ProStaś 28.01.2017 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2017 Boziu Kaizen kliknąłem... Ty tak wszystko przeliczasz...?http://emotikona.pl/emotikony/pic/gracze.gif A co z prawem Murphyego? A jak coś się wysypie zaraz po gwarancji? I całe to liczenie w diabły. Spokojnie, jesteś dopiero na początku budowy. Nie da się wszystkiego przeliczyć, nie daj się zwariować. Nie obrażaj się tylko, to rada "starszego", po budowie domu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 28.01.2017 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2017 A przeglądy PC są tańsze? tak, bo całkiem sporo z nich, całkiem zwyczajnie ich nie ma. Np. moja. bo i po co?? to nic nowego że poniżej pewnej granicy nie opłaca się nic poza prądem...pisze się o tym tutaj od dawna. Tylko wytłumacz to tym, co prawo tworzą... @funky_koval - też takich ludzi znam i to samo myślę na ten temat...żeby było śmieszniej, mam wyższe temperatury w swoim własnoręcznie zrobionym DZ poziomym niż większość ludzików z odwiertami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 28.01.2017 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2017 A przeglądy PC są tańsze? No i co... pominąłeś jedno moje zdanie, więc muszę napisać jeszcze raz. Żadne przepisy nie obligują użytkownika do corocznego przeglądu PC. A urządzenia gazowego już tak. A jeśli nawet olejesz przepisy, to po dwóch latach masz tak zanieczyszczony palnik i wymiennik, że katalogową sprawność możesz sobie gdzieś włożyć.... zresztą podobno po 6 miesiącach od czyszczenia ona jest już od niej daleka.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 28.01.2017 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2017 No i co... pominąłeś jedno moje zdanie, więc muszę napisać jeszcze raz. Żadne przepisy nie obligują użytkownika do corocznego przeglądu PC. A urządzenia gazowego już tak. A jeśli nawet olejesz przepisy, to po dwóch latach masz tak zanieczyszczony palnik i wymiennik, że katalogową sprawność możesz sobie gdzieś włożyć.... zresztą podobno po 6 miesiącach od czyszczenia ona jest już od niej daleka.... Czyli gaz jest jeszcze mniej cudowny jak co niektórzy starają się go malować?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 28.01.2017 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2017 (edytowane) Kaizen- ogrzewam pompa dom trzeci sezon i zadnego przegladu dotad nie robilem. Robic nie zamierzam.Jesli cos zacznie byc nie halo to wtedy wezwe serwis. Gwarancje mam na okres 5 lat i nie ma w niej klauzuli o koniecznosci co rocznego przegladu. Edytowane 29 Stycznia 2017 przez Tomaszs131 Literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemical 28.01.2017 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2017 Do nowego pompa ! Przy gazie jeszcze trzeba uwzględnić dodatkowe opłaty stałe i abonament - duży rozrzut w zależności od taryfy i regionu to jest 20-60zł, braciak płaci coś koło 40zł. Tomaszs131, dziwna sprawa - przy głupich klimatyzatorach gwarant wymaga 2 pełnych (i płatnych ) przeglądów serwisowych w roku ! mycie wymiennika, czyszczenie filtrów, sprawdzanie szczelności, poboru itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sony87 28.01.2017 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2017 Moim zdaniem to spór trochę w stylu czyja trawa jest bardziej zielona. W każdym bądź razie każdy przypadek jest inny, ja osobiście wolalem mieć w kieszeni te 15 tys zł różnicy niż liczyć na jakieś zyski w przeciągu 8-10 lat , których mógłbym nie doczekać . Tym bardziej że to jest budowa, potem wykończeniowka , a wtedy wiadomo każdy grosz się liczy. Dlatego zainstalowalem w swoim domu gaz, narazie nie zaluje, czas pokaże co dalej. Inaczej by pewnie sprawa wyglądała jakbym nie miał dostępu do rurociągu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 28.01.2017 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2017 (edytowane) Do nowego pompa ! Przy gazie jeszcze trzeba uwzględnić dodatkowe