Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cena kabla energetycznego do ziemi!

Gość

Recommended Posts

Witam

geguś, a w tym wzorku wkładam moc czynną dla trójfazowego, czy więc w mianowniku wstawiam pod U 400 V czy 240 V?

nio, sam odpowiedziałeś sobie na to pytanie:

... dla trójfazowego ...

1.w instalacji 1-fazowej = 230V, w 3-fazowej = 400V

2.moc czynną dla odbiorników oporowych tj. kuchnie elektryczne, grzejniki dla których "cos" przujmuje się =1

dla silników należy przyjmować znamianową wartość "cos", a więc zwór się zmienia

ale w/g tego wzoru zupełnie wystarczy obliczeń jak dla ciebie

• Odpowiedzi 76
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

... max. spadek napięcia w gosp. domowych to 6%...

hmm, mi wyszło 4,82%

nie jest źle ale też nie za dobrze, powiem szczerze jak dla mnie to jest do dupy

Przepraszam

nigdy bym w swojej instalacji nie dopuścił takiego spadku, ale jeżeli te wszystkie urządzenia wymienione będą pracować sporadycznie razem, to spadek będzie napewno mniejszy

ale to początek, teraz zastanówmy się jakie zabezpieczenie będzie przed licznikiem i moża wyliczyć pętlę zwarcia, a po co? a po to że:

kładziesz kabel 5-żyłowy, a więc jeżeli nie masz uziomu fundamentowego lub otokowego to ostatni punkt uziemiony masz w ZK i sprawa jest taka, że przy zwarciu w RG w twoim domu przed zabezpieczeniami lub przy uszkodzeniu kabla w ziemi albo po przekroczeniu mocy zapotrzebowanej musi zabezpieczenie przed licznikiem wywalić w odpowiednim czasie

jak masz uziom pod chałupą to sprawa się poprawia ale i tak zostaje sprawa możliwości uszkodzenia kabla w ziemi ( nie wadomo w jaki sposób może zostać uszkodzony- tu możemy tylko gdybać)

kończąc, to przy takim spadku i tej mocy bez obliczeń cosik mi tu troszkę nie wychodzi wszystko ok

jeżeli można, mam pytanie. Firma, która robi mi przyłącze kablowe, oferuje też wykonanie szafki pomiarowej ZP1. Za tę szafkę ("na osobnym fundamencie" wg WT) oraz wkopanie i podłączenie ok. 25 m kabla (kabel mój) chcą mnie skasować na ok. 1200 zł (ok. 600 zł szafka + 600 robocizna). Nie za dużo to???

pozdrawiam

Grzegorz

PS. ów kabel krzyżuje się z moim przyłączem gazowym. podobno miejsce skrzyżowania wymaga odbioru przez ZE???

WITAM:)

Nie wiem jakie zwyczaje panują u Ciebie w Gminie czy Starostwie. Póki co przyłącz wymaga zgłoszenia. Powinien być ZUD a w tym protokole gaziarz napisze coś. Na pewno na skrzyżowaniu musisz założyć rurę ochronną dł. około 2m.

Właśnie z uwagi na skrzyżowanie i roboty ziemne gaziarze mogą żądać odbioru czy nie uszkodziłeś gazociągu, izolacji na nim i czy odległości i dł. rury są poprawne czyli zgodne z normami.

• 4 months później...
proponuje spróbować na http://www.przewody.pl/gielda/gielda.asp daj ogloszenie, z reguly prosza o kontakt tel., dzwon i negocjuj, dostaniesz b. fajne rabaty zwlaszcza jezeli placisz gotówką. Ja w ten sposób ściągałem do Poznania kabel ze Szczecina - bardziej się opłacało.

od razu odradzam lokalne hurtownie, nie uzyskasz takiego rabatu, transportem sie nie przejmuj tylko zaznacz ze dostawa do Łodzi.

mam tylko wątpliwość czy 5x10 wystarczy na taką dużą odległość - spadki napięcia mogą być zbyt duże. Niech Ci to elektryk przeliczy. Weź pod uwagę kupno kabla YAKY (aluminiowy) ale o wiekszej srednicy np 5x16 - jest tańszy niż miedziany YKY, a energetyka wlasnie z takiego aluminiowego robi wszelkie przylacza. I tak idzie do ziemi nic sie z nim nie ma prawa dziac.

Dolicz koszt zakopania, jak nie bedziesz robic wlasnymi silami to negocjuj w okolicy 10-12zl/mb ulozenia (juz z podsypka) na tej dlugosci. Taniej wychodzi wynajac koparke (60zl/h) i robic samemu - to nic trudnego. Wiem bo wlasnie sam jestem na tym etapie ale ja mam 200m, wzialem kabel YAKY 5x25.

Na priv Ci moge wyslac namiary na b. dobra hurtownie ze Szczecina.

Pozdrawiam i zycze niewyczerpanego przerzuconymi tonami ziemi entuzjazmu :lol:

• 2 months później...
  • 8 years później...

Odświeżam temat :)

Po "wielu bojach" Energetyka ma doprowadzić do granic mojej działki 400 m . kabla ziemnego !!! ale pozostaje jeszcze ok. 220 m., które bezpośrednio do mojego budynku muszę doprowadzić "własnym staraniem" . Próbowałem dogadać się z podwykonawcą Energetyki na te pozostałe 220 m. i wstępnie określił , że za 10 tyś podjemie się pracy ( kabel aluminiowy "50" + skrzynka pomiarowa na budynku ). Niesamowicie przy tym narzekał , że właściwie przetarg na te czterysta metrów to mu się opłacało wygrywać... bo jeszcze musi do tego interesu dołożyć .... . Ponieważ człowiek nie zrobił na mnie najlepszego wrażenia już wczśniej ; może ktoś będzie w stanie mi doradzić czy aktulanie cena jest adekwatna do zakresu pracy ? . Czy nie lepiej samemu ( koparka ) kupić kabel ziemny, wykopać , ułożyć , kupić skrzynkę pomiarową ? I czy można zrobić to samodzielnie bez żadnych pozwoleń , zgłoszeń itp. . Kabel ma iść wzdłuż drogi powiatowej ( ok. 2 m. od niej ) .

Pozdrawiam

• 2 weeks później...