Gość Konto usunięte_1* 25.09.2016 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2016 Możesz spróbować. W samorządach najbardziej zainteresowani są pochodami koderastów, więc raczej do Ciebie nikt się nie pofatyguje. Dużym plusem jest to, że cała ta budowla znajduje sie pod ziemią i nie wiadomo tak naprawdę czy jest czy też nie ma i kiedy zostało wykonane. tak po prawdzie jak kupiłem ten dom to nie wiedziałem że to trzeba zgłaszać czy coś w tym stylu , była taka potrzeba to zrobiłem i teraz siedzieć cicho albo to zalegalizować , w gminie mają ludzie różne rozwiązania jedni zwykłe szamba pompowane na ogrody inni studnie rozsączające, ja kupiłem zestaw gotowy za 2 tys koparka dreny żwir piasek i gotowe razem niespełna 3 tys i rok działa idealnie wg ksiązki robiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 25.09.2016 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2016 Zrobiłeś bardzo słusznie. Natomiast z machiną urzedniczną niestety to loteria. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 25.09.2016 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2016 tak po prawdzie jak kupiłem ten dom to nie wiedziałem że to trzeba zgłaszać czy coś w tym stylu , była taka potrzeba to zrobiłem i teraz siedzieć cicho albo to zalegalizować , w gminie mają ludzie różne rozwiązania jedni zwykłe szamba pompowane na ogrody inni studnie rozsączające, ja kupiłem zestaw gotowy za 2 tys koparka dreny żwir piasek i gotowe razem niespełna 3 tys i rok działa idealnie wg ksiązki robiłem Jeśli nie ma szans na kanalizację w najbliższych kilkunastu latach to daruj sobie zgłaszanie tego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzeniami 26.09.2016 13:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2016 Pomyliłem się w tym nawale informacji. Zbiorniki na ścieki do 10m3 nie wymagają pozwolenia na budowę a jedynie zgłoszenia. Otóż to, czyszczalnia przydomowa do 7,5 również wymaga "jedynie zgłoszenia". Problem w tym, że nigdzie nie znajduję w polskim prawie definicji prawnej "przydomowy", "dom" itd..Jest jakaś? Czy szambo-zbiornik na ścieki również jest "przydomowy" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 27.09.2016 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2016 Problem w tym, że nigdzie nie znajduję w polskim prawie definicji prawnej "przydomowy", "dom" itd..Jest jakaś? Mam dla ciebie propozycję: przeczytaj ten wątek od początku, ale tym razem uważnie, bo mam wrażenie, że piszesz, a nie czytasz. Na dodatek piszesz bez szczegółów, bo nie wiadomo tak naprawdę, co ci twoi urzędnicy ci odpisują. Ergo: kręcisz. W prawie nie ma definicji rzeczy oczywistych. Dlatego w całym Prawie Wodnym nie ma np. definicji wody jako takiej. Nie ma też definicji domu, a tak w ogóle to używa się określenia "gospodarstwo domowe". I teraz: - jeżeli już prowadzisz swoje przeróbki budynków gospodarczych na mieszkalne, to musisz mieć na to jakieś papiery; na ich podstawie składasz zgłoszenie oczyszczalni, - jeżeli papierów nie masz, bo przeróbkę robisz nielegalnie, albo jeszcze nie zacząłeś przeróbki, ale już chcesz mieć oczyszczalnię, to albo zacznij od ww. papierów, w których uwzględnisz oczyszczalnię, albo zleć wykonanie operatu wodno prawnego na samą oczyszczalnię i składaj wniosek o pozwolenie wodno prawne. Zgłoszenie przysługuje wtedy, kiedy oczyszczalnia mieści się w pojęciu zwykłego korzystania z wód. Czyli muszą być spełnione warunki określone w art. 36. Prawa wodnego, a dodatkowo w par. 13 rozporządzenia MŚ. To tak z grubsza i proszę się nie czepiać, jeśli o czymś zapomniałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts