Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mokry Problem

Gość chrisk2

Recommended Posts

Gość chrisk2

Na początek opis zdarzeń:

Z końcem czerwca odebrałem mieszkanie i z wyjątkiem kilku usterek było OK. Po tygodniu od odbioru (po opadach atmosferycznych) jeden z pokoi został zalany (bezpośrednio nad częścią tego pokoju znajduje się taras przez który przedostaje się woda). Po zgłoszeniu tego faktu "panowie fachowcy" wzieli się do prac nad poprawą uszczelnienia. Niestety po kolejnych deszczach znowu pojawiły się plamy. Po zgłoszeniu tego faktu panowie stwierdzili że taras jeszcze nie jest uszczelniony (pomino wcześniejszych zapewnień że już nie ma prawa przeciekać). Położono kolejną warstwę uszczelnienia (w między czasie pomalowałem mieszkanie) po czym po kolejnych deszczach znowu pojawił się

zaciek. Mam takie wrażenie że wykonawca nie do końca radzi sobie z tym

tematem i tu pojawia się kwestia prawna. Czy jest jakiś sposób aby powołać niezależnego eksperta który stwierdziłby czy uszczelnienie jest wykonane poprawnie? (dodam że mieszkanie jest nowe i na gwarancji) Czy można w takim przypadku (najwyraźniej nieradzenia sobie z usterką) zmusić wykonawcę do skorzystania z usług firmy specjalizującej się w tego typu pracach? Czy za przestój w moich pracach wykończeniowych mogę dostać od wykonawcy jakieś odszkodowanie (miałem się wprowadzać we wrześniu a do tego czasu wynajmuję mieszkanie za które słono płacę a teraz muszę płacić 2 czynsze i czekać aż

usuną lub nie usterki). Czy można się jakoś dodatkowo zabezpieczyć od strony prawnej przed takimi usterkami i nieumiejącymi ich usunąć wykonawcami?

Może ktoś inny już to przerabiał??

Pozdrawiam wszystkich