Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nowy dom - gaz ziemny czy pompa ciepła

Pawel .

Recommended Posts

Na forum jest sporo naganiaczy którzy piszą pod kilkoma różnymi loginami i uczą innych matematyki - nie zawsze trzeba im ślepo ufac

Oczywiście. Dlatego trzeba zagłębić się w forum i dzienniki osób faktycznie budujących I MIESZKAJĄCYCH już w swoich domach. Wbrew pozorom nie wszyscy kończą dzienniki po przeprowadzce, wielu kontynuuje również później. I takie osoby warto zapytać choćby na priv o doświadczenia po czasie.

Z uporem maniaka będę za przykład dawać Pusię, która właśnie świętuje 2 rok mieszkania w domu ze styropianu z powietrzną pompą ciepła :)

• Odpowiedzi 270
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzisiaj otrzymałem szacunkowe koszty przyłączenia do sieci gazowej. Okazało się, że odległość sieci gazowej od mojej działki to około 70 metrów. Do tego dodatkowe około 60 metrów na działce. Za podłączenie sieci do granicy działki musiałbym zapłacić około 2300 zł, i mniej więcej tyle samo za podłączenie na działce. Razem z projektem oszacowali to na 6 tyś. za całość.

Czy to dużo jak za podłączenie gazu ziemnego w takiej odległości?

Czy w tym przypadku warto rozpatrywać gaz czy jednak pompa?

Dzięki za wszystkie dotychczasowe uwagi

Przy takich odległościach, to tanio.

Ja wogole jestem śmieszny ale dopóki Ziobro z ekipą nie wpadna mi do domu za krytykę "naczelnej roli partii" jako zdrajce narodu,komuniste i zlodzieja to mogę :D

Pytający o rodzaj ogrzewania ma problem z doborem zródła ciepła w swoim przyszłym domu, nie ma problemu ze swoimi preferencjami partyjnymi i o to nie pytał. Nikt tez nie jest zainteresowany twoimi komentarzami dotyczącymi polityki, tego jest juz tak wiele ze nie potrzeba zasmiecac tego forum.

Edytowane przez asolt

Przez siedem lat pompa (gruntowa) zużyła mi około 28000kWh. Biorąc pod uwagę nawet kiepski średni COP 3, to dom na CO i CWU zużył w tym czasie 84000kWh.

Cena za kWh z PC to około 10gr (teraz mam około 7gr), czyli za te siedem lat zapłaciłem około 8400zł

Gdybym w tym samym czasie grzał gazem, zapłaciłbym około 20 000zł.

W moim przypadku różnica między gazem a gruntówką wynosiła około 8-10tys.

I jeszcze coś dla zwolenników gazu. Prędzej czy później prąd będziemy produkować sami, a mając PC będziemy musieli wyprodukować 3 razy mniej tej energii, a więc dużo mniej zapłacimy za instalacje (czegokolwiek). gaz w pewnym momencie może okazać się zbędny.

Co by nie było. Nie mam nic do gazu.

Pytający do rodzaj ogrzewania ma problem z doborem zródła ciepła w swoim przyszłym domu, nie ma problemu ze swoimi preferencjami partyjnymi i o to nie pytał. Nikt tez nie jest zainteresowany twoimi komentarzami dotyczącymi polityki, tego jest juz tak wiele ze nie potrzeba zasmiecac tego forum.

Coś mi się wydaje, że kolega "ktosik" mało jest zainteresowany pomocą innym na forum, raczej prowokacja go bardziej interesuje. Zachowuje się trochę jak jakiś sfrustrowany sprzedawca (w tym przypadku pomp ciepła), który nic nie może sprzedać bo ma tragiczne podejście do klienta.

Postaram się znaleźć w okolicy gdzie kupiłem działkę jakiegoś użytkownika pompy powietrznej i dopytać o rachunki itp. Do tego rozwiązanie które opisał "SONY87" też jest do rozważenia. Zrobić gaz teraz i ewentualnie za 10 lat zastanowić się nad pompą, jeśli znacznie potanieją lub będą jeszcze sprawniejsze.\

Jeszcze mam pytanie do osób mających pompę która działa tylko w taryfie nocnej. Czy takie rozwiązanie się sprawdza i w dzień podłogówka oddaje ciepło bez potrzeby włączania pompy? To samo rozwiązanie używacie do grzania c.w.u. ?