opłaty stałe i abonament - duży rozrzut w zależności od taryfy i regionu to jest 20-60zł, braciak płaci coś koło 40zł. Tomaszs131, dziwna sprawa - przy głupich klimatyzatorach gwarant wymaga 2 pełnych (i płatnych ) przeglądów serwisowych w roku ! mycie wymiennika, czyszczenie filtrów, sprawdzanie szczelności, poboru itp. Widac moj producent jest innego zdania . P.S, Dla pewnosci proponuje podpytac kolege zieli. Edytowane 28 Stycznia 2017 przez Tomaszs131 uzupelnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 28.01.2017 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2017 a najlepsze rozwiązanie to izolacja + grzanie prądem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sony87 28.01.2017 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2017 Dodaj tylko: dla małych domów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 28.01.2017 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2017 Dodaj tylko: dla małych domów Wydaje mi się, że wszystko zależy od wielkości bufora i mocy grzałki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 28.01.2017 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2017 Czyli gaz jest jeszcze mniej cudowny jak co niektórzy starają się go malować?? Jestem bardzo zadowolony, niby dlaczego miałbym nie być ? 25gr/kWh bez kiwnięci palcem i psucia okolicznego powietrza.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 28.01.2017 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2017 Jestem bardzo zadowolony, niby dlaczego miałbym nie być ? 25gr/kWh bez kiwnięci palcem i psucia okolicznego powietrza.... Chodzi mi o te przeglądy i spadek sprawności którym pisałeś . A moje zdanie na temat "trucia: znacie Jeśli chodzi o mnie w tym temacie to bezdyskusyjnie PC lub to co proponuje Imrahil. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 28.01.2017 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2017 Dodaj tylko: dla małych domów nie bardzo rozumiem dlaczego. prąd w taniej taryfie w wielu rejonach jest w podobnej cenie co gaz, abo niewiele droższy, za to instalacja tańsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 28.01.2017 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2017 Chodzi mi o te przeglądy i spadek sprawności którym pisałeś . A moje zdanie na temat "trucia: znacie Jeśli chodzi o mnie w tym temacie to bezdyskusyjnie PC lub to co proponuje Imrahil. 25 gr po wliczeniu przeglądu. Spadek sprawności na pewno mniejszy, niż u w Twoim cudzie techniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 29.01.2017 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2017 25 gr po wliczeniu przeglądu. Spadek sprawności na pewno mniejszy, niż u w Twoim cudzie techniki I tak najważniejsza cena kwh. A i to liczy się koszt roczny. A eko pierdoły znacie moje zdanie:) Poza tym wolę umrzeć zaczadzony niż wylecieć w powietrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 29.01.2017 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2017 Może dla ciebie najważniejsza jest cena.Dla mnie liczy się jeszcze wygoda i czystość. Niestety mam na ulicy paru takich jak Ty.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anatabka 29.01.2017 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2017 Witam! proponuję dowiedzieć się w swoim urzędzie miasta lub gminy czy jest dofinansowanie do pompy ciepła. W Warszawie np jest do 40%.Sama zastanawiam się nad pompą ciepła albo gazem który mam blisko działki. Podobno po 7 latach już się zwraca pompa ciepła przydofinansowaniu a po 10 bez dofinansowania. Może ktoś ma przykładowe informacje ile kosztuje prąd w domu zasilanym pompą ciepła około 180 m2oczywiście kuchnia też indukcyjna. Dostaję sprzeczne informacje od firm zajmujących się doborem tych pomp. Pozdrawiam [quote name=Pawel .;7To mój pierwszy post na tym forum' date=' więc pozdrawiam użytkowników i z góry dziękuję za pomoc. W przyszłym roku mam zamiar rozpocząć budowę domu jednorodzinnego autorstwa Archonu „ dom w Kannach 5”. Powierzchnia użytkowa 160m2 + Garaż 42m2, kotłownia 6.5m2, strych nad garażem 23m2. W domu będą mieszkać 4 osoby http://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-kannach-5-g2-m21621f3b07ce4 Co do ocieplenia to planuję: ściany – 20cm styropian grafitowy, dach wełna 30cm o podwyższonej izolacyjności, podłoga 30cm styropian. Okna 3 szyboweNie ma jeszcze gotowej dokumentacji, ale mniej więcej na podstawie bliźniaczego projektu i po wprowadzeniu zmian do kalkulatora na stronie archonu dotyczących ocieplenia otrzymałem wskaźnik EK = 54 [kWh/(m2*rok)] jeśli chodzi o gaz ziemny. Dla pompy ciepła wynik to EK = 16 [kWh/(m2*rok)]. Niestety nie ma podanego rodzaju tej pompy. Nie wiem na ile te obliczenia są realne i zdaję sobie sprawę, że potrzebne będzie zrobienie OZC budynku. Mam możliwość podłączenia się do sieci gazowej, koszt tego podłączenia będę znać prawdopodobnie w tym tygodniu. Przyłącz jest blisko działki, niestety dom jest oddalony od granicy działki około 70 metrów, więc koszt może być spory.Odnośnie pompy ciepła, to mam możliwość zastosowania pompy gruntowej z kolektorem poziomym ( około 500 m2 powierzchni, którą mógłbym na ten cel przeznaczyć). Ziemia na mojej działce to głownie wilgotna glina i wysoki poziom wód gruntowych. Z tego, co czytałem, takie warunki powinny sprzyjać wydajności pompy. Ewentualnie kolektor pionowy, ale zastanawiam się czy warto dopłacać czy zostać przy poziomym, skoro ich wydajność powinna być zbliżona. W domu wszędzie planuję ogrzewanie podłogowe. Garaż nie będzie ogrzewany. Problem mam tylko ze strychem ( pomieszczeniem nad garażem).Do tego wentylacja z rekuperacją.W centralnej części domu będzie kominek. Będzie miał bardzo prosty system DGP, wyloty w salonie i na poddaszu, ( ale tylko na ścianie komina). Kominek mam zamiar używać okazjonalnie ( żona się uparła, że chce mieć kominek), głównie w okresach przejściowych, gdy podłogówka nie będzie działać oraz jako rezerwowe źródło ogrzewania na wypadek awarii głównego system. Pytania:1. Co w moim przypadku opłaca się bardziej, gaz czy pompa gruntowa? Powietrznej raczej nie biorę pod uwagę, szukam rozwiązania, które w 100% zaspokoi zapotrzebowanie na ogrzewanie i ciepłą wodę i będzie tanie w eksploatacji. Przyznam, że ze względów bezpieczeństwa wolałbym nie mieć gazu, ale koszty instalacji pompy trochę mnie przerażają. 2. Na strychu chciałem urządzić siłownie a na podłodze zamontować specjalną gumową mate, która nie nadaje się do ogrzewania podłogowego. Pomieszczenie będzie używane kilka razy w tygodniu i nie musi być cały czas ogrzewane. Czy da się tam zamontować grzejnik zasilany temperaturą wody z podłogówki i czy będzie on wydajny, zęby nagrzać to pomieszczenie ( 23 użytkowej, 44 po podłogach). Nie chciałbym przy tym komplikować instalacji i stosować jakiś dodatkowych udziwnień podnoszących koszty. Przepraszam, że się tak rozpisałem. Dziękuję za pomocPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asaselllo 29.01.2017 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2017 W moim domu 300m2, który jest ogrzewany pompą POWIETRZNĄ (powietrze woda) roczny koszt ogrzewania nie przekroczył nigdy 1800 zł. Przy gruntowej pompie ciepła rachunki powinny spaść o ok 20%. Czyli powinno wyjść 1400-1500 zł. Oczywiście jeśli odwierty są poprawnie zrobione. Pompa powietrzna do mojego domu to obecnie wydatek ok 23-25 tyś zł. Gruntowa 70-80 tyś zł (z pionowymi odwiertami).Jeśli pompa gruntowa to tylko z poziomym kolektorem, te z pionowym kompletnie się nie opłacają ze względu na wysoki koszt inwestycji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 29.01.2017 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2017 (edytowane) Wow, skąd wziąłeś tak wysoką cenę za gruntówkę?Ja za swoją zapłaciłem połowę tego. Z poziomym wymiennikem zapłaciłbym o wiele mniej. Edytowane 29 Stycznia 2017 przez Tomaszs131 Uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts