andrzejZpolski 17.09.2016 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2016 Dzień dobry, czy dozwolone jest by przewód elektryczny szedł po płocie? W sensie w razie przebicia mogłoby to kogoś porazić gdyby dotknął płotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 17.09.2016 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2016 Mowa o płocie drewnianym ? To nie porazi, chyba że :- po deszczu- ten ktoś dotknie samego przewodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejZpolski 17.09.2016 09:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2016 To taki druciany płot. Przede wszystkim chodzi mi o to czy ktoś może się do tego legalnie przyczepić, nie chcę w przyszłości musieć wszystkiego przerabiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 17.09.2016 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2016 A wywiesisz tabliczki ? :- nie dotykać, urządzenie elektryczne- nie dotykać, urządzenie pod napięciem Ta sprawa została uregulowana w PN-EN 61140 : Ochrona przed porażeniem prądem elektrycznym -- Wspólne aspekty instalacji i urządzeń Na dzień dzisiejszy "obowiązuje" PN-EN 61140:2016-07 - wersja angielska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pablo_11 19.09.2016 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2016 To ja przy okazji zapytam. Czy praktykuje się prowadzenie przyłącza (pewnie to będzie YKY 5x10) przez budynek? Skrzynkę licznikową będę miał od strony salonu i dość wygodnie byłoby poprowadzić ten kabel w podłodze salonu do szafki z bezpiecznikami. Inaczej musiałbym ciągnąć go "na około". Grunt jest gliniasty - twardy i podmokły i wolałbym, aby jak najkrótszy kawałek ew. leżał w wodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 19.09.2016 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2016 A dlaczego nie, skoro jest zalicznikowy ?A dlaczego 5 x ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 19.09.2016 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2016 Nie, proszę pana/pani. PEN na szynę PE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pablo_11 19.09.2016 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2016 A dlaczego nie, skoro jest zalicznikowy ?Głównie chodziło mi czy takie położenie jest zgodne z przepisami, sztuką budowlaną, nie stanowi zagrożenia dla zdrowia (emisja fal czy coś takiego). Mogę rozumieć, że tak się robi i nie będzie z tym problemów? A dlaczego 5 x ?Hmmmm, bo tak się robi? A już na poważnie. Wg warunków PGE do szafki licznikowej pójdzie YAKXS 4x35 mm2, zabezpieczenie 25A, układ pracy sieci zasilającej 0,4 kV: TN-C. Jakim kablem zrobić przyłącze aby było dobrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 19.09.2016 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2016 Gratuluję ego. Powodzenia w dalszym jego powiększaniu, bo odpowiedzi na zadane pytanie w pierwszym poście nie raczyłeś udzielić. Taki pożytek z pseudo fachowców, niby coś wiedzą, ... EOT No to odpowiedz, z łaski swojej. Poczytam fachową odpowiedź od fachowca/fachowczyni od zagrożenia przeciwporażeniowego. PS. Pani/pan fachowiec raczy się zapoznać : http://www.rmf24.pl/fakty/polska/news-zamknieta-szkola-po-porazeniu-pradem-w-jankowicach-dwie-dzie,nId,2164239 Jest wiele przypadków, gdy ogrodzenia przez głupotę ludzką znajdują się pod napięciem. Statystyki są nieubłagane. Układanie kabla/przewodu na ogrodzeniu, przy dostępie osób postronnych i ich pomysłowości prosi się o kłopoty. Więc proszę nie krochmalić farmazonów, tylko rzetelnie udzielać porad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 19.09.2016 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2016 Głównie chodziło mi czy takie położenie jest zgodne z przepisami, sztuką budowlaną, nie stanowi zagrożenia dla zdrowia (emisja fal czy coś takiego). Mogę rozumieć, że tak się robi i nie będzie z tym problemów? Hmmmm, bo tak się robi? A już na poważnie. Wg warunków PGE do szafki licznikowej pójdzie YAKXS 4x35 mm2, zabezpieczenie 25A, układ pracy sieci zasilającej 0,4 kV: TN-C. Jakim kablem zrobić przyłącze aby było dobrze? Pytać projektanta, pytać kierownika budowy, pytać pana