Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Oczyszczalnia ze studnią chłonną zamiast drenażu

kyosti

Recommended Posts

Witam. Przeglądając ofertę POŚ znalazłem taki produkt http://allegro.pl/oczyszczalnia-1-3osoby-1291-litrow-studnia-chlonna-i5019692259.html Czy to ma prawo działać? Zamiast drenażu jest ta studnia, w której ma zachodzić proces doczyszczania. Proszę o opinie.

Działać w sensie pozbyc się ścieków - tak. Działać w sensie poprawnie oczyscic ścieki - absolutnie nie!

Dawniej sie po prostu robiło dziure w dnie szamba. A tu prosze, sprzedaje sie na allegro i jeszcze to nazywa oczyszczalnia :-( Kryminał.

Oczyszczalnia która oczyszcza scieki do poziomu bezpiecznego do wprowadzenia do srodowiska do rzeki, rowu, studni chlonnej, to tzw oczyszczalnia biologiczina, z 2 stopniowym (beztleonowym i tlenowym) oczyszczaniem. Cena takiego ustrojstwa pewnie sie zaczyna od jakichs 8tys PLN.

Sam drenaz w oczyszczalni drenazowej jest wlasnie tym II stopniem oczyszcania, a nie sposobem n pozbycie sie wody, wiec musi miec swoje rozmiary. Drenaz pod studnia chlonna nawet w ciemno bez liczenia, bedzie ZA MAŁY. To powyzsze to jest nic innego jak szambo z dziura.

• 2 months później...
Witam, myślę o pobudowaniu oczyszczalni ze studnią chłonną. Mam jednak pewne obawy, bo różnie się o tym pisze. Drenaż wydaje się lepszy bo jest jego więcej, ale dużo miejsca zajmuje na działce. U mnie jest jeszcze jeden problem, bo mam piwnicę, w której jest pralnia. Rurę kanalizacyjną mogę wyprowadzić płycej niż w projekcie, ale i tak wyjdzie około 1,2m pod gruntem - czyli głęboko. Proszę o informację, jaką oczyszczalnię w takim układzie zastosować oraz ile i jakiego żwiru powinno być wsypane do studni, czy też w studnię chłonną ? Na jaką w takim przypadku głębokość trzeba zrobić wykop i jakiej wielkości, aby dobrze działało ?