi rozszalowali sciany -3m wysokosci - B25 W8. Do ścian będa dołaczone lawy w 4 miejscach. Jak chcesz zrobic dobrze (konstrukcyjnie) zapomnij o tej izolacji i odzieleniu/dylatacji. Same druty wbite w sciane i wypuszczone w lawy to malo - albo na etapie szalowania/zalewania scian zamontuj sobie styropian w miejscu laczenia law (w srodku szalunku, albo deski zbite) albo pozniej bedziesz musial podkuc sciany na np 1/3 grubosci (nie wiem jak grube je masz) ALE generalnie chodzi o to aby przy wylewaniu "wlac" lawy w sciany i je tak polaczyc.

Lawy i tak sie robi ponizej punktu przymarzania, pewnie bedziesz je ocieplal z zewnatrz a prawda jest taka,ze grunt pomiedzy lawami tez po kilku latach sie ociepli.

U mnie sciany w piwnicy uzytkowej wyszly super z szalunkow systemowych - takie zostana bez tynku....

I jeszcze jedno zatsanow sie czy naprawde chcesz robic izolacje pionowa z PAP czesto jest to spierniczone albo woda znajduje dojscie pod pape po paru latach. Nie wiem jakie masz warunki glebowe ale lepiej dac membrane samoprzylepna albo ostro pomalowac dobry mazidlem - np Botamet 92 albo Izohan WM...poczytaj. Ja u siebie mam same piaski (40m w glab) i woda "Znika" w oczach do tego mam W8 i wystarczy mi dobry dysperbit x2 i na to XPS.

Edytowane przez .:Paco:.

normalnie,zapytaj kierownika budowy,lub konkretne firmy które na codzień siedzą w izolacjach.ja stosuję dobre środki do hydroizolacji i do izolacji przeciwwilgociowych,np max-plug,botazit,ultrament,izomur i nie mają ludzie problemu,jakoś tyle lat to wykonuję i myślę sobie nie raz,dlaczego nie robią wykonawcy dobrymi środkami do izolacji,jakieś podcinki z papą?to już było dawno,no ale jak to może taniej wychodzi to nie bronię,ale na ile jest to skuteczna metoda,zastanówmy się troszkę,papa wytrzymuje 60-70 lat niby,ale jak wystąpi po drodze błąd to woda,czy migracja wilgoci trafi i jest poważny problem wdomu.Ten temat to powżna sprawa,przy starych obiektach budowlanych i podstawą jest wykonanie dobrej izolacji ścian,aby wykonać dalsze prace, mi kilkakrotnie zdarzało się naprawiać może raczej odtworzyć izolację poziomą w nowo wybudowanych domach,bo firma nie położyła żadnej chyba izolacji,skoro po całej długości ścian wewnętrznych na wysokości ok.20 cm. powyżej posadzki na ścianie było mokro i co,nawiercałem otwory w dwóch rzędach i wprowadziłem izomur to było nie daleko poznania.pzdr.firmy z mojej branży.

• 4 weeks później...

Ławy i śćiany fundamentowe zostały wylane betonem B25 W8.

Teraz chcialem zapytać czym uszczelnić łączenie monolitu miedzy lawa a sciana.

Czy jeśli zastosuje na łączeniu ławy ze ścianą środek ultrament to w jakikolwiek sposob zabezpiecze to przed dostawaniem sie wody ?

Chodzi mi o zrobienie takiego 5-10paska na po calej szerokości ławy.

Dokładnie tak jak na zdjęciu.

http://s10.ifotos.pl/img/ultrjpg_arwhxew.jpg

Proszę o opinie