Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sufit na poddaszu

kupilamdom

Recommended Posts

Hej, mam zagwozdkę i nie mogę nigdzie znaleźć odpowiedzi.

Będziemy robić sufit z płyt gk na piętrze (poddaszu użytkowym) i mamy tam 10cm przerwę pomiędzy belkami a ścianą (jak na zdjęciach). Czy musimy ten fragment podmurować, tak żeby belki "leżały" na ścianie czy wystarczy dać wieszaki długości, powiedzmy, 11cm, a przestrzeń powyżej wypełnić wełną?

WP_20160914_13_04_40_Pro.jpg

WP_20160914_13_04_45_Pro.jpg

Hej, mam zagwozdkę i nie mogę nigdzie znaleźć odpowiedzi.

Będziemy robić sufit z płyt gk na piętrze (poddaszu użytkowym) i mamy tam 10cm przerwę pomiędzy belkami a ścianą (jak na zdjęciach). Czy musimy ten fragment podmurować, tak żeby belki "leżały" na ścianie czy wystarczy dać wieszaki długości, powiedzmy, 11cm, a przestrzeń powyżej wypełnić wełną?

[ATTACH=CONFIG]367455[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]367456[/ATTACH]

pytanie : na jakim poziomie będzie płaszczyzna sufitu ?

- jeżeli powyżej góry ścianki - powinieneś ją uzupełnić ( podmurować lub np. belka drewniana nie stykająca się z konstrukcją dachu )

- jeżeli poniżej - nie potrzeba nic robić, górę uzupełnić wełną mineralną

- od spodu oczywiście na płycie paroizolacja, która powinna zachodzić na ścianki

- połączenie sufitu z płyt gk z ścianką - wg rozwiązań systemowych - nie ma tu co wymyślać, a rozwiązań trochę jest