jasiek71 21.09.2016 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2016 W takim razie jeżeli będziesz polecał kable i PV, nie zapomnij również polecić budowę wielkiego budynku gospodarczego I nie rozśmieszaj mnie różnicą w kosztach instalacji kabli i PC. Gdyby nie PC moje zużycie kWh dla całego domu sięgnęłoby 16000kWh. Ile kosztowałaby instalacja PV i miejsce na kolektory na takie zapotrzebowanie? Ja mam dom na kablach, robię całe kompletne instalacje z pompami ciepła więc wiem co za ile można zrobić... Za różnicę instalujesz fotowoltaikę i rachunki masz śmieszne więc po co komplikować sobie całą budowę ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 21.09.2016 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2016 Ja mam dom na kablach, robię całe kompletne instalacje z pompami ciepła więc wiem co za ile można zrobić... Za różnicę instalujesz fotowoltaikę i rachunki masz śmieszne więc po co komplikować sobie całą budowę ... Dalej powtarzasz te same bzdury (nie wiem tylko po co). Jeżeli teraz dom zużywa 8000kWh, a na kablach zużyłby 16000kWh, to za jakie pieniądze i GDZIE położę 8kW PV? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 21.09.2016 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2016 Dalej powtarzasz te same bzdury (nie wiem tylko po co). Jeżeli teraz dom zużywa 8000kWh, a na kablach zużyłby 16000kWh, to za jakie pieniądze i GDZIE położę 8kW PV? A gdzie ja coś piszę o Twoim domu...? Masz pompę to się ciesz ... Dałem przykład na swojej chałupie ... Podobno "kablarze" nie mają alternatywy a tu proszę bardzo... Dokręcamy 10kWp paneli ( potrzeba ok 70m2 powierzchni dachu ...) za ok 45 k i już mamy redukcję kosztów o ok 4k rocznie ... Ty będziesz się puszył jak to płacisz 1,5 k rocznie za CO i CWU a ja zapłacę tyle za Całą energię... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 21.09.2016 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2016 Ale na dzień dzisiejszy to większy sens widzę w kablach, bojlerze i zbilansowanej fotowoltaice ... Tu była mowa o twoim domu? Jasiek odpuść, bo nie o twoim domu tutaj dyskutujemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 21.09.2016 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2016 Tu była mowa o twoim domu? Jasiek odpuść, bo nie o twoim domu tutaj dyskutujemy Akurat w tym przypadku to był raczej ogólny zarys kierunku ... Mój dom to tak bardziej dla jakiegoś punktu zaczepienia był przytoczony ... A dyskusja o systemie grzewczym jest raczej jak najbardziej na miejscu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel . 22.09.2016 21:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2016 Okazało się, że kolega mojego znajomego ma firmę wiertniczą i instaluje kolektory pionowe. Cena z cennika na stronie to 110zł za metr. "Po znajomości" zaoferował mi cenę 90zł. Jak myślicie, drogo? Z ciekawości sprawdziłem ceny np. na allegro i można znaleźć po 75 zł.Zaznaczam , że cena zawiera instalacje kolektora, zalanie glikolem itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 23.09.2016 05:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2016 Poziomy zrobisz za połowę tej kwoty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel . 23.09.2016 08:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2016 Mowisz o poziomym zrobionym samodzielnie czy przez firme? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 23.09.2016 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2016 Samodzielnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel . 23.09.2016 09:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2016 Myślę, że poziomy w moim przypadku wyjdzie taniej i powinien działać prawidłowo. Działka jest długa, ma około 80 metrów długości. Jest możliwość poniżej domy wykopania wąskich rowów zamiast ściągania całej powierzchni i ułożenia z nich pojedyńczych kabli. Można by zrobić 50 metrów w jedną i drugą stronę. Kilka takich pętli załatwiło by sprawę. Zastanawiam się tylko czy nie będzie dużego oporu przepływów w instalacji, kiedy studzienka będzie na wysokości kotłowni a cała instalacja z rurami poniżej domu na spadku terenu około 10 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 23.09.2016 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2016 Zastanawiam się tylko czy nie będzie dużego oporu przepływów w instalacji, kiedy studzienka będzie na wysokości kotłowni a cała instalacja z rurami poniżej domu na spadku terenu około 10 stopni. W takim razie pionowy nie powinien w ogóle działać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel . 