Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynk baranek, worek vs. gotowa zaprawa w wiaderku.

Recommended Posts

Witam.

Zamierzam położyć baranek 1.5mm w salonie. Zastanawiam się o wybrać, tynki workowane czy gotowe w wiadrach? Rok temu kładłem taki tynk w łazience i wybrałem gotowy w wiadrze, który mimo, że powinien być biały wymagał malowania (trochę się rozczarowałem). Warto dołożyć i kupić gotowy? A może ktoś poleci dobrą i sprawdzoną markę?

Zależy od tego co wykonawca umie i czy naprawdę umie robić zgodnie ze sztuką budowlaną, zależy od tego czy jest jakiś system czy idzie sam tynk, czy ma być nakrapiany czy zacierany...Nakrapiany - zrobisz sam, nakładany może być trudniej. Podać recepturę?

Zależy od tego co wykonawca umie i czy naprawdę umie robić zgodnie ze sztuką budowlaną, zależy od tego czy jest jakiś system czy idzie sam tynk, czy ma być nakrapiany czy zacierany...Nakrapiany - zrobisz sam, nakładany może być trudniej. Podać recepturę?

Wszystko ma iść na stary dobry tynk (po prostu zmiana wizerunku pomieszczenia). W łazience sam zacierałem taki z wiadra i wyszło ok. Kiedyś na elewacji w Niemczech zacierałem jeszcze taki workowy i też wyglądało bardzo ładnie, jednak teraz nie pamiętam co to był za tynk.

Cena różni się dosyć znacznie, średnio wychodzi 3 worki 25kg w cenie jednego wiaderka, dlatego pytam czy warto jest przepłacać. O ile w łazience wyszło 1 wiaderko, tak w salonie różnica była by dużo większa.