Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dok?adno?? map!!! i geodetów:-(

juana i lucas

Recommended Posts

Drodzy współczujący. Myśleliśmy że jak się zapłaci za usługę to wszystko ok. Otóz nie. Sz.P. Geodeta wytyczył budynek wg planu zagosp. i gdyby nie moja dociekliwość to zaczelibyśmy kopać. (sobie lub sąsiadom grób).

Okazało się że planowanych 8.41 m odległości "nagle" jest 7.80!, moj dom "skręcony" względem sąsiada (choć granica wyznacza linię równoległą do bud.) Pytaliśmy o zgodę obopulną na takie zbliżenie. Czy naprawdę nie można tego zrobić jeśli w naszych ścianach są otwory (nie tylko dla myszy)? Czy muszę zmienić plan zagospodarowania? (działka naprawdę wąska 18,5-19) czy zmieniając granice musimy zrobić to oficjalna drogą? wg map sąsiad ma problem największy ponieważ jego sciana z balkonem jest 3,25 cm od granicy. żeby nie zmieniać tej inwestycji w piekło myślę że powinniśmy obciąc naszą działkę w zamian za podobny pasek po drugiej stronie działki ale co z tymi granicami ? Jak to teraz ustalić i uaktualnić?

Zdesperowany początkujący.

mamy dość -znowu koszty - plan, mapy?(!), ZUDy! i co jeszcze

a Sz. P. Geodeta.

Czy może zacząć? :lol: wkońcu to nie nasza wina. ale jak kiedyś przesuną granice? heh "babol" nie? jak to mówi sąsiad Krzyś. Pozdrawiamy

Myślę, że pomysł z obopulnym, wzajemnym obcięciem działek można zastosować do wytyczenia ogrodzenia (musi jednak przebiegać prosto).

Jeśli będą zachowane przepisowe odległości domów od tego ogrodzenia, to jak znam życie, sprawa przyschnie.

Areał obu działek też będzie się zgadzał.

Witam,

Nie bardzo rozumiem czy geodeta wytyczył dobrze (tzn. zgodnie z projektem, a projekt był zły?) czy projekt był dobry, a geodeta się pomylił. Moim skromnym zdaniem należy starać się tak poprawić wytyczenie aby było 4 metry od granicy działki. Przy okazji czy to dom sąsiada jest skręcony wobec Waszej granicy czy Twój dom został wytyczony jako skręcony?

Znam ten ból z wąską działką. U mnie jest 19 m, ale z jednego boku mam przymusową linię 5 metrów (bo działka narożnikowa). Biłem się o każdy centymetr szerokości do zabudowy i mam dom z garażem szeroki na 11 metrów - z drugiego boku ściana bez okien czyli 3 metry od granicy.

Napisz jak to dokładnie u Ciebie wygląda z tą granicą i wytyczeniem.

pozdrawiam

• 1 month później...

Witam. Mój geodeta sypnął się o jakieś 2 m od granicy działki. Chciałem mieć minimalną odległość garażu od granicy, czyli 3m, a wyszło ponad 5. Mierzyłem przed jego ingerencją sam. On powiedział, że mapy nie kłamią i tak ma być. Szerokość działki oszacował na 30m, a mi wyszło ponad 32. Jednak nie jest to dla mnie żaden problem, bo przynajmniej będę miał więcej miejsca do układania drzewa do kominka.

Pozdrawiam.

Pietrek.

co Wy opowiadacie :(

Projektant zrobił projekt zagospodarowania na aktualnej mapie do celów projektowych. Wię na papierze wszystko mu musiało grać.

Natomiast geodeta tyczy budynek z projektu zagospodarowania po odtworzeniu pewnie granic lub założeniu ciągu.

Czasami granice są w innym miejscu niż zadeptane ścieżki i utwardzone drogi. Ale to już sprawa sąsiadów i inwestora.

Witam wszystkich, Jestem geodetą, czytam wszystkie wypowiedzi dzotyczace mojej branży, zarówno dotyczace jakości prac jak i wysokosci opłat za usługi geodaty.Jeżeli wszyscy piszą że np. 500zł za mapę to strasznie drogo i szukają tanich geodetów, to później mają takie niespodzianki jak opisane powyżej. Geodeta który robi na granicy opłacalności musi robić dużo i jednocześnie szybko, a to nie idzie z jakością. Ja mogę się przyznać że za 500 zł nie zrobiłbym np mapki do celów projektowych, czy też za 200zł nie wytyczył budunku. Następnym razem proszę sie dobrze zastanowić zanim będziecie szukać "taniego" geodety. Nie zawsze cena idzie z jakoscią. Mimo wszystko jest mi przykro że spotykaja Państwa z naszej strony "takie" niespodzianki i życzę aby te niespodzianki były jedynymi w czasie budowy.

A dlaczego mamy nie szukać tanich geodetów?

Gdyby tak do wszystkiego podchodzić to budowa utknęłaby na etapie fundamentów, w końcu geodeta z całym szacunkiem nie jest na budowie najważniejszy,to tylko formalność.

Jeżeli dla Ciebie geodeta to tylko formalność, to proszę później nie mieć do geodety pretensji że coś jest nie tak.

witam:)

Ja z geodetami mam do czynienia na co dzień z racji tego co robię. Muszę powiedzieć, że różnie bywa z jakością ich prac. Dawniej mieli obowiązek uzgadniania branżowego planów sytuacyjnych. Później obowiązek ten zniesiono na nieszczęście projektantów i inwestorów. Często zdarza się, że mapa do celów projektowych to tylko ksero mapy z ośrodka. Nagminnym problemem dla mnie jako elektryka jest brak drzew na podkładzie i to jest częstych potyczek z geodetami. Ale ogólnie sytuacja się poprawia między innymi z powodu upierdliwości projektantów :)

• 2 weeks później...
Dobry geodeta powinien wiedzieć jak przeliczyć współrzędne z układu lokalnego lub choćby 1942 na WGS84, żebym mógł go sprawdzić GPS-em. Jeszcze nie trafiłem na takiego, który wie o co w tym chodzi. Potrafią tylko mierzyć od "kamieni" i liczyć przy pomocy Pitagorasa. A Ziemia jest okrągła, a bramki są dwie.