Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy wstawiać okna na zimę...

morath

Recommended Posts

Witam,

Mam budowę w toku, i stan obecnym mam taki że mam stan surowy otwarty (obecnie otwory na okna mam zabezpieczone deskami). I teraz zastanawiam się jakie zrobić następne kroki.

- czy mam już robić instalację elektryczną zanim zacznę wstawiać okna ??

- czy może teraz wstawić okna i bramę garażową ??

Czy warto wstawić okna na zimę ?? Bo napewno nie zdążę zrobić hydrauliki do zimy. Więc okna by musiały zimować. U mnie to będą plastiki napewno.

Za jakieś podpowiedzi bardzo dziękuję.

pozdrawiam Jacek

Zależy co chcesz osiągnąć i jaki masz plan?

Ja skończę do końca września SSO i mam taki plan: połowa X okna, później tydzień elektryka, tydzień wod-kan i tynki na początku listopada. Później przerwa.

Nie chce tracić czasu. Jak nie wstawisz teraz to dopiero za pół roku i tyle będzie stać budowa.

Brama garażowa - z tego co mi wiadomo muszą być tynki przed montażem bramy garażowej

Tak z podpowiedzi znajomych - elektryki nie wstawiaj jeśli nie zamierzasz nic dalej robić i dom ma zimować, z przyczyn prostych. Nie dlatego że szkodzi tylko że zachęcisz złodzieja, a chętnych na świeżą miedź jest bardzo dużo. To samo okna, jeśli dom będzie stał i żadne prace w zimie nie będą wykonywanie to szkoda żeby się niszczyły, a dom był szczelnie zamknięty. Niech się wietrzy, promieniuje itd.

Kwestia bezpieczeństwa to dla mnie raczej nie duży problem, mam teren pod monitoringiem, a obok mieszka moja matka, do tego z dwóch stron jeszcze sąsiedzi, i teren ogrodzony, więc to akurat nie jest problem.

Ale w sensie wietrzenia może masz rację. Chyba przesunę to zadanie na za rok.

Też się nad tym zastanawiam. Czy okna teraz na jesień czy na wiosnę. Przez zimę chciałbym zrobić elektrykę. Tynki w przyszłym roku.

Z jednej strony zachęca to że budynek będzie bardziej szczelny, no i prace w zimie przyjemniejsze. Z drugiej strony okna będą niszczeć. Piankę trzeba zabezpieczyć bo ocieplenie ścian dopiero na jesień przyszłego roku.. Koszt specjalnymi taśmami ok. 2 tyś zł.

Warto od razu wstawić okna ze względu choćby na możliwość prowadzenia jakichkolwiek prac we wnętrzu, ale też okna zdążą się "uleżeć" co może wpłynąć na brak późniejszych pęknięć na tynku w okolicach okien. Oczywiście w tym samym dniu co okna trzeba zamontować alarm z powiadamianiem SMS. Jeżeli jednak absolutnie nic nie planujesz robić w zimie, to faktycznie nie warto, okna wczesną wiosną są też tańsze. Zamknięty dom w trakcie budowy może być pokusą dla złodziei.