Przez siedem lat pompa (gruntowa) zużyła mi około 28000kWh. Biorąc pod uwagę nawet kiepski średni COP 3, to dom na CO i CWU zużył w tym czasie 84000kWh.

Cena za kWh z PC to około 10gr (teraz mam około 7gr), czyli za te siedem lat zapłaciłem około 8400zł

I jeszcze coś dla zwolenników gazu. Prędzej czy później prąd będziemy produkować sami, a mając PC będziemy musieli wyprodukować 3 razy mniej tej energii, a więc dużo mniej zapłacimy za instalacje (czegokolwiek). gaz w pewnym momencie może okazać się zbędny.

Czy będąc teraz w mojej sytuacji, wybrałbyś pompę gruntową czy powietrzną? Przez 7 lat pompy powietrzne stały się dużo lepsze niż wtedy jak ty podejmowałeś decyję?

Czy będąc teraz w mojej sytuacji, wybrałbyś pompę gruntową czy powietrzną? Przez 7 lat pompy powietrzne stały się dużo lepsze niż wtedy jak ty podejmowałeś decyję?

Raczej wybrałbym znowu gruntową, ale tylko dlatego, że samemu zrobiłbym kolektor poziomy (mam miejsce), więc byłaby w podobnej cenie co powietrzna. Osobiście uważam też, że żywotność gruntówki powinna być znacznie dłuższa.

Teraz mam odwierty i chcę je w upały wykorzystać do produkcji wody lodowej do klimakonwektora kasetowego. Chłód za śmieszne grosze.

Jeszcze mam pytanie do osób mających pompę która działa tylko w taryfie nocnej. Czy takie rozwiązanie się sprawdza i w dzień podłogówka oddaje ciepło bez potrzeby włączania pompy? To samo rozwiązanie używacie do grzania c.w.u. ?

U mnie pompa poniżej -5 zaczyna wychodzić w drogą taryfę, ale suma summarum jest to około 10-15% jej pracy na CO.

Przy takim ustawieniu komfort u mnie nie cierpi :)

Raczej wybrałbym znowu gruntową, ale tylko dlatego, że samemu zrobiłbym kolektor poziomy (mam miejsce), więc byłaby w podobnej cenie co powietrzna. Osobiście uważam też, że żywotność gruntówki powinna być znacznie dłuższa.

Teraz mam odwierty i chcę je w upały wykorzystać do produkcji wody lodowej do klimakonwektora kasetowego. Chłód za śmieszne grosze.

Czyli teraz masz kolektor pionowy? Ja mam spokojnie miejsce na poziomy, zastanawiam się czy jest faktycznie tak jak niektórzy piszą, że śnieg w tym miejscu dłużej zalega i tym samym wegetacja roślin jest wolniejsza. Chciałby w tym miejscu zrobić mały ogródek

Czyli teraz masz kolektor pionowy? Ja mam spokojnie miejsce na poziomy, zastanawiam się czy jest faktycznie tak jak niektórzy piszą, że śnieg w tym miejscu dłużej zalega i tym samym wegetacja roślin jest wolniejsza. Chciałby w tym miejscu zrobić mały ogródek

Tak, mam odwierty, ale z doświadczenia forumowiczów czytam, że nie są one warte swojej wyższej ceny. Mam, zapłaciłem więcej, trudno.

Zrobienie kolektora poziomego jest bardzo proste i w zasadzie sprowadza się do zakopania odpowiedniej ilości rury na odpowiednią głębokość. Ile, to zależy od warunków miejscowych. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172149-Kolektor-poziomy

A z tym śniegiem to nie do mnie :)

Tu masz wszystkie tematy na temat pomp.

http://forum.muratordom.pl/forumdisplay.php?73-Pompy-ciep%C5%82a

Ja mam sytuację podobną jak Liwko - zaczynam wchodzić w drogą taryfę trochę ponizej 0C. Część CWU też leci w drogiej - sumarycznie wychodzi około 75-80% w taniej taryfie.

U mnie akurat jest kolektor poziomy, nie ma to żadnego wpływu na wegetację roślin. Ja w każdym bądź razie takowego nie zauważyłem

U mnie koszt przyłącza gazu był na tyle duży (gazownia chciała moim kosztem rozbudować magistralę), że koszt samej instalacji gaz vs. PC był bardzo podobny.

Nie zgodzę się z tezą - "teraz zrobię gaz, a za 10lat zastanowię się nad pompą" To po co w takim razie wydawać kasę na przyłącze gazu?? Za 10 lat będziesz je likwidować? Przez ten cały czas, za te przyłącze trzeba płacić abonament i opłaty stałe...jak już teraz zrobisz gaz, to jak ci kocioł padnie to grzecznie wymienisz go na nowy i nie będziesz się zastanawiać nad PC - bo skoro już jest przyłącze gazowe.........

Nie wiem na co zdecydowałbym się dzisiaj....nie jestem na bieżąco z cenami - wiem tylko, że gruntówki podrożały od czasu gdy ja montowałem...a wtedy też było dużo wpisów - jak potanieje, to wtedy się zdecyduje...otóż nie potaniały, a podrożały...Podobnie pewnie będzie z powietrznymi....

Dokładnie,wszystko zależy od różnicy w inwestycji między powietrzną a gruntową.

Dla mnie maksymalna różnica do przełkniecia to 2-3tys.zł,jeśli byłoby powyżej ponownie wszedłbym w powietrzną.

A obiecujesz podać na forum wszystkie serwisy, awarie i ewentualną wymianę pompy? Zobaczymy w perspektywie czasu, która będzie droższa.

Do tej pory (siedem lat) za naprawę zapłaciłem 50zł.

Orientuje się ktoś jaki jest mniej więcej koszt wykonania odwiertu poziomego i rozłożenia rur? Jeśli nie jest to zbyt skomplikowane, to faktycznie może warto było by to zrobić samemu. Myślę, że koszt wynajęcia koparki byłby do zaakceptowania. Pozostaje kwestia dokształcenia się w rozłożeniu rur. Reszta to już sprawa instalatora.

W moim przypadku płacę suma FV za gaz (opłaty stałe, przesyłowe etc w zakresie: ogrzewanie + C.W.U. + gotowanie) rocznie ok 1.400 zł.

Różnica pomiędzy źródłem zasilania gaz vs PC to około 30.000 na niekorzyść tej drugiej (poziome niemożliwe,a pionowe same odwierty to 20.000 zł)

Prędzej czy później faktycznie będziemy grzali prądem.

Obym tego dożył bo patrząc na pomysły rządzących może to być trudne :confused:

Edytowane przez Wykona

W moim przypadku płacę suma FV za gaz (opłaty stałe, przesyłowe etc w zakresie: ogrzewanie + C.W.U. + gotowanie) rocznie ok 1.400 zł.

Różnica pomiędzy źródłem zasilania gaz vs PC to około 40.000 na niekorzyść tej drugiej.

Prędzej czy później faktycznie będziemy grzali prądem. Obym tego dożył bo patrząc na pomysły rządzących może to być trudne :confused:

1400? Jaka powierzchnia ogrzewana? ile osób mieszka? Jaka temperatura w domu i docieplenie?

Przyznam, że tak niskiej kwoty na gazie jeszcze nie widziałem

Różnica pomiędzy źródłem zasilania gaz vs PC to około 30.000 na niekorzyść tej drugiej (poziome niemożliwe,a pionowe same odwierty to 20.000 zł)

Prędzej czy później faktycznie będziemy grzali prądem.

Obym tego dożył bo patrząc na pomysły rządzących może to być trudne :confused:

Faktycznie też nie rozumiem.

Masz patrząc na rachunki za gaz bardzo małe zapotrzebowanie, a różnica gaz/pompa wyszłaby 40 000? I za odwierty 20 000?

Opisz dom bo nic z tego nie rozumiem.