kspan 03.08.2004 23:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2004 pytanie dla elektromaniaków, ale i rozsądnych (do pewnego stopnia ) ... jak bardzo rozbudowałeś(-aś) instalację elektryczną w swoim domku... (ile jest obwodów...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 04.08.2004 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2004 A co to ma wspólnego z maniactwem !? Ilośc odbiorników (gniazdek, żarówek) na jednym obwodzie jest określona przepisami. Podział instalacji na częsci funkcjonalne jest podyktowana zdrowym rozsądkiem i parametrami urządzeń (osobne obwody do łazienek, do kuchenek elektrycznych, kotła, napędu bramy, oświetlenia zewnętrznego, etc...) A ostatecznie każdy projekt zawiera również instalacje elektryczną. Ja mam zgodnie z projektem, przepisami i zdrowym rozsądkiem:* trzy tablice (parter, piętro, garaż+kotłownia+zewnątrz)* ca 12 obwodów na tablicę* razem 30-40 obwodów Mniej byłoby niewygodne, więcej raczej mało przydatne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kspan 04.08.2004 20:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2004 ....Jasiu, to chyba masz dom jak Bill od windowsów... 40 obwodów - mały biurowiec... chyba projektant liczył sobie "od punktu"... a tak poważnie to jaki masz przydział mocy? ile z niego wykorzystujesz... i ile to wszystko kosztowało (cirka...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 05.08.2004 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2004 A gdzie tam - wszystko zgodne z projektem i bardzo praktyczne: Parter ==== 1. Gniazda salon 2. Gniazda kuchnia (w projekcie był jeszcze osobny trójfazowy na kuchenkę ale nie zrobiłem bo mam na gaz) 3. Gniazda hall i wiatrołap 4. Gniazda sypialnie 5. Gniazda łazienki 6. Gniazda RTV 7. Gniazda tarasy 8. Oświetlenie salon+kuchnia 9. Oświetlenie sypialnie 10. Oświetlenie łazienki 11. Oświetlenie tarasy+dzwonek Piętro ==== 1. Gniazda łazienka 2. Gniazda sypialnie 1+2 3. Gniazda sypialnie 3+4 4. Oświetlenie łazienka 5. Oświetlenie sypialnie 1+2 6. Oświetlenie sypialnie 3+4 7. Oświetlenie w podbitce 8. Zasilanie pionu tech. (centralka, switch, multiplexer, etc...) Garaż ==== 1. Gniazda garaż 2. Gniazda kotłownia 3. Gniazda w ogrodzie 4. Gniazdo trójfazowe w garażu 5. Zasilanie kotła 6. Oświetlenie garaż 7. Oświetlenie kotłownia 8. Oświetlenie ogród Jeszcze nie zrobione ============= 1-2 Zasilanie bramy (2 obwody - brama garażowa i wjazdowa). 3. Oświetlenie podjazdu W sumie koło 30 i nie jest to przesadzone. Mogę grzebać w gniazdach i oświetleniu nie przeszkadzając innym. Obwody "niebezpieczne" (w pomieszczeniach mokrych - łazienki, i tam gdzie podłączasz różne wynalazki - garaż) z definicji muszą być na osobnych obwodach. To samo z obwodami na zewnątrz (oświetlenie, ogród, brama, etc...). A ile kosztowało ? koło 400 mb kabli: * YDY 3x1,5 na oświetlenie * YDY 3x2,5 na gniazda * trochę 5x4 na łącza międzyszafkowe trzy szafki z osprzętem (różnicówki, przepięciówki, nadmiarowo-prądowe, etc...) gniazd itp.. ile trzeba W sumie będzie niecałe 2 tys. za materiały. Robocizna 0 - sam robiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafał Storm 05.08.2004 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2004 Powiem jedno Brawo Jasiu. Brawo, brawo i jeszcze raz brawo. Końgratuleiszyn. Właśnie tak wyobrażam sobie własną instalację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 06.08.2004 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2004 Ale ja tego nie wymyśliłem.Tak mam w projekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
preev 06.08.2004 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2004 a gdzie te czasy co był jeden korek główny i po jednym na każde piętro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafał Storm 06.08.2004 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2004 Czasy jednego korka minęły - tak jak mijają czasy wszystkich skomplikowanych rozwiązań technologicznych . Teraz mamy prostotę i łatwiznę tak że każdy fachowiec potrafi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
preev 06.08.2004 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2004 Czasy jednego korka minęły - tak jak mijają czasy wszystkich skomplikowanych rozwiązań technologicznych . Teraz mamy prostotę i łatwiznę tak że każdy fachowiec potrafi. a przy okazji potwierdza się reguła: żyj i daj jak najwięcej zarobić innym w tym konkretnym przypadku producentom i hurtowniom z działu elektrycznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 06.08.2004 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2004 A dlaczego nie ma pozycji ponad 50 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kspan 06.08.2004 21:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2004 ... prowadzą elektroentuzjaści - panowie, czy to aby nie przejaw "zboczenia zawodowego" - tak se myśle, że tu sami elektrycy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 06.08.2004 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2004 ... prowadzą elektroentuzjaści - panowie, czy to aby nie przejaw "zboczenia zawodowego" - tak se myśle, że tu sami elektrycy... Elektronicy i informatycy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 06.08.2004 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2004 A kto ma mniej niż 20 . Chyba w mieszkaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
preev 07.08.2004 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2004 A kto ma mniej niż 20 . Chyba w mieszkaniu. ja mam mniej niż 20, a mianowicie 19 // na razie bo tylko parter podpięty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 08.08.2004 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2004 ja też jestem elektroentuzjastą, teraz nie pamiętam dokładnie ale ok.25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kastel 09.08.2004 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2004 najważniejsze żeby było to z głową porozdzielane... szczerze mówiąc (pisząc:)) można zrobić 5 obwodów i wszystko będzie ok albo 20 i któryś z obwodów będzie przeciążany (wywalany na zabezpieczeniu)... tak więc nie liczby (choć sprawa ścisła) a kolejny raz jakość...! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kret 09.08.2004 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2004 instalacja gwiaździsta - własnym sumptem ala inteligentna, odwodów duuuuuuuużo - 3 tablice po 57 modułów + jedna 24 - i nie jestem wariatem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kspan 09.08.2004 17:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2004 najważniejsze żeby było to z głową porozdzielane... szczerze mówiąc (pisząc:)) można zrobić 5 obwodów i wszystko będzie ok albo 20 i któryś z obwodów będzie przeciążany (wywalany na zabezpieczeniu)... tak więc nie liczby (choć sprawa ścisła) a kolejny raz jakość...! ... i tak trzymać. Przepisy - oczywiście, ale i odrobina zdrowego rozsądku... trzeba unikać przerostu formy nad treścią. Ten temat odnosi się do instalacji elektrycznych. Podobną sondę można jednak rozpisać na każdy etap budowania i nagle okaże się, że budujemy (kierowani marzeniami - patrz inna sonda - co jest chwalebne) budujemy, budujemy i... albo kończy się kasa, albo stawiamy ogromny dom, który nas przerasta, albo nie potrafimy skończyć budowy. Bo wszystko chcieliśmy mieć naj... Pozdrawiam wszystkich budujących Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niciacia 09.08.2004 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2004 A ja może trochę wsadzę kij w mrowisko. Wytłumaczcie mi, jak nasze babcie mieszkały w domu, w którym gniazda były na jednej fazie a światło na drugiej. Wszystko działało, instalacja z alu a nie miedzi. Może mi ktoś to normalnie wytłumaczyć ??? Ja zrobiłem 9 obwodów i wydawało mi się że dużo. Wiem, wiem, zaraz wszyscy na mnie naskoczą, ale może wypowie się expert w zagadnieniu. Jasne, można zrobić i 100 obwodów tylko po co ??? Ktos wyżej napisał, że może grzebać przy gniazdkach i nie przeszkadzać innym - jak często robił to do tej pory - 2 razy w roku to chyba max. Oświećcie mnie, bo nie kumam zagadnienia Ale zamieszałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
preev 09.08.2004 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2004 ja na Ciebie nie naskoczę a mianowicie jakby nie to, że mi znajomy dostarczył za pół darmo wyłączniki, kabel, skrzynkę, etc. , etc. też bym się zastanawiał nad wrzuceniem w skrzynkę góra 2 korków // a instalacja aluminiowa sprawiała się u mnie całkiem nieźle (elektryk na parterze ją robił w latach 60-tych czyli wytrzymała ok. 35 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts