Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nowy dom - gaz ziemny czy pompa ciepła

Pawel .

Recommended Posts

• Odpowiedzi 270
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W2.2 abonament 22 zł miesięcznie.

Ja zrezygnowałem z gazu czyli zakładając że od 13 lat NIE grzeję gazem to wychodzi 13x 12 miesięcy x 22 zł=3432 zł a tyle płacę rocznie za prąd łącznie z ogrzewaniem i ciepłą woda oraz gotowaniem.

I gdzie ten kapelusz???

Ile kosztuje 1 kWh na ogrzewanie.

Opłata za energię, plus przesył.

nie mam rozróżnienia na ogrzewanie jak i na nieogrzewanie nie słyszałem o takich taryfach:confused: mam obecnie fortum i OSD PGE dystrybucja (niestety) wychodzi 24 gr za noc i 69 gr za dzień z tym że ja zużywam 76% w nocnej i 24 %w dziennej czyli po tyle samo prawie.

Ja zrezygnowałem na etapie projektu bo koszt przyłącza i formalności oraz niepewna data uruchomienia gazu mnie skutecznie odstraszyła

1kWh z gazu po uwzględnieniu wszystkich opłat kosztuje 25gr.

Ciebie tyle samo, a to tylko czasowa promocja dawnego Duonu, który zbankrutował.

Obecne oferty są dalekie od tego i za rok bedziesz płacił 30-34gr

No to jaki sens ma ekscytowanie się abonamentem, którego nie musisz płacić, skoro i tak płacisz za ogrzewanie więcej i musisz jeszcze grzać akumulacyjnie ?

1kWh z gazu po uwzględnieniu wszystkich opłat kosztuje 25gr.

Ciebie tyle samo, a to tylko czasowa promocja dawnego Duonu, który zbankrutował.

Obecne oferty są dalekie od tego i za rok bedziesz płacił 30-34gr

No to jaki sens ma ekscytowanie się abonamentem, którego nie musisz płacić, skoro i tak płacisz za ogrzewanie więcej i musisz jeszcze grzać akumulacyjnie ?

Ja nie grzeję akumulacyjnie, skąd taki pomysł? umowę na obecnych warunkach mam do końca 2018 roku, ale masz rację bo promocyjny dla mnie był rok 2015 wtedy za noc płaciłem za sam przesył 11 gr a za prąd 0 gr a za dzień 54 grosze.

Nie tragizowałbym są bardzo fajne oferty nawet teraz inny rozkład kosztów ale suma summarum bardzo ok . Ja sukcesywnie obniżam te koszty ogrzewania , długo by pisać całą epopeję ale jak już wydawało mi się że to koniec to moja gmina dofinansowuje 80% kosztów PC do cuw powietrznej i takową zainstaluję. pomimo że grzeje wodę tylko w nocnej taryfie to liczę na kolejne obniżenie zużycia. Zobaczymy jak to wyjdzie. Ja płacę 2400 a cała pc kosztuje 12 tys zaryzykuję a co tam.

Gdybym budował nowy dom jak w temacie to na pewno byłby w parterze bez schodów i miałby pompe ciepła. Moja gmina dofinansowuje takie pompy ale ja nie mam centralnego więc sobie nie założę. Kombinowałem liczyłem i to sie nie spina finansowo w moim przypadku.

Faktycznie super, II taryfa tansza o 0,01 gr od oferty Tauronu, a I taryfa tańsza o 1,17 gr od Tauronu.

Tauron ma bardzo tanią dystrybucję ja sobie mogę pomarzyć za noc to tylko 4 grosze ja mam 11. Jak porównujesz łącznie 1 kwh to i masz takie wyniki ale do czego ci one to nie wiem . Przy tym samym sprzedawcy zawsze będziesz mieć taniej. I tyle.

Tauron ma bardzo tanią dystrybucję ja sobie mogę pomarzyć za noc to tylko 4 grosze ja mam 11. Jak porównujesz łącznie 1 kwh to i masz takie wyniki ale do czego ci one to nie wiem . Przy tym samym sprzedawcy zawsze będziesz mieć taniej. I tyle.

Porównałem ceny sprzedaży Tauronu i Audaxa bo co mozna innego porównywać w tym przypadku, ale okreslenie róznicy 0,01 grosza na II taryfie jako super to gruba przesada.

Porównałem ceny sprzedaży Tauronu i Audaxa bo co mozna innego porównywać w tym przypadku, ale określenie różnicy 0,01 grosza na II taryfie jako super to gruba przesada.

Wniosek z tego taki że Tauron ma dobre ceny , to chyba nic złego może być przecież kilku tanich sprzedawców

Ja porównałem do swojej ceny tego audixa i według mnie jest ok ale z dystrybucja tauronu to ja nie wygram i zawsze będę miał drożej niż odbiorcy OSD Tauron no chyba że znajda ekstremalnie drogiego sprzedawce

No tak, ale dyskusja jest o cenach energii, Audax jest sprzedawcą a nie dystrybutorem. Jezeli miałbym szukac tanszego sprzedawce i wybierac miedzy Tauronem i Audaxem to wybór mógłby byc tylko jeden bo róznica 0,01 gr na II i 1,17 gr na I to zaden argument. Przykład Duonu działa odstraszajaco na wszelkie duze promocje.

Duon był w porządku tzn miał taka promocję "przez internet najtaniej 9.0" i to był hit sprzedała się w miesiąc ja się na nią załapałem. w pierwszym roku zaoszczędziłem ok. 1600 zł a w kolejnych po około 600 zł to jest jak dla mnie bardzo dobra oferta. Zważywszy na mojego dystrybutora. I tu pytanie co odstraszającego jest w Duonie?

Duon był w porządku tzn miał taka promocję "przez internet najtaniej 9.0" i to był hit sprzedała się w miesiąc ja się na nią załapałem. w pierwszym roku zaoszczędziłem ok. 1600 zł a w kolejnych po około 600 zł to jest jak dla mnie bardzo dobra oferta. Zważywszy na mojego dystrybutora. I tu pytanie co odstraszającego jest w Duonie?

Odstraszył innych sprzedawców bo mu chyba finansowo zbyt dobrze nie wyszła ta promocja, inaczej mówiąc sprzedawcy muszą sie dobrze zastanowic i przekalkulowac czy promocja ich nie pogrązy.