Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

instalacja elektryczna - rekordziści

... jak bardzo rozbudowałeś(-aś) instalację elektryczną w swoim domku... (ile jest obwodów...)  

69 użytkowników zagłosowało

1. 1. ... jak bardzo rozbudowałeś(-aś) instalację elektryczną w swoim domku... (ile jest obwodów...)

Recommended Posts

A co to ma wspólnego z maniactwem !?

Ilośc odbiorników (gniazdek, żarówek) na jednym obwodzie jest określona przepisami.

Podział instalacji na częsci funkcjonalne jest podyktowana zdrowym rozsądkiem i parametrami urządzeń (osobne obwody do łazienek, do kuchenek elektrycznych, kotła, napędu bramy, oświetlenia zewnętrznego, etc...)

A ostatecznie każdy projekt zawiera również instalacje elektryczną.

Ja mam zgodnie z projektem, przepisami i zdrowym rozsądkiem:

* trzy tablice (parter, piętro, garaż+kotłownia+zewnątrz)

* ca 12 obwodów na tablicę

* razem 30-40 obwodów

Mniej byłoby niewygodne, więcej raczej mało przydatne.

A gdzie tam - wszystko zgodne z projektem i bardzo praktyczne:

Parter

====

1. Gniazda salon

2. Gniazda kuchnia (w projekcie był jeszcze osobny trójfazowy na kuchenkę ale nie zrobiłem bo mam na gaz)

3. Gniazda hall i wiatrołap

4. Gniazda sypialnie

5. Gniazda łazienki

6. Gniazda RTV

7. Gniazda tarasy

8. Oświetlenie salon+kuchnia

9. Oświetlenie sypialnie

10. Oświetlenie łazienki

11. Oświetlenie tarasy+dzwonek

Piętro

====

1. Gniazda łazienka

2. Gniazda sypialnie 1+2

3. Gniazda sypialnie 3+4

4. Oświetlenie łazienka

5. Oświetlenie sypialnie 1+2

6. Oświetlenie sypialnie 3+4

7. Oświetlenie w podbitce

8. Zasilanie pionu tech. (centralka, switch, multiplexer, etc...)

Garaż

====

1. Gniazda garaż

2. Gniazda kotłownia

3. Gniazda w ogrodzie

4. Gniazdo trójfazowe w garażu

5. Zasilanie kotła

6. Oświetlenie garaż

7. Oświetlenie kotłownia

8. Oświetlenie ogród

Jeszcze nie zrobione

=============

1-2 Zasilanie bramy (2 obwody - brama garażowa i wjazdowa).

3. Oświetlenie podjazdu

W sumie koło 30 i nie jest to przesadzone. Mogę grzebać w gniazdach i oświetleniu nie przeszkadzając innym. Obwody "niebezpieczne" (w pomieszczeniach mokrych - łazienki, i tam gdzie podłączasz różne wynalazki - garaż) z definicji muszą być na osobnych obwodach. To samo z obwodami na zewnątrz (oświetlenie, ogród, brama, etc...).

A ile kosztowało ?

koło 400 mb kabli:

* YDY 3x1,5 na oświetlenie

* YDY 3x2,5 na gniazda

* trochę 5x4 na łącza międzyszafkowe

trzy szafki z osprzętem (różnicówki, przepięciówki, nadmiarowo-prądowe, etc...)

gniazd itp.. ile trzeba

W sumie będzie niecałe 2 tys. za materiały. Robocizna 0 - sam robiłem :)

Czasy jednego korka minęły - tak jak mijają czasy wszystkich skomplikowanych rozwiązań technologicznych :wink: :lol: . Teraz mamy prostotę i łatwiznę :wink: :lol: tak że każdy fachowiec potrafi. :lol: :lol:

a przy okazji potwierdza się reguła: żyj i daj jak najwięcej zarobić innym :D

w tym konkretnym przypadku producentom i hurtowniom z działu elektrycznego :lol:

najważniejsze żeby było to z głową porozdzielane... szczerze mówiąc (pisząc:)) można zrobić 5 obwodów i wszystko będzie ok albo 20 i któryś z obwodów będzie przeciążany (wywalany na zabezpieczeniu)... tak więc nie liczby (choć sprawa ścisła) a kolejny raz jakość...!

... i tak trzymać. Przepisy - oczywiście, ale i odrobina zdrowego rozsądku... trzeba unikać przerostu formy nad treścią. Ten temat odnosi się do instalacji elektrycznych. Podobną sondę można jednak rozpisać na każdy etap budowania i nagle okaże się, że budujemy (kierowani marzeniami - patrz inna sonda - co jest chwalebne) budujemy, budujemy i... albo kończy się kasa, albo stawiamy ogromny dom, który nas przerasta, albo nie potrafimy skończyć budowy. Bo wszystko chcieliśmy mieć naj...

Pozdrawiam wszystkich budujących :)

A ja może trochę wsadzę kij w mrowisko. Wytłumaczcie mi, jak nasze babcie mieszkały w domu, w którym gniazda były na jednej fazie a światło na drugiej. Wszystko działało, instalacja z alu a nie miedzi. Może mi ktoś to normalnie wytłumaczyć ???

Ja zrobiłem 9 obwodów i wydawało mi się że dużo.

Wiem, wiem, zaraz wszyscy na mnie naskoczą, ale może wypowie się expert w zagadnieniu.

Jasne, można zrobić i 100 obwodów tylko po co ???

Ktos wyżej napisał, że może grzebać przy gniazdkach i nie przeszkadzać innym - jak często robił to do tej pory - 2 razy w roku to chyba max.

Oświećcie mnie, bo nie kumam zagadnienia

Ale zamieszałem :)

ja na Ciebie nie naskoczę :)

a mianowicie jakby nie to, że mi znajomy dostarczył za pół darmo wyłączniki, kabel, skrzynkę, etc. , etc. też bym się zastanawiał nad wrzuceniem w skrzynkę góra 2 korków :D

// a instalacja aluminiowa sprawiała się u mnie całkiem nieźle (elektryk na parterze ją robił w latach 60-tych czyli wytrzymała ok. 35 lat :D