Artura i panią Lidię. Ja osobiście nigdy bym tak kabla nie poprowadził. Żadna emisja ni wchodzi tu w grę, mimo wszystko. Przyłącze zrobić zgodnie z wiedzą instalatorską, pamietając o uziemieniu ochronnym, GSU, uziomie fundamentowym i wszystkim tym, co zawiera Rozporządzenie wykonawcze do Prawa budowlanego. Artur z Lidką już wie, czy wertują podręczniki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pablo_11 19.09.2016 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2016 Koncepcja prowadzenia przewodu przez pokój była tylko moim luźnym przemyśleniem. Wystarczyłaby mi informacja, żeby sobie darował takie pomysły.W projekcie mam YKY 5x10. Ale jest to projekt typowy, nie koniecznie pasujący do wydanych warunków przez PGE. Chodziło mi o skonfrontowanie projektu z warunkami. Z projektantem kontaktu nie mam, kierownik budowy elektrykiem nie jest, chciałem tylko opinii fachowca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 19.09.2016 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2016 Więc odpowiedź jest prosta - skoro ktoś zaprojektował kabel 5-żyłowy, to w złączu kablowym, z dala od obiektu nastąpił rozdział przewodu PEN w przypadku układu sieciowego TN. Będziesz prowadził własne uziemienie ochronne, czy łączył się z uziemieniem roboczym linii kablowej ? ZE nie lubi, by tak robić, na szczęście.Dla TT jest jeszcze gorzej - uziemienie przewodu PE również daleko, a przecież jest to niezgodnie ze sztuką i wiedzą techniczną.Rozwodzić się na ten temat to pisać opracowanie, a przecież nie o to chodzi. Istota jest jedna - realizujemy ochronę przeciwporażeniową jak najbliżej budynku, za pomocą uziemionej szyny GSU, połączonej z szyną PE rozdzielnicy głównej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pablo_11 19.09.2016 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2016 Nie jestem fachowcem (inaczej bym się głupio nie pytał) - wykonawca zostawił pręty zbrojeniowe połączone ze zbrojeniem fundamentów. Biorąc pod uwagę podmokłość terenu ma to być dobre uziemienie. Mogę w to wierzyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 19.09.2016 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2016 Pręty zbrojeniowe połączone ze zbrojeniem fundamentów ...Z czym się to je, bo nie rozumiem (?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pablo_11 19.09.2016 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2016 Pręty połączone ze zbrojeniem ław fundamentowych. Pytanie czy da się je wykorzystać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 19.09.2016 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2016 (edytowane) Czytaj i ucz się : http://edwardmusial.republika.pl/pliki/uziomy_fundamentowe.pdf Daj niedouczonemu kierbudowi, niech się dokształci, UB podobno. A to jako ciekawostka : Edytowane 19 Września 2016 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pablo_11 19.09.2016 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2016 To jest szansa wykorzystać te pręty? Jest potrzebne 5 żył czy starczą 4x10? Już tak konkretnie, aby było dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 19.09.2016 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2016 Starczą 4, ale to elektryk na miejscu ma wiedzieć, co i jak zrobić. O przekroju się nie wypowiadam, bo nie znam WTP z EnergetykiA UB ma dopilnować, jak wykonać uziom. Samodzielne funkcje techniczne w budownictwie do czegoś zobowiązują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pablo_11 19.09.2016 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2016 Dzięki wielkie. Chciałem się dopytać póki jest szansa jeszcze coś wykonać albo poprawić niż później przy odbiorach się obudzić.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 19.09.2016 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2016 Jakich odbiorach ?ZE do instalacji zalicznikowej się nie wtrąca. Poza granicę własności ich "jurysdykcja" nie sięga. Elektryk dołącza dla Kierownika budowy swoje dokumenty, ten zgłasza budynek do użytkowania.Jak coś nie tak, gwarancja i rękojma jest podstawą do poprawek i roszczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts