Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki tynk na Ytong, Hebel lub inny beton komórkowy?

Tad

Recommended Posts

Witam- proszę tych, którzy mają już tynk zewnętrzny położony na betonie komórkowym , nie ocieplanym, o poradę i może jakieś własne spostrzeżenia.

Ja budowałem z Hebla 37.5 cm, więc mam zamiar położyć tynk zewnętrzny bez dodatkowego ocieplenia. Proszę o podpowiedź:

1/Czy położyć tynk "konwencjonalny", cementowo-wapienny? Jeżeli tak to jak przygotować ściany przed robotą- mam na myśli- jak zagruntować ściany i czym

2/Czy położyć tynk cienkowarstwowy na podłożu z kleju i siatki (tak jak przy ocieplaniu ścian) i czy w tym przypadku też stosuje się przygotowanie ściany przed położeniem kleju i siatki?

Serdeczne dzięki za pomoc, bo mam nadzieję, że taką otrzymam

Pozdrowionka

Tad

mam dom z YTONG-a 40 cm. Korzystałem z usług doradcy technicznego firmy Weber Terranova /producent tynków/ i w sumie wybrałem rozwiązanie pośrednie. Aby mieć pewność że zakryję wszystkie szczeliny między bloczkami będę dawał tynk podkładowy, na to siatka i finalnie tynk silikatowy.

U mnie budowala firma z autoryzacja Ytonga (36.5/400) - dali warstwe

podkładową tynku na siatce, nast. pomalowali to jakąś farbą gruntującą

i nałożyli tynk cienkowarstwowy mineralny - Rofix

Wygląda to OK :)

hej - Krzysiek

PS w kazdym razie od początku deklarowali, ze tynk na siatce jest konieczny

• 1 month później...

Widze ze dominuja rozwiazania cienkowarstwowe bardzo drogie.. Podnosza one koszt sciany z Ytonga do ceny sciany 3W... Ja proponuje rozwiazanie o najlepszej relacji jakosc/cena: tynk cementowo-wapienny a na to farba silikonowa. W kazdym rodzaju tynku czy siatki sciane i tak trzeba zagruntowac. W przypadku tynku cienkowarstwowego daje sie pozniej siatke i klej a w przypadku tynku c-w daje sie szpryc cementowy. Na to w wersji cienkowarstwowej na siatke daje sie tynk pod kolor a w wersji z tynkiem c-w na szpryc daje sie normalna warstwe tynku. Zapytam z ciekawosci - ile placiliscie za tynk cienkowarstwowy - chodzi mi osobno o material i o robocizne ?

D.

Według testów które przeprowadziłem to ani tynk cementowo wapienny ani gipsowy ani też cienkowarstwowy nie daje się łatwo zerwać z BK. Warunek-dobrze wykonany.

Wszystkie ściany przed położeniem tynku gruntowałem Unigruntem Atlasa po to żeby BK nie odciągał zbyt szybko wody i zaprawa dobrze związała.

a nie wystarczy po prostu zmoczyć BK przed tynkowaniem tynkiem wapienno-cementowym (więcej wapna niż cementu)??? Tak zamierzam zrobić u siebie i tak mi powiedział ekspert z Ytonga.

Nie chce kupować gotowych tynków tylko wykonać je tradycejnie. Mam elegancki drobny piasek, bielusieńskie wapno z truskawicy i cement. Tynki, które w taki sposów zrobione mam w piwnicy (nie na ytongu) wyglądają o niebo lepiej niż gotowa mieszanka tynkarska (nie pamiętam producenta) użyta do tynkowania kominów.

Mi też tak mówili spece z Ytonga, tylko że moczyć bloczki trzeba tuż przed tynkowaniem bo woda odparuje a grunt nie. W przypadku kiedy zamawiasz ekipę tynkarską to może mieć znaczenie bo trzeba im patrzeć na ręce albo samemu moćzyć na czas, a znając podejście ekip do roboty wątpię żeby chciało im się dodatkowo bawić kiedy nikt ich nie pilnuje.