Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zestaw hydroforowy - zastosowanie filtrów

slawtaz

Recommended Posts

Witam!

Posiadam zestaw hydroforowy pompa + zbiornik 50l. Potrzebuje zastosować filtry,bo w wodzie dużo żelaza i osadu białego na urządzeniach. Wodę mam ze studni zwykłej zbudowanej z kręgów. Do tej pory mam jeden filtr siatkowy z możliwością płukania zamontowany między pompą a zbiornikiem. Chciałbym jeszcze założyć 2 filtry, jakiś sznurkowy(ew. odżelaziający) oraz zmiękczający wodę - kwestia doboru i sprawdzenia parametrów. Moje pytanie dotyczy tego, gdzie one powinny być zamontowane:

a) między pompą a zbiornikiem po filtrze siatkowym

b) za zbiornikiem

No i drugie pytanie, czy takie filtry, zwłaszcza te odżelaziające i zmiękczające nie ograniczą znacznie przepływu wody?

Dom jednorodzinny, użytkowany przez 4 osoby.

Pozdrawiam

Witam!

Posiadam zestaw hydroforowy pompa + zbiornik 50l. Potrzebuje zastosować filtry,bo w wodzie dużo żelaza i osadu białego na urządzeniach. Wodę mam ze studni zwykłej zbudowanej z kręgów. Do tej pory mam jeden filtr siatkowy z możliwością płukania zamontowany między pompą a zbiornikiem. Chciałbym jeszcze założyć 2 filtry, jakiś sznurkowy(ew. odżelaziający) oraz zmiękczający wodę - kwestia doboru i sprawdzenia parametrów. Moje pytanie dotyczy tego, gdzie one powinny być zamontowane:

b) za zbiornikiem

No i drugie pytanie, czy takie filtry, zwłaszcza te odżelaziające i zmiękczające nie ograniczą znacznie przepływu wody?

Pozdrawiam

Po pierwsze, montaz jakichkolwiek filtrów do wody powinien byc poprzedzony badaniem wody. Nie ma czasgos takiego jak filtr poprawiajacy jakość wody. FIltry sa najczesciej bardzo specyficzne, wylapujace kopnkretne zanieczyszczenie i do tego maja pewne ograniczenie co do dzialania, np pH wody. Ilosc zanieczyszczen ma też wpływ na optymalna wielkosc takiego filtra.

Po drugie mam wrazenie że mówisz o stosunkowo nieduzych filtrach naruruowych. To sie nie sprawdzi. Filtr na caly dom powinienm miec duzy rozmiar, zeby zdazyl wylapac zanieczyszczenia. Typowy odżelaziacz ma srednice 10" (25cm) a wysokosc rzedu 50" (ponad metr). Koszt takiego to 2-3 tys PLN. Zazwyczaj ma też automatyczna glowice ktora raz na tydzien filtr płucze. NIe musisz wymieniac wkladów i uzyte złoże filtracyjne potrafi dzialac wiele lat.

To samo dotyczy zmiekczania. Moj zmiekczac na caly dom ma 30L żywicy zmiekczajacej, Zmiekczy około 5000L wody potem żywica się wyczerpuje i trzeba ja zregenerowac. Regeneracja to jakies 1h w roztworze soli. Mozna sobie z grubsza zalozyc ze 1L żywicy zmiekczyłby ze 200L wody. Dzienne zuzycie. W takie filtry narurowe wejdzie pare litrów zywicy pewnie. I wklad od wyrzucenia albo odkrecenia i moczenia w wiadrze z solanka. Mało zachęcajace. Do tego taki filtr jest za mały i nie zdarzy wylac calej twardosci.

Filtr taki montujesz za hydroforem. Woda do hydroforu jest pompowana szybko, potrzebny byłby duży filtr. Woda z hydroforu do domu pobieran jest wolniej, wiec mniejszy filtra sobie poradzi.

Dzięki za obszerną odpowiedź, nigdzie nie pisałem, że chcę poprawić jakość wody a jedynie poprawić czystość urządzeń na których osadzają się naloty. Miałem na myśli zastosowanie filtrów 10'' x 4,5''. W żadne inwestycje sięgające kilku tysięcy bawić się nie będę, bo ta woda aż tak tragiczna nie jest. W kuchni mam założony zestaw filtrów i do wody pitnej to w zupełności starcza.

W taki razie może powinienem zadać najpierw pytanie, czy zastosowanie takich filtrów w okolicy hydrofora coś da i poprawi jakość wody, czy jednak skończy się na tym, że będę wymieniał filtry co tydzień i pójdę z torbami.

Pozdrawiam

Witam!

b) za zbiornikiem

Pozdrawiam

Podstawą odpowiedzi na Twoje pytanie jest przeprowadzenie fizykochemicznej analizy wody. Wówczas będzie można ocenić stan jakości wody i dobrać konkretne urządzenia do jej uzdatnienia. A może się okazać równie dobrze, że woda jest w porządku i nie potrzeba żadnej dodatkowej filtracji.