Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

W najbliższym czasie rozważam wypowiedzenie umowy dostawcy gazu. W umowie z 2008 roku mam dwa podpunkty, które przytaczam poniżej (nazwa firmy wygwiazdkowana)

„7. ROZWIĄZANIE UMOWY

(…)

d) w przypadku rozwiązania niniejszej Umowy ******* zastrzega sobie prawo do swobodnego wejścia na teren miejsca instalacji Klienta w celu demontażu i usunięcia zbiornika z gazem lub bez gazu oraz do demontażu systemu pomiaru zużycia gazu w sposób określony przez *******, a klient niniejszym nieodwołalnie upoważnia ******* do dokonania powyższego i zobowiązuje się do udzielenia ******** wszelkiej pomocy w tym zakresie. Strony uzgadniają, że koszty związane z demontażem i usunięciem zbiornika i gazu zostaną poniesione przez Klienta z wyjątkiem wypowiedzenia Umowy przez ******** w przypadku zaistnienia przyczyn określonych w punkcie 7c.”

e) w przypadku rozwiązania Umowy i uniemożliwienia demontażu instalacji zbiornikowej lub systemu pomiaru zużycia gazu przez Klienta, ******* naliczy opłatę za użytkowanie zbiornika w wysokości stawki ustalonej przez ********, nie niższej niż 500% aktualnej stawki przypadającej na okres posiadania zbiornika ****** licząc od miesiąca rozwiązania Umowy”

Tytułem komentarza – nie został mi przedstawiony jakikolwiek cennik, który choćby w przybliżeniu podawałby, jakie koszty mogą być związane z czynnościami wymienionymi w punkcie 7d. Jakkolwiek nie zamierzam uniemożliwiać deinstalacji, sądzę że brak podania maksymalnej stawki kary w punkcie 7e powinno skutkować jego nieważnością.

Mam jakieś szanse?

https://forum.murator.pl/topic/214150-klauzule-abuzywne/