Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szerokość otworu drzwiowego w ściance GK.

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Proszę o poradę.

Chcę postawić ściankę GK z drzwiami "80". Jaki powinien być wymiar otworu pod takie drzwi wraz z ościeżnicą( regulowaną, grubość ścianki 125) ?

Jak powinny być wykończone boki wewnętrzne otworu ( czy tam ma być tylko profil ościeżnicowy UA czy też musi być zabudowany płytą GK )?

Jak zamocować ościeżnicę i czym (czy za pomocą pianki, czy pianki i wkrętów)?

Może ktoś posiada zdjęcia z wykonywania ścianki GK z drzwiami ( więcej szczegółów niż w filmach montażowych na youtube ) byłoby to bardzo pomocne.

Z góry dziękuję za pomoc.

Najbardziej uniwersalny otwór to wg mnie 90x208cm. Ale to zależy od konkretnych drzwi i wybranej ościeżnicy (kilka % drzwi może mieć inne wymagania).

Profilu nie musisz wykańczać. Jak jest płyta to jest ok - nie ma - też się montuje.

Wkręty - ja stosuję. Ale większość instrukcji ich nie przewiduje (uznają jako zbędne).

Ja mimo wszytko bym dawał płytę na profil. Jak się domyślam będzie to UA 100-ka + 2x płyta to wyjdzie ładny wymiar pod ościeżnicę. Dwa, że później trzeba obrobić jeśli płyta dochodzi do ościeżnicy a nie pod nią - a prace mokre nie są wskazane przez 99% producentów.

Oczywiście mówimy o "okładzinie" na profilu a nie montażu od czoła bo to zbędna rzecz która zabierze kilka centymetrów.

Co do wymiaru - Fin wyjaśnił wszystko.

Ja używam wkrętów typu "kotwa ościeżnicowa" (np. Ejot) z małym łbem (dawane pod uszczelkę). Ale nie przesadzałbym z koniecznością ich dawania - chyba że to będzie bardzo ciężkie skrzydło.