ssamprass 15.09.2016 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2016 Cześć, Niedawno zakupiłem mieszkanie w stanie deweloperskim, chcę położyć parkiet drewniany z drzewa merbau - ok 45m2, skontaktowałem się z odpowiednią firmą, wszystko zakupiłem ale wystąpił nieprzewidziany przeze mnie problem - wilgotność wylewki... Wilgotność została zmierzona urządzeniem elektronicznym i wykazało, że wynosi ona od 3,5% do 3,8%, standardem jest by wilgotność ta nie przekraczała 2%. Zostały mi zaproponowane 2 sposoby: 1. Sposób szybki - nałożenie podkład w formie żywicy, dzięki czemu parkiet zostanie oddzielony od wilgotnego podłoża. 2. Sposób wolny - czekać aż wszystko naturalnie wyschnie, ewentualnie z pomocą urządzeń osuszających pomieszczenie. Czy macie jakieś doświadczenia z pierwszym sposobem? Jeśli tak to bardzo proszę o jakieś informacje. Co do drugiego sposobu, jak długo schnie taki parkiet? Dodam, że budek został oddany do użytku już w kwietniu, czy proces suszenia można jakoś przyspieszyć tak by w przeciągu 3 tygodni wylewka się nadawała do ułożenia parkietu? Zapewne każdy tak pisze, ale zależy mi na czasie Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 16.09.2016 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2016 Budynek został oddany w kwietniu. Minęły 4 miesiące. Jeżeli podkład podłogowy czyli tzw. jastrych ma 5cm grubości i był zacierany mechanicznie (gładka powierzchnia), to jego suszenie czyli desorpcja wilgoci z jastrychu do otoczenia (suchego) nawet o wilgotności 40-50%RH jest utrudniona przez gęstą zwartą warstwę wierzchnią jastrychu i potrwa zdecydowanie dłużej, niż tylko 4-5 miesięcy.Należy tą warstwę usunąć ok 0,5-1,0mm grubości, przez co otworzą się pory w jastrychu i zacznie on szybciej wysychać. Budynek jest świeży pełen tzw. wilgoci budowlanej. Wstawienie osuszaczy na tydzień czy na dłużej niewiele pomoże jastrychowi, za to osuszy ściany...!Zastosowanie tzw. blokady wilgoci" spowoduje, że będziesz mieszkał w wilgotnym mieszkaniu. Wilgoć pozostawiona wewnątrz jastrychu może spowodować, powstawanie zarodników pleśni i grzybów, które będą się poprzez dylatacje wydostawać do pomieszczeń...!Sprawdzić wytrzymałość warstwy wierzchniej na ścinanie i odrywanie. Wtedy będzie wiadomo czy można tam kłaść drewno na klej, czy cokolwiek innego. Usunąć tzw. zgorzel (warstwę wierzchnią) i suszyć. Grzać w mieszkaniu i wietrzyć tylko wtedy, gdy na zewnątrz jest niska wilgotność ok. 60-65%. Wieczorem i na noc zamykać okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts