Garażowiec1719514970 04.05.2017 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2017 A tak w realu to jak na prawdę jest z tym COP,SCOP, SEER czy EER bo mój split (biorąc pod uwagę wskazania poboru na wyświetlaczu) nijak ma się do deklaracji producenta. Akurat w przypadku klimy w realu to trzeba dobrać moc do budynku ,jak klima za mała to zapitala na maksa , zrobi może i swoje , ale sprawność będzie mała . A cop w przypadku gruntówki na podstawie ciepłomierza i pod lcznika mierzony . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gubik 04.05.2017 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2017 To tak jak ze Świętami i każdy wie o co"wiewióry walczą" mój orzech smaczniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 04.05.2017 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2017 Miał być bajzel w temacie PC, a nie wyszło bo moderator przeniósł. Czas wracać do cięcia desek do kominka, bo nie wiadomo kiedy gaz zakręcą. A dużo masz do pocięcia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 04.05.2017 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2017 Na jedną zimę Ci starczy. Dla ciebie odłożę te z gwoździami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 04.05.2017 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2017 Na jedną zimę Ci starczy. Dla ciebie odłożę te z gwoździami. Odłóż lepiej go na półkę ignorowanych. Szczerze polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Junkers 06.06.2017 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2017 Witam, Przy porównaniu kosztów montażu pompy ciepła i kotła gazowego w nowym budynku należy również zwrócić uwagę na możliwe oszczędności konstrukcyjne, które pozwolą na obniżenie kosztów inwestycyjnych. Nie będzie wymagana budowa komina spalinowego oraz oddzielnego pomieszczenia przeznaczonego na kotłownię. Nie będzie również wymagane wykonanie przyłącza gazowego do budynku. Kolejną zaletą pompy ciepła jest opcja chłodzenia pasywnego, pozwalającą na ewentualne zmniejszenie kosztów inwestycyjnych na zakup i montaż klimatyzatora. Chętnie odpowiem na ewentualne pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Junkers Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MateuszMateusz 28.07.2017 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2017 w tym temacie przeczytałem:" na poddaszu zrób ogrzewanie ścienne, oczywiście wpierw trzeba to przeliczyć, tak jak pisała Elfir wyżej... " dlaczego ścienne? również wybrałem projekt z poddaszem użytkowym i myślę podłogówkę również robić? to zły pomysł?"mieszkam w 4 strefie" o co chodzi z tymi strefami? skąd mam sprawdzić w jakiej ja mieszkam i jakie to ma znaczenie ? jestem z województwa śląskiego, dąbrowa górnicza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
covallus 28.07.2017 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2017 chodzi o temperatur obliczeniowe, bo każdy gdzie indziej dom stawia rzuć w google/bing: "strefy klimatyczne polska" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 28.07.2017 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2017 w "mieszkam w 4 strefie" o co chodzi z tymi strefami? skąd mam sprawdzić w jakiej ja mieszkam i jakie to ma znaczenie ? jestem z województwa śląskiego, dąbrowa górnicza. III strefa klimatyczna, temp. obliczeniowa -20 oC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 28.07.2017 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2017 w tym temacie przeczytałem: " na poddaszu zrób ogrzewanie ścienne, oczywiście wpierw trzeba to przeliczyć, tak jak pisała Elfir wyżej... " dlaczego ścienne? również wybrałem projekt z poddaszem użytkowym i myślę podłogówkę również robić? to zły pomysł? możesz spokojnie zrobić podłogówkę, większość tak właśnie robi. Ogrzewanie ścienne bywa stosowane dla tych, którzy boja się podłogówki na poddaszu albo z różnych powodów jej tam nie chcą (albo nie chcą tam dawać kalafiorów) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mm0123 28.07.2017 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2017 (edytowane) w tym temacie przeczytałem: " na poddaszu zrób ogrzewanie ścienne, oczywiście wpierw trzeba to przeliczyć, tak jak pisała Elfir wyżej... " dlaczego ścienne? również wybrałem