Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nowy dom - gaz ziemny czy pompa ciepła

Pawel .

Recommended Posts

A tak w realu to jak na prawdę jest z tym COP,SCOP, SEER czy EER bo mój split (biorąc pod uwagę wskazania poboru na wyświetlaczu) nijak ma się do deklaracji producenta.

Akurat w przypadku klimy w realu to trzeba dobrać moc do budynku ,jak klima za mała to zapitala na maksa , zrobi może i swoje , ale sprawność będzie mała . A cop w przypadku gruntówki na podstawie ciepłomierza i pod lcznika mierzony .

• Odpowiedzi 270
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 1 month później...

Witam,

Przy porównaniu kosztów montażu pompy ciepła i kotła gazowego w nowym budynku należy również zwrócić uwagę na możliwe oszczędności konstrukcyjne, które pozwolą na obniżenie kosztów inwestycyjnych. Nie będzie wymagana budowa komina spalinowego oraz oddzielnego pomieszczenia przeznaczonego na kotłownię. Nie będzie również wymagane wykonanie przyłącza gazowego do budynku.

Kolejną zaletą pompy ciepła jest opcja chłodzenia pasywnego, pozwalającą na ewentualne zmniejszenie kosztów inwestycyjnych na zakup i montaż klimatyzatora.

Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Junkers

• 1 month później...

w tym temacie przeczytałem:

" na poddaszu zrób ogrzewanie ścienne, oczywiście wpierw trzeba to przeliczyć, tak jak pisała Elfir wyżej... " dlaczego ścienne? również wybrałem projekt z poddaszem użytkowym i myślę podłogówkę również robić? to zły pomysł?

"mieszkam w 4 strefie" o co chodzi z tymi strefami? skąd mam sprawdzić w jakiej ja mieszkam i jakie to ma znaczenie ? jestem z województwa śląskiego, dąbrowa górnicza.

" na poddaszu zrób ogrzewanie ścienne, oczywiście wpierw trzeba to przeliczyć, tak jak pisała Elfir wyżej... " dlaczego ścienne? również wybrałem projekt z poddaszem użytkowym i myślę podłogówkę również robić? to zły pomysł?

możesz spokojnie zrobić podłogówkę, większość tak właśnie robi. Ogrzewanie ścienne bywa stosowane dla tych, którzy boja się podłogówki na poddaszu albo z różnych powodów jej tam nie chcą (albo nie chcą tam dawać kalafiorów)

"mieszkam w 4 strefie" o co chodzi z tymi strefami? skąd mam sprawdzić w jakiej ja mieszkam i jakie to ma znaczenie ? jestem z województwa śląskiego, dąbrowa górnicza.

Pochwal się swoimi rozwiązaniami... co wybudowałeś....czym ogrzewasz...itd

Co do tematu - ja ogrzewam gazem 165m2 i co+cwu zamykam w 2300zl.

Edytowane przez m&m0123

rocznie?

bo ja za ostatnie 2 półrocza (od maja 2016 do czerwca 2017 - czyli lato i zima, cały rok) ze wszystkimi opłatami abonamentowymi, całościowe koszty prądu dla mojego domu ze stopki, wyniosły 2 331 PLN (w zaokrągleniu do pełnych złotych)

a ja mam wszystko na prąd, nie tylko ogrzewanie i CWU, ale także rekuperator, kanalizacja z przepompownią, kuchnię indukcyjną itd....

ale za przyłącze gazowe do mnie, gazownia wystosowała pismo z kwotą oczekiwaną - ok. 150k PLN :p

to zrezygnowałem z gazu :p

Edytowane przez okobar

rocznie?

bo ja za ostatnie 2 półrocza (od maja 2016 do czerwca 2017 - czyli lato i zima, cały rok) ze wszystkimi opłatami abonamentowymi, całościowe koszty prądu dla mojego domu ze stopki, wyniosły 2 331 PLN (w zaokrągleniu do pełnych złotych)

a ja mam wszystko na prąd, nie tylko ogrzewanie i CWU, ale także rekuperator, kanalizacja z przepompownią, kuchnię indukcyjną itd....

ale za przyłącze gazowe do mnie, gazownia wystosowała pismo z kwotą oczekiwaną - ok. 150k PLN :p

to zrezygnowałem z gazu :p

Pozazdrościć ,tyle to przeważnie płaci się za prąd dla celów bytowych bez ogrzewania.

Jeszcze nie wybudowałem zastanawiam się nad ogrzewaniem czy gaz czy PC :)

Ładny wynik. 2300 zł za cały rok za gaz ? tyle płacisz ? rozumiem, że gazowe ogrzewanie, ciepła woda podgrzewana gazem oraz kuchenka gazowa, tak ?

Możesz coś napisać więcej? jaki projekt domu? jaki kocioł gazowy? podłogówka wszędzie w całym domu? góra dół ? płyta fundamentowa?

Dogrzewasz czymś? np. kominek z płaszczem? Jeżeli to nie problem to wrzuć fotkę domu z zewnątrz :)