23.09.2016 09:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2016 W takim razie pionowy nie powinien w ogóle działać Troche się niejasno wyraziłem:) Chodziło mi o to czy przy takim ułożeniu potrzeba np. więcej mocy do wymuszenia przepływów czy są to może znikome opory. W miarę proste ułożenie powinno skutkować mniejszym oporem niż np. gdyby było kilka zakrętów na pętli? Co do różnicy poziomów to chyba nie ma aż tak dużego znaczenia przy zamkniętej instalacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 23.09.2016 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2016 W układzie zamkniętym nie ma kompletnie znaczenia czy obieg jest w poziomie czy pionie. Opory będą identyczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel . 23.09.2016 10:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2016 Na jednej ze stron internetowych gdzie podany był schemat instalacji kolektora poziomego, zalecano umiejscowienie kolektora poziomo, bez zmian spadku terenu. Dlatego chciałem się upewnić, bo ten wpis troche mnie zmylił. Jeśli chodzi o przewymiarowanie DZ, to ile % więcej jest zalecane. Wole mieć zapas na wszelki wypadek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 23.09.2016 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2016 Jeśli chodzi o przewymiarowanie DZ, to ile % więcej jest zalecane. Wole mieć zapas na wszelki wypadek Na ile cię stać Jednak z rozsądkiem wystarczy około 10% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel . 23.09.2016 10:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2016 10% to jest do zaakceptowania przy tej kwocie. Najwyżej powiem żonie, że będzie musiała zmywać naczynie w rzecze, bo na kuchnie zabraknie kasy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel . 23.09.2016 22:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2016 Zrobiłem projekt tak mniej więcej dla zobrazowania sytuacji. Od razu mówię, nie jestem grafikiem komputerowym więc jakość kiepska. 3 pętle po 200 metrów każda, rura PE40. Czy w tym przypadku studzienka to najlepsze wyjście czy bezpośrednie podłączenie w kotłowni? Zaznaczam, że dolne odcinki są najdłuższe z tego powodu iż ta część działki jest wilgotna. W środkowej części wybija małe źródełko. Jakie powinny być optymalne odstępy pomiędzy poszczególnymi rurami w pętli oraz pomiędzy pętlami? Ja wcześniej wspominałem, gleba to wilgotna glina. Czerwoną linią zaznaczyłem granice obszaru gdzie ewentualnie mogę umieścić kolektor. Powierzchnia około 6 arów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravanson 16.01.2017 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2017 (edytowane) Witam wszystkich, Jest to mój pierwszy post na tym forum, trafiłem na ten wątek i tak jak autor mam podobny dylemat, jaki sposobu ogrzewania wybrać. Mam nadzieję że pomożecie w decyzji Na wiosnę ruszamy z budową „Domu w hostach” projekt z pracowni archon https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-hostach-md5c2177707b76 Budynek 130m + 30m garaż. Ściany bloczki H+H 24cm + 20cm styropian, ocieplenie dachu wełna 30cm, podłoga styropian 20cm, wentylacja grawitacyjna, okna 3 szybowe. Do tej pory jako system ogrzewania CO+CWU zakładałem kocioł na gaz ziemny. Zapotrzebowanie budynku Eu -36,21 [kWh/(m2*rok)] Wątek jest ciekawy, dlatego chciałbym z wami przeanalizować zastąpienie gazu gruntową lub powietrzną pompą ciepła. Założenia projektu: Izolacja ścian i dachu jak wyżej, w całym domu będzie podłogówka, temp. w pomieszczeniach 22-23 stopnie, garaż ogrzewany zimą do 10 stopni. Gaz jako pierwszy brany pod uwagę, koszt założenia skrzynki gazownia wyceniła na 2300, instalacja po działce z projektem zakładam 3000 + kocioł kondensacyjny 7000 + konin systemowy 5000. Wychodzi 17300 do tego co rok - koszty przeglądów kotła, czyszczenie komina + rachunek za gaz według założeń archona 3000. Pytania do was o ile była by droższa inwestycja w PC z poziomy wymiennikiem na początek ? Jak dobrać moc pompy do budynku? Ile metrów rur musiałbym położyć w gruncie ? Z góry dziękuje za zainteresowanie i pomoc Edytowane 16 Stycznia 2017 przez ravanson Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 16.01.2017 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2017 Witam wszystkich, Jest to mój pierwszy post na tym forum, trafiłem na ten wątek i tak jak autor mam podobny dylemat, jaki sposobu ogrzewania wybrać. Mam nadzieję że pomożecie w decyzji Na wiosnę ruszamy z budową „Domu w hostach” projekt z pracowni archon https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-hostach-md5c2177707b76 Budynek 130m + 30m garaż. Ściany bloczki H+H 24cm + 20cm styropian, ocieplenie dachu wełna 30cm, podłoga styropian 20cm, wentylacja grawitacyjna, okna 3 szybowe. Do tej pory jako system ogrzewania CO+CWU zakładałem kocioł na gaz ziemny. Zapotrzebowanie budynku Eu -36,21 [kWh/(m2*rok)] Wątek jest ciekawy, dlatego chciałbym z wami przeanalizować zastąpienie gazu gruntową lub powietrzną pompą ciepła. Założenia projektu: Izolacja ścian i dachu jak wyżej, w całym domu będzie podłogówka, temp. w pomieszczeniach 22-23 stopnie, garaż ogrzewany zimą do 10 stopni. Gaz jako pierwszy brany pod uwagę, koszt założenia skrzynki gazownia wyceniła na 2300, instalacja po działce z projektem zakładam 3000 + kocioł kondensacyjny 7000 + konin systemowy 5000. Wychodzi 17300 do tego co rok - koszty przeglądów kotła, czyszczenie komina + rachunek za gaz według założeń archona 3000. Pytania do was o ile była by droższa inwestycja w PC z poziomy wymiennikiem na początek ? Jak dobrać moc pompy do budynku? Ile metrów rur musiałbym położyć w gruncie ? Z góry dziękuje za zainteresowanie i pomoc A skąd żeś chłopie wziął te kosmiczne ceny kotła, instalacji po działce i komina. Mój "komin" to rura z kwasówki w przewodzie wentylacyjnym (ok 1000 zł), za kocioł dałem 4000 a instalacja "po działce" to sporo mniej niż piszesz (nie pamiętam dokładnie i nie chcę wprowadzać w błąd). Co do ceny przyłącza to w moim przypadku była prawie taka sama kwota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 16.01.2017 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2017 Witam wszystkich, Jest to mój pierwszy post na tym forum, trafiłem na ten wątek i tak jak autor mam podobny dylemat, jaki sposobu ogrzewania wybrać. Mam nadzieję że pomożecie w decyzji Na wiosnę ruszamy z budową „Domu w hostach” projekt z pracowni archon https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-hostach-md5c2177707b76 Budynek 130m + 30m garaż. Ściany bloczki H+H 24cm + 20cm styropian, ocieplenie dachu wełna 30cm, podłoga styropian 20cm, wentylacja grawitacyjna, okna 3 szybowe. Do tej pory jako system ogrzewania CO+CWU zakładałem kocioł na gaz ziemny. Zapotrzebowanie budynku Eu -36,21 [kWh/(m2*rok)] Wątek jest ciekawy, dlatego chciałbym z wami przeanalizować zastąpienie gazu gruntową lub powietrzną pompą ciepła. Założenia projektu: Izolacja ścian i dachu jak wyżej, w całym domu będzie podłogówka, temp. w pomieszczeniach 22-23 stopnie, garaż ogrzewany zimą do 10 stopni. Gaz jako pierwszy brany pod uwagę, koszt założenia skrzynki gazownia wyceniła na 2300, instalacja po działce z projektem zakładam 3000 + kocioł kondensacyjny 7000 + konin systemowy 5000. Wychodzi 17300 do tego co rok - koszty przeglądów kotła, czyszczenie komina + rachunek za gaz według założeń archona 3000. Pytania do was o ile była by droższa inwestycja w PC z poziomy wymiennikiem na początek ? Jak dobrać moc pompy do budynku? Ile metrów rur musiałbym położyć w gruncie ? Z góry dziękuje za zainteresowanie i pomoc Jeżeli zrobisz samemu wymiennik poziomy (co jest dość proste), to instalacja z PC może cię wynieść około 20-25tys. i rachunki o połowę w dół. Dlaczego wentylacja grawitacyjna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts