Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja stropu na strychu nie uzytkowym

VanEyden

Recommended Posts

Witam , mieszkam w domu wybudowanym w okresie powojennym , dom jest parterowy plus strych . Sciany ocieplone styropianem 20cm , dach nie ocieplony . Zimą mam czeste problemy z wilgocia w rogach i odchodzeniem farby z sufitow , mysle ze moze to byc spowodowane wilgocia powstajaca z roznicy temperatur . Wentylacja narazie zrobiona prowizoryczne ale dziala , nawiewnik przy wejsciu umieszczony nisko , wywiewniki przy sufitach . Wentylacje rowniez bede chcial modernizowac przez strop kanalami fi100 polaczonymi na strychu w jeden kanal i wypuscic ja ponad dach , ale to bedzie w innym wątku . Wracajac do tematu , czy rozlozenie welny schematem : folia paroizolacyjna > welna 10cm > welna 10cm na krzyz > folia paroprzepuszczalna , zda egzamin czy jednak 20cm to za malo ? Na strychu sa ulozone deski a co jest pod nimi nie mam pojecia ale pewnie jakas mysl technologiczna z lat 50-60tych . Chce uniknac problemu " zimnego sufitu " i zmniejszyc straty ciepla w zimie .

Za wszelkie podpowiedzi z gory dziekuje .

Ja na mój strych nieużytkowy, 2 lata temu rozłożyłem 30cm wełny z castoramy (była w dobrej cenie), efekt przerósł moje oczekiwania, w ciągu tygodnia (musiał się strop wygrzać) temp w domu podskoczyło o ok 4-5stopni. Wełnę mam nie przykrytą, ale planuje dać folie paroprzepuszczalną.

Ja na mój strych nieużytkowy, 2 lata temu rozłożyłem 30cm wełny z castoramy (była w dobrej cenie), efekt przerósł moje oczekiwania, w ciągu tygodnia (musiał się strop wygrzać) temp w domu podskoczyło o ok 4-5stopni. Wełnę mam nie przykrytą, ale planuje dać folie paroprzepuszczalną.

Koszty folii nie sa duze a wole to zabezpieczyc . Pytanie jednak nadal nie rozwiazane , 20cm jest tym minimum czy moze lepiej dolozyc wiecej ?

Trzeba policzyć w np w excelu

20 cm wełny 0,04wmk to U=0,190

30 ........................................U= 0,129

i np 100m2 stropu

0,19*20(różnica między przegrodami w 0C)*100(m2)= 380 W

0,129*20*100=258 W

różnica przez 24 godziny = 0,2928 KW czyli jakieś 0,33m3 gazu * 2,1zł =0,693zł*30 (tj miesiąc) wychodzi 21 zał miesięcznie czyli za sezon ok 120 zł

czyli jak za 100m2 wełny o grubości 10 cm dasz mniej niż 1200 zł to się opłaca

Trzeba policzyć w np w excelu

20 cm wełny 0,04wmk to U=0,190

30 ........................................U= 0,129

i np 100m2 stropu

0,19*20(różnica między przegrodami w 0C)*100(m2)= 380 W

0,129*20*100=258 W

różnica przez 24 godziny = 0,2928 KW czyli jakieś 0,33m3 gazu * 2,1zł =0,693zł*30 (tj miesiąc) wychodzi 21 zał miesięcznie czyli za sezon ok 120 zł

czyli jak za 100m2 wełny o grubości 10 cm dasz mniej niż 1200 zł to się opłaca

24paczki mata Ursa DF37 Optimum - 1491pln

19paczek mata Ursa DF39 Silver - 1299pln

28paczek mata Ursa DF35 Gold - 1721pln

Liczone na moje 80m2 na warstwe 2x10cm

200zl roznicy przy lambdzie 39 i 37 , ale czy warto ?

Wszystko zależy od ciebie, zyski są na poziomie kilkunastu zł miesięcznie.

Jak nie masz co z pieniędzmi robić :) to pewnie warto, ale jak się budujesz/remontujesz i każdy grosz się liczy to nie warto. Ja dałem 30 cm bo w promocji była tylko grubość 15 cm, więc i tak musiałem dać 2 warstwy. Ja dodatkowo ociepliłem ściany na strychu na wysokość 1m styropianem 5cm.

Ale tak jak pisałem, nawet 10 cm do ogromną różnicę w kosztach ogrzewania. Przez beton 10cm spieprza ok 3w/m2 to jest 240 W z całego twojego stropu na 1 stopień różnicy między przegrodami, a tych stopni jest średnio 20 więc idzie 12m3 gazu na dobe tylko na sam strop. Przy wełnie 10cm spieprza 10x mniej ciepła .Rożnica jest kolosalna.

U mnie przed ociepleniem nie dało się domu ogrzać , a teraz jest świetnie.

Gość Konto usunięte_1*
ja na dach między krokwie włożyłem najtańszą wełnę z lerua 15cm lambda 0,44 i powiem że to już jest rewelacja między tym co było a jest , dam jeszcze drugie tyle w poprzek , strych nie zamieszkały więc nie zależy mi aż tak

Wszystko zależy od ciebie, zyski są na poziomie kilkunastu zł miesięcznie.

Jak nie masz co z pieniędzmi robić :) to pewnie warto, ale jak się budujesz/remontujesz i każdy grosz się liczy to nie warto. Ja dałem 30 cm bo w promocji była tylko grubość 15 cm, więc i tak musiałem dać 2 warstwy. Ja dodatkowo ociepliłem ściany na strychu na wysokość 1m styropianem 5cm.

Ale tak jak pisałem, nawet 10 cm do ogromną różnicę w kosztach ogrzewania. Przez beton 10cm spieprza ok 3w/m2 to jest 240 W z całego twojego stropu na 1 stopień różnicy między przegrodami, a tych stopni jest średnio 20 więc idzie 12m3 gazu na dobe tylko na sam strop. Przy wełnie 10cm spieprza 10x mniej ciepła .Rożnica jest kolosalna.

U mnie przed ociepleniem nie dało się domu ogrzać , a teraz jest świetnie.

Wiadomo ze kazdy grosz sie przyda , sciany strychu mam ocieplone po sam dach , ok dzieki za odpowiedzi , klade 2x10cm lambdy 37 plus folie paroizolacyjna i membrane . Na nastepny rok zmiana kotla bo kociol stary jeszcze kupowany przed ocieplaniem domu i ma 17kw i to jeszcze jakis no name gorno dolny , teraz spokojnie starczy 10kw dolnego spalania :)