michumichalis 18.09.2016 09:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2016 Nie znalazłem informacji na temat kalorycznosci na stronie producenta, wysłałem zapytanie, może odpowiedzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 18.09.2016 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2016 (edytowane) Nie ucierpi jeśli postawisz piec 25kW, gdy po ociepleniu budynku zapotrzebowanie szczytowe zmniejszy się z (rzekomych) 23kW na 11, a średnio będzie potrzeba 5kW? Zejść o ponad połowę z zapotrzebowaniem w takim budynku to kosztowna i dość trudna sprawa. Edytowane 18 Września 2016 przez SUSPENSER Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 18.09.2016 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2016 Nie znalazłem informacji na temat kalorycznosci na stronie producenta, wysłałem zapytanie, może odpowiedzą. Ja odpowiem - kotły bada się najczęściej na ekogroszku Pieklorz z Piekar co wcale nie oznacza, że na innych pełnej mocy się nie uzyska, ale chcąc palić czymś tańszym jak np. Wesołą czy miałem workowanym palnik musi mieć większy zapas mocy . Tak dla jasności w K 17 jest palnik Batory 10, w K25 Batory 25 taki sam jak w Ekouniwersal 17 kW dlatego proponuję wersje kotłów z Batory 25 bo kocioł z 10 przy takim zapotrzebowaniu może bez wspomagania zasypowcem się nie wyrobić przy dużych mrozach. Jszcze pytanko z innej beczki. Czy jest sens zamontowania na wszystkich grzejnikach elektronicznych głowic termostatycznych? Sprawdza się to w praktyce? Faktycznie można sporo zaoszczędzić na ogrzewaniu, jak podają producenci? Według mnie zwykłe ręcznie nastawiane wystarczą, budynek lepiej grzać stale niż stosować obniżenie temp. w nocy bo na tym się wiele nie oszczędzi a komfort ucierpi [zimne ściany po nocy]. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 19.09.2016 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2016 Zejść o ponad połowę z zapotrzebowaniem w takim budynku to kosztowna i dość trudna sprawa. Przecież tam są 50cm ściany -- problem polega na tym, że nie są ocieplone. Wyliczenia dla 15cm styro, które ograniczy zapotrzebowanie o połowę, podałem. Jeśli przyjąć zakup kotła 25kW w cenie 9400 zł, do tego dostawa gabarytu 400 zł (?), do tego instalacja 1000 zł (?) i ocieplenie będzie niecałe 1-2 tys. zł droższe, czyli najpóźniej w drugim roku się zwróci. Kocioł się nie zwróci bez docieplenia, bo jak nie trzeba będzie latać do "pracy" i będzie większa moc dzięki czemu podciągnie się swobodnie temperaturę w domu, zużycie paliwa może być większe niż było do tej pory (pomijam, że groch węglowy jest droższy niż węgiel do zasypowca). Jedyna zaleta przy wydaniu tylu pieniędzy na nowy kocioł to odciążenie "palacza" -- ale oszczędności nie ma się co spodziewać WCALE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 19.09.2016 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2016 Jak już wcześniej pisałem w wątku o RBR, ja bym się jednak zainteresował programem RYŚ Witam, nie rozumiem niechęci do termomodernizacji, ale mimo wszystko obawiam się, że z tego programu niestety autor wątku nie będzie miał mozliwości skorzystać, ponieważ raczej, z oficjalnego stanowiska NFOŚiGW wynika, że niestety on nie działa: "Ze względu na pokrywanie się obszarów wsparcia w programach Kawka, Ryś i Prosument, a także zbytnią pracochłonność ich obsługi i jednocześnie brak dostosowania do realnych potrzeb i uwarunkowań regionów, zdecydowano o stworzeniu nowego, jednolitego i elastycznego mechanizmu wsparcia. Planowany instrument dofinansowywania przedsięwzięć na poziomie lokalnym będzie się wpisywał w potrzeby i oczekiwania regionów, przy jednoczesnym uwzględnieniu możliwości finansowych NFOŚiGW." Tak, czy inaczej, spalanie 6 ton węgla to dość sporo, nieefektywnie i nieekologicznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 20.09.2016 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2016 Przecież tam są 50cm ściany -- problem polega na tym, że nie są ocieplone. Wyliczenia dla 15cm styro, które ograniczy zapotrzebowanie o połowę, podałem. Jeśli przyjąć zakup kotła 25kW w cenie 9400 zł, do tego dostawa gabarytu 400 zł (?), do tego instalacja 1000 zł (?) i ocieplenie będzie niecałe 1-2 tys. zł droższe, czyli najpóźniej w drugim roku się zwróci. Kocioł się nie zwróci bez docieplenia, bo jak nie trzeba będzie latać do "pracy" i będzie większa moc dzięki czemu podciągnie się swobodnie temperaturę w domu, zużycie paliwa może być większe niż było do tej pory (pomijam, że groch węglowy jest droższy niż węgiel do zasypowca). Jedyna zaleta przy wydaniu tylu pieniędzy na nowy kocioł to odciążenie "palacza" -- ale oszczędności nie ma się co spodziewać WCALE. Mylisz się w swoich obliczeniach, ale inwestor na pewno policzy to dokładniej bo to on za to będzie płacił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 20.09.2016 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2016 Mylisz się w swoich obliczeniach, ale inwestor na pewno policzy to dokładniej bo to on za to będzie płacił. Mylę się w kosztach dotyczących kotła, czy ocieplenia? Wykaż w którym miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts