Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Petralana wełna fasadowa, opinie

powis

Recommended Posts

Witam

Stoję przed zakupem wełny fasadowej do ocieplenia mojego domu.

Zastanawiałem się nad zakupem rockwool fasrock LL. Posiada on niestety słabe parametry izolacji.

Znalazłem nieco tańszą oraz o lepszych parametrach wełnę skalną Petralana Petrofas. Jej przepuszczalność cieplna wynosi 0,035

Mam zamiar ocieplić wełną 15cm

Czy ktoś już używał wełny tego producenta? Co o niej sądzicie?

Jest to nowy producent który dopiero wszedł na rynek.

• 5 weeks później...
Witam

Zastanawiałem się nad zakupem rockwool fasrock LL. Posiada on niestety słabe parametry izolacji.

Znalazłem nieco tańszą oraz o lepszych parametrach wełnę skalną Petralana Petrofas. Jej przepuszczalność cieplna wynosi 0,035

Mam zamiar ocieplić wełną 15cm

Czy ktoś już używał wełny tego producenta? Co o niej sądzicie?

Jest to nowy producent który dopiero wszedł na rynek.

Ja dostałem właśnie ofertę na wełnę do ocieplenia poddasza Petralana Petralight.

W życiu o czymś takim nie słyszałem i na necie nie za dużo informacji.

Parametry niby lepsze od Rockwool TOPROCK, o której wycenę prosiłem i cena nieco niższa.

Ktoś stosował już jakiekolwiek wełny tego producenta?

Gdzie to się robi?

• 2 weeks później...
Witam

(...)

ROCKWOOL wprowadził do oferty płyty fasadowe FRONTROCK 35, których deklarowany współczynnik przewodzenia ciepła to 0,035 W/mK.

więcej na stronie http://www.rockwool.pl/produkty/frontrock-35/

• 7 months później...

Ten Rockwool Frontrock 35 wygląda na wełne skalną ale nie lamelową czyli trzeba by dodatkowo kołkować.

Co do Rockwoola fastrock LL i Peralna Peralamela bo obie są lamelowane rockwool ma 20 metrów bez kołków a Fastrock LL do 20 m także jakby wynika że Rockwool ma lepszą wytrzymałość ale to tylko przypuszczenie.

Natomiast ten Petrofas też wynika że nie jest to wełna lamelowana i ma tylko 10 kpa a powinna mieć 80 :) także coś za coś.

Ale może się ktoś wypowie co ma porównanie.

Petralamela w dotyku jest taka chrupka nie wiem jak będzie wytrzymywać przy grubości 20 cm całą te masę ocieplenia.

Wykonując ocieplenie w konkretnym systemie nie ma wątpliwości czy stosować dodatkowe kołki do montażu wełny. Określa to sytemodawca w swoich instrukcjach / aprobatach. Warto zapoznać się z rekomendacją ITB na fasadowe płyty z wełny mineralnej do wykonywania warstwy izolacyjnej w systemach ociepleń dostępną pod adresem http://static.rockwool.com/globalassets/rockwool-pl/wsparcie/aprobaty-i-certyfikaty/rekomendacje/rekomendacja-techniczna-fasadowe-plyty-z-welny-mineralnej.pdf