projekt z poddaszem użytkowym i myślę podłogówkę również robić? to zły pomysł? "mieszkam w 4 strefie" o co chodzi z tymi strefami? skąd mam sprawdzić w jakiej ja mieszkam i jakie to ma znaczenie ? jestem z województwa śląskiego, dąbrowa górnicza. Pochwal się swoimi rozwiązaniami... co wybudowałeś....czym ogrzewasz...itd Co do tematu - ja ogrzewam gazem 165m2 i co+cwu zamykam w 2300zl. Edytowane 28 Lipca 2017 przez m&m0123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 28.07.2017 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2017 (edytowane) Pochwal się swoimi rozwiązaniami... co wybudowałeś....czym ogrzewasz...itd Co do tematu - ja ogrzewam gazem 165m2 i co+cwu zamykam w 2300zl. rocznie? bo ja za ostatnie 2 półrocza (od maja 2016 do czerwca 2017 - czyli lato i zima, cały rok) ze wszystkimi opłatami abonamentowymi, całościowe koszty prądu dla mojego domu ze stopki, wyniosły 2 331 PLN (w zaokrągleniu do pełnych złotych) a ja mam wszystko na prąd, nie tylko ogrzewanie i CWU, ale także rekuperator, kanalizacja z przepompownią, kuchnię indukcyjną itd.... ale za przyłącze gazowe do mnie, gazownia wystosowała pismo z kwotą oczekiwaną - ok. 150k PLN to zrezygnowałem z gazu Edytowane 28 Lipca 2017 przez okobar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 28.07.2017 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2017 Pochwal się swoimi rozwiązaniami... co wybudowałeś....czym ogrzewasz...itd Co do tematu - ja ogrzewam gazem 165m2 i co+cwu zamykam w 2300zl. A jakie temperatury w domu, bo to kluczowa sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funky_koval 28.07.2017 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2017 rocznie? bo ja za ostatnie 2 półrocza (od maja 2016 do czerwca 2017 - czyli lato i zima, cały rok) ze wszystkimi opłatami abonamentowymi, całościowe koszty prądu dla mojego domu ze stopki, wyniosły 2 331 PLN (w zaokrągleniu do pełnych złotych) a ja mam wszystko na prąd, nie tylko ogrzewanie i CWU, ale także rekuperator, kanalizacja z przepompownią, kuchnię indukcyjną itd.... ale za przyłącze gazowe do mnie, gazownia wystosowała pismo z kwotą oczekiwaną - ok. 150k PLN to zrezygnowałem z gazu Pozazdrościć ,tyle to przeważnie płaci się za prąd dla celów bytowych bez ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 28.07.2017 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2017 A jakie temperatury w domu, bo to kluczowa sprawa. Ilosc osób do cwu przy tak małym zapotrzebowanie na ciepło to tez kluczowa sprawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 28.07.2017 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2017 Pozazdrościć ,tyle to przeważnie płaci się za prąd dla celów bytowych bez ogrzewania. Również mam podobne rachunki roczne za prąd (okolice 2800) z indukcją, rekuperacją CO i CWU. Nie wiem co w tym dziwnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 28.07.2017 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2017 a czym grzejesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 28.07.2017 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2017 PCi Thermia 75. Dom parterowy 125m2 + piwnica zamieszkały przez 3 osoby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mm0123 28.07.2017 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2017 Temp na sterowniku 22 stopnie. Podłogówka po całości. W domu mieszka 3 osoby. Gaz miałem 10m od budynku, koszt inwestycji nie wielki. Ogólnie jestem zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MateuszMateusz 28.07.2017 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2017 Pochwal się swoimi rozwiązaniami... co wybudowałeś....czym ogrzewasz...itd Co do tematu - ja ogrzewam gazem 165m2 i co+cwu zamykam w 2300zl. Jeszcze nie wybudowałem zastanawiam się nad ogrzewaniem czy gaz czy PC Ładny wynik. 2300 zł za cały rok za gaz ? tyle płacisz ? rozumiem, że gazowe ogrzewanie, ciepła woda podgrzewana gazem oraz kuchenka gazowa, tak ? Możesz coś napisać więcej? jaki projekt domu? jaki kocioł gazowy? podłogówka wszędzie w całym domu? góra dół ? płyta fundamentowa? Dogrzewasz czymś? np. kominek z płaszczem? Jeżeli to nie problem to wrzuć fotkę domu z zewnątrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts