Jastrząb 16.09.2016 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2016 Co polecacie sprawdzic w projekcie przy wyborze PC? Czytalem o zasadzie 20+20+30 + rekuperator + dobre okna. Co dalej? Nie chcialbym skonczyc z PC i wielkimi rachunkami za prad. Skończysz z rachunkami za prad do PC okolo 2x mniejszymi niz za gaz. Czy to bedzie 1000 czy 5000 zalezy od wielkosci domu i stopnia jego ocieplenia. To ile Cie bedzie kosztowal zakup PC, a ile przyłacze gazowe, kominy i piec, to już nikt Ci nie podpowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 16.09.2016 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2016 Czyli ile będzie tej mocy mając jako dane tylko zapotrzebowanie na ciepło a w zasadzie wskaznik zapotrzebowania? Nie ma i nie bedzie prostego wzoru na obliczenie projektowego obciązenia cieplnego majac tylko zapotrzebowanie na ciepło Masz dosyć spore podłoże pod sporządzenie statystyki. Z tego co ja widzę na podstawie zapodawanych na forum OZC (głównie Twoich), jeśli przyjąć moc w kW do zużycia w MWh, to wychodzi najczęściej stosunek 2/3. Zresztą przy tak dobrze skalowalych mediach jak prąd, ew. błędy nie mają większego znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 16.09.2016 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2016 Masz dosyć spore podłoże pod sporządzenie statystyki. Z tego co ja widzę na podstawie zapodawanych na forum OZC (głównie Twoich), jeśli przyjąć moc w kW do zużycia w MWh, to wychodzi najczęściej stosunek 2/3. Zresztą przy tak dobrze skalowalych mediach jak prąd, ew. błędy nie mają większego znaczenia. NIe sprawdzałem tego pod tym kątem, ale ten stosunek jest inny dla kazdego budynku, uogolnianie nie jest dobrą metodą obliczenia obciązenia cieplnego, a gdy wskaznik dotyczy budynku pasywnego lub bardzo energooszczednego w szczegolnosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts